Dag Øyvind Juliussen gir en oppsummering av hva IKAJ har arbeidet med i 2024. Gjennom årets arbeid har IKAJ fokusert på to hovedområder: Støtte til Israel og det jødiske folk, samt å øke forståelsen for hva Bibelen sier om Israel blant norske kristne. Juliussen deler innsikt i både konkrete prosjekter, regionale konferanser og samarbeid med lokalsamfunn som har preget organisasjonens arbeid det siste året. Han forteller også om hvordan IKAJ har utviklet seg og hvilke mål de har for fremtiden.
Hva har vært de viktigste fokusområdene for IKAJs arbeid i 2024?
– IKAJ opererer ut fra to hovedspor. Det ene handler om å bringe trøst og omsorg til det jødiske folk, med særlig fokus på nasjonen Israel, noe som også er grunnen til at hovedbasen vår ligger der i Jerusalem. Det andre sporet er å undervise kristne og kirken om hva Bibelen sier om Israel og det jødiske folket. I året som har gått, har vi arbeidet godt innenfor disse to områdene. Fra vårt hovedkontor i Jerusalem har vi bidratt med omfattende hjelp til Israel, blant annet ved å hjelpe over 3000 jøder med å vende tilbake til landet i løpet av 2024. Vi har også støttet traumatiserte etter terrorangrepet 7. oktober og gitt hjelp til Holocaust-overlevende, fattige og andre trengende i landet. Vi har donert ambulanser og annet utstyr for å hjelpe. Samtidig har vi arbeidet her hjemme i Norge, der vi fokuserer på undervisning rettet mot kristne og kirken. Selv om vi også er til stede i det offentlige rom, er hovedfokuset vårt de kristne. En av de store satsingene våre i 2024 har vært regionale konferanser, et konsept vi har utviklet over tid og nå har ressurser til å realisere fullt ut. Disse konferansene arrangeres i samarbeid med lokale menigheter, og i løpet av året har vi samarbeidet med rundt 50 menigheter over hele landet. Dette er vi svært takknemlige for.
Hvilke konkrete initiativer har dere gjennomført for å støtte Israel og det jødiske folket i år?
– I tillegg til de regionale konferansene bidro vi sentralt da så og si hele kristen-Norge (unntatt DNK) publiserte en felles støtte erklæring for det jødiske folk under markeringen utenfor Stortinget lørdag 3.februar. Jeg tror det er første gang at så mange kristne organisasjoner stod samlet med et slikt budskap. Vi var også arrangør for en minnemarkering utenfor Stortinget 7. oktober. Dette ble et viktig arrangement med mange besøkende, spesielt fra det jødiske samfunnet i Norge. Markeringen hadde også deltakelse fra politikere, parlamentarikere og kristne ledere som holdt appeller, noe som gjorde dagen spesielt betydningsfull. Vi har også startet ukentlige livesendinger hver onsdag på TV, som sendes på Kanal 10, Bedehuskanalen, YouTube og Facebook. I disse sendingene gir vi blant annet oppdateringer om de siste hendelsene, og vi har med oss Roar Sørensen, en av Norges fremste eksperter på Israel. Han har flere mastergrader fra Hebrew University, har bodd i Israel og følger situasjonen tett. I tillegg publiserer vi nyheter om utviklingen i landet og arbeider aktivt på ulike digitale plattformer.
Hvordan har IKAJ bidratt til å styrke forståelsen mellom kristne og det jødiske samfunnet i 2024?
– Vi arbeider kontinuerlig gjennom ulike plattformer. Vi har ukentlig radioprogram, ukentlig TV-program, og avisen vår når ut til mange tusen mennesker hver måned. I tillegg har vi nettsidene våre, som har et stort antall lesere, og tusenvis følger oss på Facebook. Et spesielt fokusområde i det siste har vært de regionale konferansene, hvor vi har tatt et steg opp. Gjennom disse konferansene når vi ungdommer vi ellers ikke ville nådd, samt mennesker som besøker menigheten, men som kanskje ikke ville deltatt på tradisjonelle Israel-møter. Fordi konferansene er en del av lokale menighetsaktiviteter, når vi bredere ut til nye målgrupper.
