Situasjonen i Syria er ekstremt kompleks og preget av intens kamp mellom forskjellige aktører, som hver har sine egne mål og ideologier. Islamisten Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har nylig styrket sin posisjon, spesielt i de nordvestlige områdene rundt Idlib og Aleppo. På den ene siden finner vi islamistiske jihadister, og på den andre Iran, Hizbollah og Assad-regimet. Dette skaper en farlig dynamikk som kan ha store konsekvenser for Israel.
Roar Sørensen, en av Norges fremste eksperter på Israel, har dyp innsikt i hvordan de ulike partene i regionen påvirker Israels sikkerhet. Sørensens perspektiver gir verdifulle innsikt på hvordan denne komplekse konflikten kan påvirke Israel, med tanke på både de regionale trusselbildene og de potensielle geopolitiske konsekvensene.
Hvordan vurderer du balansen mellom de ulike aktørene i den syriske konflikten i dag, som islamistiske jihadister, Assad-regimet, Iran og Hizbollah?
“Situasjonen i Syria er preget av stor kompleksitet og kaos. Islamistiske jihadistgrupper, som deler ideologier med al-Qaida og IS, er blant de mest fremtredende aktørene og utgjør en betydelig terrortrussel. Selv om det finnes noen grupper som er noe mer moderate, er det jihadistene som i stor grad driver frem utviklingen og ekspanderer sitt territorium. Flere av disse gruppene mottar støtte fra Tyrkia, noe som sikrer dem tilgang til militært utstyr og ressurser. Samtidig har Assad-regimets maktbase brutt sammen. Assad-regimet er ikke lenger en betydelig aktør, og som en konsekvens har Irans innflytelse og kontroll over situasjonen i regionen blitt kraftig svekket. Selv om Iran sannsynligvis vil forsøke å gjenopprette noe av sin tapte innflytelse, er det lite sannsynlig at de vil oppnå betydelige resultater på kort sikt. Dette skaper et maktvakuum som jihadistene nå utnytter i sitt forsøk på å styrke sin posisjon i regionen. Hizbollahs styrke i regionen er betydelig svekket, spesielt etter at forsyningslinjene fra Iran gjennom Syria har blitt kuttet. Med Irans styrker stort sett trukket ut av Syria, er det nå hovedsakelig jihadistgrupper som fortsetter kampene i området. Mange andre aktører har enten blitt nøytralisert eller lagt ned våpnene. Jihadistene har imidlertid ikke kontroll over hele Syria. I sør finnes det områder dominert av drusere, og i nordøst er det kurderne som holder stand. Kurderne har vist seg som en sterk motvekt til jihadistene, som ofte har støtte fra Tyrkia, noe som ytterligere skjerper konflikten mellom kurdere og Tyrkia. Kurderne fremstår nå som en av de sterkeste motstanderne av jihadistene i regionen”.
Hvordan vurderer du trusselen fra jihadistiske grupper mot Israels sikkerhet sammenlignet med trusselen fra Assad-regimet og Hizbollah?
“Militært sett har de ikke lenger den samme slagkraften. De mangler et effektivt flyvåpen og pansrede styrker, selv om de nå har tatt over noe av Assads utstyr. Problemet er at dette ikke er materiell de har erfaring med eller er trent til å bruke effektivt. På den måten kan man si at de er svakere i tradisjonell militær forstand. Samtidig gjør deres uforutsigbare atferd dem til en mer utfordrende og potensielt farligere motstander, da de opererer utenfor konvensjonelle rammer. Assad, som president i Syria, har en viss ansvarsfølelse overfor sin befolkning, noe som gjør at han må veie konsekvensene av sine handlinger, selv når de er ideologisk motiverte. Islamistiske grupper som opererer i Syria føler derimot ikke samme ansvar for sivilbefolkningen, og dette kan føre til at de handler mer impulsivt, som for eksempel å angripe Israel uten å ta hensyn til hvilke konsekvenser det kan få for landet. Israel har plassert forsterkede styrker langs grensen mot Syria for å forhindre jihadistiske grupper fra å utføre et angrep likt Hamas’ terrorangrep 7. oktober, ved å kjøre pick-up-kjøretøy over grensen og utføre angrep. Forsvaret har også iverksatt tiltak som fysisk barrierebygging for å demme opp for slike trusler. Israel har tatt kontroll over det demilitariserte området mellom Israel og Syria for å etablere en buffer mot jihadistene, og ifølge enkelte rapporter har de også operert på syrisk territorium”.
Finnes det noen scenarioer der jihadistiske grupper kan forsøke å angripe Israel direkte?
“Det virker som jihadistene fokuserer på å konsolidere områdene de har tatt, noe som gjør et angrep på Israel lite sannsynlig akkurat nå. Men med terrorgrupper forblir risikoen for uforutsigbare handlinger alltid til stede”.
Hvordan tror du Israel vurderer strategiske interesser i Syria? Er det i Israels interesse at de ulike partene svekker hverandre?
“Det pågår en diskusjon i Israel om hva som er i landets beste interesse når det gjelder Syria. Mange ser en oppdeling av Syria i etnisk og religiøst baserte soner som en mulig løsning, da dette kan redusere spenningene mellom de ulike folkegruppene. For Israel kan det være gunstig om kurderne kontrollerer store deler av Syria, ettersom de har gode relasjoner med Israel, og om druserne tar kontroll over områdene nær Golanhøydene som en buffer mot jihadister. Dette kan også gi bedre stabilitet for de ulike folkegruppene i regionen, men slike løsninger er foreløpig spekulative”.
Hvilke strategiske valg står Israel overfor dersom radikale islamistiske grupper får økt makt i Syria?
“Israel har gjennomført omfattende militære operasjoner i Syria med fokus på å ødelegge strategiske mål som utgjør en trussel. Dette inkluderer Assads militærbaser, ammunisjonslagre, forskningssentre og luftvernsystemer, for å forhindre at slike ressurser faller i hendene på terrorgrupper eller opprørere. Samtidig har Israel etablert en buffer i den demilitariserte sonen mellom landene, og muligens også lenger inn i Syria, for å beskytte seg mot jihadistiske angrep. I tillegg vurderer Israel å styrke allianser med grupper som kurderne og druserne, som kan bidra til økt regional stabilitet. Samtidig lurer Iran i bakgrunnen og forsøker fortsatt å opprettholde sin innflytelse i Syria, noe som inkluderer våpenleveranser til Hizbollah i Libanon. Likevel har den strategiske svekkelsen av våpenforsyningslinjen fra Iran gjennom Syria til Libanon vært en positiv utvikling for Israels sikkerhet. Situasjonen er imidlertid fortsatt dynamisk, og nye allianser og trusler kan utvikle seg”.
Hvordan kan Hizbollahs involvering i Syria-krigen påvirke deres kapasitet til å operere mot Israel i fremtiden?
“Forsyningslinjene for våpen til Hizbollah er i praksis brutt, slik situasjonen ser ut i dag. Det vil være svært utfordrende å gjenopprette disse i nær fremtid. For øyeblikket er Hizbollahs kapasitet til å operere i Syria betydelig redusert, og den svekkede forbindelsen fra Iran gjennom Syria til Libanon gjør dem spesielt utsatt. Dette tvinger Hizbollah til å konsentrere seg om å sikre sin egen overlevelse og rette hovedfokuset mot kampen mot Israel, i stedet for å forsøke å utvide sitt operative fotavtrykk i regionen”.
Skrevet av: Ingrid Elisabeth Rukan