FNs generalforsamling skal etter planen stemme torsdag over et norskstøttet initiativ som søker en rådgivende uttalelse fra Den internasjonale domstolen (ICJ) angående Israels lovgivning som forbyr operasjonene til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Loven, som ble vedtatt etter anklager om at enkelte UNRWA-ansatte var involvert i angrepene 7. oktober, har ført til at Norge anklager Israel for å bryte FN-pakten og internasjonal humanitær rett.
I tillegg beskylder Norge Israel for å hindre levering av humanitær hjelp til palestinere i Gaza og for å blokkere andre nasjoners bistand i det de beskriver som «okkuperte områder». Hvis forslaget godkjennes, vil ICJ vurdere Israels forpliktelser som okkupasjonsmakt og FN-medlem, inkludert sikring av humanitær bistand og respekt for immuniteten til FN-organer som UNRWA. Oslo hevder at Israel ikke har juridisk myndighet til å gripe inn i deres operasjoner.
Norske myndigheter håper ICJ vil anbefale sanksjoner mot Israel dersom landet fortsetter å hindre UNRWA og andre FN-organer. Tiltaket forventes å bli vedtatt, gitt FNs hyppige flertall mot Israel, selv om israelske diplomater arbeider for å redusere støtten. Avstemningen fremhever økende spenninger mellom Israel og Norge, som tidligere anerkjente Palestina som stat og førte til at Israel utviste norske diplomater som håndterte palestinske saker. Forslaget kommer samtidig som Israel håndterer konsekvensene av arrestordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) mot statsminister Benjamin Netanyahu og tidligere forsvarsminister Yoav Gallant.