Kan du fortelle om noen spesielle prosjekter som har vært høydepunkter for IKAJ i år?
– Et av høydepunktene var en fredag midt i november, da Ungdom i Oppdrag arrangerte en av sine to årlige arbeidersamlinger. Denne samlingen samlet ledere, ansatte og elever fra hele Norge, og deltakerne var hovedsakelig unge mennesker – rundt 600 til stede på Grimerud. Dette markerer, så vidt jeg vet, første gang i norsk kirkehistorie at så mange ungdommer på én konferanse har hørt én tale om Israel. Det var en milepæl. Jeg fikk muligheten til å holde en times undervisning om Israel og det jødiske folk, ut fra Guds ord. Responsen var utrolig positiv, og det var en fantastisk opplevelse. I tillegg holdt jeg et seminar om konflikten i dag, det var et stort engasjement og mange spørsmål. Virkelig inspirerende!
Har dere fått noen tilbakemeldinger fra lokalsamfunn eller myndigheter i Israel om arbeidet deres i 2024?
– Ved vårt hovedkontor i Jerusalem har vi en nær relasjon med mange av dem som mottar hjelp, og vi får ofte rørende tilbakemeldinger. Fra Norge donerte vi nylig et tilfluktsrom til kibbutsen Ayelet HaShahar som ligger 11 kilometer fra grensen til Libanon. Kibbutsen har barnehage for de minste barna og opp til 6 år. Gaven fra norske givere var med å trygge hverdagen deres og skapte en ny trygghet for dem.
Hvilke utfordringer har IKAJ møtt i sitt arbeid dette året, og hvordan har dere håndtert dem?
– Vi ser en økende polarisering og en gradvis islamisering av debattklimaet i Norge når det gjelder Israel. Begreper, uttrykk og anklager som tidligere kun var vanlige i islamistiske miljøer i Midtøsten, har nå funnet veien inn i den norske Midtøsten-debatten. Dette er ikke primært en utfordring for oss som organisasjon, men det er en alvorlig utfordring for samfunnet vårt. Samtidig er det en sterk økning i antisemittisme og stadig sterkere anklager og feilaktige påstander som spres om Israel Selv om dette ikke er en direkte utfordring for IKAJ, opererer vi i dette landskapet. For å håndtere noen av disse utfordringene, har vi nylig politianmeldt innlegg på vår Facebook-side som vi mener inneholder åpenbare hatytringer og bryter med paragraf 185 i straffeloven. Selv om politiet raskt henla saken, har vi valgt å anke og har engasjert advokat. Vi mener det er uholdbart at norske politimyndigheter ikke tar sitt ansvar på alvor når det gjelder å bekjempe det voksende jødehatet i landet vårt.
Hvordan har det politiske landskapet i 2024 påvirket deres arbeid?
– Dette har ikke påvirket vårt arbeid direkte i stor grad, men det påvirker selvsagt miljøet vi opererer i. Vi ser fortsatt at Israel blir behandlet på en urettferdig og urimelig måte av norske myndigheter. Norge blir i praksis partnere med totalitære regimer, og det er verdt å merke seg at både Hamas og Teheran takker og roser Norge for deres Midtøsten-politikk. Dette i seg selv er en tydelig illustrasjon på hvordan Norge opererer i denne sammenhengen. Denne tilnærmingen sammen med mediedekningen har bidratt til å skape et svært anti-israelsk miljø i Norge. Samtidig ser vi en mobilisering på flere fronter. Bare i løpet av 2024 har vi fått flere hundre nye givere. Vi merker også endringer i den politiske utviklingen her i landet, der regjeringspartiet har historisk lave nivåer av oppslutning, mens Fremskrittspartiet, som kanskje er det tydeligste i sin støtte til Israel, opplever rekordhøy oppslutning.
Hvilke humanitære initiativer har IKAJ vært involvert i, særlig i forhold til trengende samfunn i Israel?
