Til tross for Biden-administrasjonens offentlige optimisme, forblir sjansene for en gissel- og våpenhvileavtale lave, selv etter at Israel drepte Hamas-lederen Yahya Sinwar forrige uke, ifølge rapporter på søndag. En anonym høytstående israelsk tjenestemann fortalte Haaretz at det for tiden ikke pågår noen forhandlinger om en avtale, selv om USAs president Joe Biden og visepresident Kamala Harris nylig har uttalt at Sinwars død skapte en mulighet til å avslutte krigen.
“Det er ingen som kan si hvordan Sinwars død vil påvirke forhandlingene, eller om det i det hele tatt er slike forsøk å snakke om,” sa tjenestemannen ifølge rapportene. Tjenestemannen la også til at den planlagte reisen til USAs utenriksminister Antony Blinken til Midtøsten denne uken var et “desperat forsøk på å gjøre et slags diplomatisk trekk” før Israels reaksjon på Irans ballistiske missilangrep tidligere denne måneden.
Nyhetssiden Ynet rapporterte at mens meglere mellom Israel og Hamas ser Sinwars død som en mulighet for å få til en avtale, kan drapet hans også være et hinder i nærmeste fremtid på grunn av usikkerheten om hvem som vil ta over ledelsen av terrorgruppen og ha det siste ordet i forhandlingene.
Sinwar var arkitekten bak invasjonen og nedslaktingen 7. oktober 2023, da rundt 3000 Hamas-ledede terrorister stormet Gaza-grensen, massakrerte omtrent 1200 mennesker, og bortførte 251 til Gaza, noe som utløste krigen i den palestinske enklaven.
Ifølge Ynet forsøker Mossad-sjef David Barnea å fremme en avtale som vil frigjøre gislene med en pause i kampene både i Gaza og Libanon. Men anonyme amerikanske tjenestemenn fortalte at forhandlingene sannsynligvis ikke vil være produktive eller begynne før Israel har gjennomført sitt angrep på Iran, ettersom Hamas trolig ikke vil gå med på noe før konsekvensene av angrepet er tydelige.
Iran skjøt rundt 200 ballistiske missiler mot Israel 1. oktober etter drapet på Hezbollah-leder Hassan Nasrallah i slutten av september, samt Hamas-leder Ismail Haniyehs død i Teheran i juli, som Israel ikke har tatt ansvar for. Det antas at 97 av de 251 gislene bortført av Hamas 7. oktober fortsatt er i Gaza, inkludert likene av minst 34 som IDF har bekreftet som døde. Hamas holder også to israelske sivile som gikk inn i Gaza i 2014 og 2015, samt likene av to IDF-soldater som ble drept i 2014.
Pågående forsøk siden den gang på å megle frem en avtale om løslatelse av de gjenværende gislene som fortsatt holdes fanget av Hamas har gjentatte ganger mislyktes ettersom Israel og terrorgruppen anklager hverandre for å sabotere forhandlinger.