Israel har fått tilgang til en rekke interne dokumenter utvekslet mellom Hamas-operatører i Gaza og produsenter i den qatarske nyhetskanalen Al Jazeera. Dokumentene avslører Hamas’ forsøk på å endre fortellingen rundt angrepet 7. oktober og massedrapene som ble begått av dets terrorister mot israelske sivile.
En rapport publisert av Meir Amit-senteret for etterretning og terrorisme, en del av Senteret for etterretningsarv og minne, presenterer materiale beslaglagt av IDF, Shin Bet og IDFs etterretningsdirektorat. Dokumentene viser direkte kommunikasjon mellom høytstående Hamas-tjenestemenn i Gaza og Al Jazeera-produsenter.
Al Jazeeras rolle i Hamas’ informasjonskrig
Rapporten hevder at en nylig undersøkende dokumentar sendt på Al Jazeera hadde som mål å styrke Hamas’ fortelling om «seier» etter våpenhvilen i Gaza og å rettferdiggjøre angrepet 7. oktober som en «legitim militæroperasjon». Programmet forsøkte også å skape et bilde av Hamas-leder Yahya Sinwar som en «krigersk leder» som kjempet på frontlinjen til sin død.
«De eksklusive opptakene av Sinwar på slagmarken i Rafah, sammen med sjeldne lydopptak av Hamas’ militære øverstkommanderende Mohammed Deif, gir ytterligere bevis på de dype båndene mellom Hamas og Al Jazeera», heter det i rapporten. Den viser også til tidligere avsløringer av Al Jazeera-journalister som var medlemmer av Hamas’ militære fløy, samt kanalens eksklusive tilgang til opptak av israelske gisler som ble frigitt.
Den 24. januar 2025 sendte Al Jazeera en spesialepisode av sitt undersøkende program What Is Hidden Is Greater (ما خفي أعظم), som fokuserte på Hamas’ angrep 7. oktober fra gruppens militære perspektiv. Sendingen inneholdt nye detaljer om angrepsplanleggingen, vitnesbyrd fra Hamas-kommandanter og operatører, samt hittil usette opptak av Mohammed Deif i et kommandorom. Programmet viste også Yahya Sinwar som gikk gjennom Rafah før han angivelig ble drept i september 2024.
Programmet gjentok Hamas’ falske påstand om at angrepet kun var rettet mot israelske militære mål, og at gruppen kun ønsket å ta soldater til fange, uten å skade sivile – spesielt barn og eldre. Ifølge rapporten brukte Hamas sendingen til å forsterke sin «seiersfortelling» og fremstille handlingene 7. oktober som en legitim militæroperasjon.
Sendingen la også vekt på Hamas’ budskap om at angrepet var en «religiøs jihad rettferdiggjort av islam», og fremstilte palestinsk motstand, heltemot og oppofrelse som nøkkelen til suksessen med Al-Aqsa-flommen – Hamas’ kodenavn for angrepet. Programmet presenterte angrepet som et historisk øyeblikk der palestinerne nektet å overgi seg til «undertrykkelse og aggresjon» og ofret seg for troen, hjemlandet og Al-Aqsa-moskeen.
Angrepets strategiske plan
Programmet inkluderte vitnesbyrd fra den høytstående Hamas-operatøren Mahmoud al-Haddad, som hevdet at Hamas’ militære ledelse holdt kontinuerlige krisemøter fra 1. oktober 2023 for å fullføre angrepsplanene og fastsette tidslinjen. Ifølge al-Haddad koblet Hamas i løpet av de siste 24 timene før angrepet sine kommandosentre til hovedoperasjonsrommet, mobiliserte angrepsenheter og satte våpen i beredskap for øyeblikket da operasjonen skulle iverksettes.
Sendingen viste også det som ble beskrevet som den originale angrepsordren, angivelig signert av Mohammed Deif 5. oktober 2023. Dokumentet inneholdt presise kommandoer for gjennomføring og fastsatte «nulltime» til klokken 06:30 den 7. oktober 2023. Ifølge al-Haddad var hovedmålet Israels Gaza-divisjonens hovedkvarter, med hensikt å ødelegge baser, utposter og nøytralisere israelske sikkerhetsstyrker langs grensen.
Ifølge programmet brukte Hamas flere år på å samle etterretning om Israels grenseforsvar, inkludert analyser av betongens tykkelse i sikkerhetsbarrieren, byggemetoder og elektroniske overvåkningssystemer. Hamas skal også ha skaffet seg hemmeligstemplet visuell etterretning om IDFs patruljeruter og filmet israelske offiserer og soldater nær grensen.
En av sekvensene viste bilder av oberst Asaf Hamami, kommandør for den sørlige brigaden i Gaza-divisjonen, som ble drept 7. oktober, med kroppen hans ført inn i Gaza. Al-Haddad hevdet videre at Hamas hadde fått tak i et hemmeligstemplet dokument fra Israels etterretningsenhet 8200, angivelig gjennom et cyberangrep. Dokumentet ble analysert, oversatt og integrert i den strategiske angrepsplanleggingen.
Undersøkelsen avdekket at Hamas bevisst villedet Israel ved å skape en illusjon om at gruppen var tilfreds med økonomiske innrømmelser, samtidig som den i hemmelighet fullførte sine krigsforberedelser. Ifølge al-Haddad informerte Hamas sine allierte i «Motstandsaksen» om den generelle intensjonen bak angrepet, men holdt tidspunktet strengt hemmelig for å sikre suksess gjennom operasjonell taushet.
Programmet fremstilte Al-Aqsa-flommen som en stor strategisk suksess med konsekvenser langt utover Gaza. Al Jazeera forsterket Hamas’ «seiersfortelling» ved å fremstille angrepet som en ydmykende fiasko for Israel, med henvisning til høytstående oppsigelser i Israels sikkerhetsetablissement, intern skyldfordeling og en kaotisk etterretningsrespons. Hamas mener angivelig at den interne kritikken i Israel vil tilta etter hvert som etterforskninger avdekker omfanget av feilene i etterretning og operasjonell beredskap.
Hamas forsøkte også å glorifisere palestinsk motstand, og hevdet at til tross for Israels «brutale hevnkampanje» mot Gazas sivile befolkning, hadde Israel mislyktes i å knuse den palestinske motstandsviljen. Rapporten hevder at Hamas ser på amerikansk og vestlig militær støtte til Israel – inkludert titusenvis av tonn våpen – som en mulighet for videre israelsk «aggresjon mot folk, land og kulturarv.»
Et av programmets visuelle høydepunkter var opptak av Mohammed Sinwar, som ble fremstilt som en hands-on militær leder som dirigerte operasjoner på slagmarken. Rapporten konkluderer med at Al Jazeera spilte en avgjørende rolle i å forsterke Hamas’ strategiske budskap, påvirke offentlig oppfatning og hvitvaske Hamas’ krigsforbrytelser under dekke av undersøkende journalistikk.