– I Israel har titusenvis av mennesker vært interne flyktninger og lever under svært krevende forhold. Vi har prioritert å gi hjelp til disse menneskene, samtidig som vi har satset sterkt på prosjekter knyttet til traumebehandling. Slike hendelser skaper dype traumer i en befolkning som lever under krigstilstand, og vi har gjort vårt beste for å bidra til helbredelse og støtte gjennom traumebehandling. I tillegg har vi donert flere tilfluktsrom og renovert mange eksisterende bomberom for å gi trygghet til befolkningen i utsatte områder. Dette arbeidet er en konkret illustrasjon på hvordan vi forsøker å møte både akutte behov og langsiktige konsekvenser av konflikt og krig i Israel.
Hva slags respons har dere sett fra det internasjonale samfunnet på deres arbeid i 2024?
– Her i Norge har vi oppnådd rekordhøye gaveinntekter i 2024. På samme måte ser vi en global respons fra kristne verden over som ikke bare støtter arbeidet gjennom bønn, men også gir økonomisk for å bidra til at vi kan gjøre en forskjell sammen. Denne utviklingen er tydelig i alle land hvor vi har avdelinger eller representasjon. Med nærvær i 90 land og på alle kontinenter merker vi en økende respons og mobilisering blant kristne, noe som viser en sterk og voksende støtte til arbeidet.
Hva er IKAJs visjoner for 2025, basert på arbeidet som er gjort i 2024?
– Vårt arbeid fortsetter med å nå norske menigheter. For Guds rike er det viktig at menighetene beveger seg fra å behandle Israel som et ikke tema til å integrere det i menighetslivet. Dette inkluderer forkynnelse, bønn, økonomi og mer. Vi trenger en betydelig endring i hvordan kristne forholder seg til Israel. Gud kaller sin menighet til å aktivt bidra til å bringe trøst, omsorg og velsignelse til Hans eget folk. For å bidra til denne endringen, gir vi ut boken «Forstå Israel i Bibelen», som lanseres 8. januar. Denne boken ønsker vi å spre til så mange som mulig – husgrupper, bibelgrupper, pastorer, ungdomsledere og søndagsskolelærere. Boken er enkel å forstå, lettlest og gir en grundig oppsummering av Bibelens lære om Israel, noe som tidligere ikke har vært gitt ut i Norge.
Vårt håp er at denne boken kan være et verktøy for å hjelpe flere kristne, kirker og ungdomsledere til å se at Israel ikke bare er en historie frem til Jesu tid, men at Guds løfte med Abraham og det jødiske folket fortsatt står fast og er dypt relevant for kristne i dag.
Hva har vært mest givende for IKAJ i 2024, både for organisasjonen og enkeltpersonene som jobber der?
– Alle våre givere og forbedere som står sammen med oss gjør dette arbeidet mulig og vi takker Gud for hver og en. Staben, forkynnerteamet og medarbeidere er et fantastisk «dreamteam». Vi har sett en sterk vekst i gaveinntektene, med rekord i 2024. Det er alle disse som står sammen med oss og bidrar til å gjøre en reell forskjell, er en utrolig inspirasjon. Selv i et land hvor politikere og medier er sterkt anti-israelske, ser vi en grasrotbevegelse av norske kristne som virkelig gjør en betydelig innsats. Jeg er overbevist om at deres engasjement ikke bare er til stor velsignelse for Israel, men også for vårt eget land, Norge.
Hvordan har IKAJs arbeid i år vært en refleksjon av deres kjerneverdier og tro?
– Gjennom møtene, konferansene og budskapene vi formidler, har vi økt både intensiteten og fokuset. Dette inkluderer regionale konferanser som bygger broer til lokale menigheter og kirker, samt innsats for å samle midler til arbeidet med å støtte Israel og det jødiske folket på bakken i deres hjemland. Disse to oppgavene – å bygge nettverk og støtte praktisk hjelp – har alltid vært sentrale for oss, men vi har intensivert arbeidet ytterligere i 2024.
Hva håper dere folk forstår om IKAJs arbeid etter alt dere har gjort i år?
– Jeg håper at stadig flere kristne kan forstå hvordan IKAJ fungerer som en strøm av kjærlighet og omsorg til det jødiske folk og nasjonen Israel. Det er mitt ønske at flere kan se hvordan vi er en viktig støtte til dette landet og betydningen av dette bibelske oppdraget.
Skrevet av: Ingrid Elisabeth Rukan