Abbas holdt et TV-intervju tirsdag der han kritiserte Hamas for å ha stanset forsoningssamtaler mellom palestinere, men han fordømte ikke massakren den 7. oktober. Han sa også at «Vestbredden» kan eksplodere når som helst.
Presidenten for De palestinske selvstyremyndighetene (PA) sa i sin tale at PA vil komme til å regjere på Gaza uansett hva Israel vil. Han sa også at den første tiden etter krigen vil være en «test» på om USA mener det de sier når de vil støtte Ramallah i å skape et «revitalisert» styre på Gazastripen.
«Vi trenger ikke vende tilbake til Gaza, vi er der allerede,» sa PA-lederen flere ganger under intervjuet. Det var journalist Lamis Elhadidy i den egyptiske kanalen ON som var programleder. Abbas understreket at selv om PA ble kastet ut av enklaven i 2007, så har de fortsatt med å betale lønn til tusenvis av sine lokalt ansatte.
Abbas hevdet at PA til i dag betaler 140 millioner dollar månedlig for lønn, strøm og medisiner for folk i Gaza, og at de derfor har et nettverk av selskaper i territoriet, som er drevet av Hamas.
PA-lederen kritiserte USA for at de støtter Israel etter massakren som ble gjort av Hamas den 7. oktober, og mente at dersom USA ikke hadde brukt sin vetorett i Sikkerhetsrådet, ville krigen ha vært slutt.
Abbas insisterte på at det må opprettes en palestinsk stat etter konflikten, og at den må bestå av «Vestbredden,» Gaza og øst-Jerusalem. Han sa også at «Vestbredden» kunne eksplodere når som helst.
Han kalte krigen i Gaza for verre enn «Nakbaen», altså det araberne kaller «katastrofen» da Israel ble etablert i 1948 og det ble krig mellom araberstatene og Israel, og mange ble utvist eller reiste.
«Under «Nakbaen» ble folk tvunget til å forlate landet sitt, men det som skjer i Gaza nå er enda verre. Skoler, moskeer, bygninger, alt blir ødelagt,» sa Abbas. Han la til at mer enn 20.000 er drept i Gaza, et ubekreftet tall som kommer fra Hamas. De skiller ikke mellom sivile og Hamas-terrorister, og mer enn 7000 er begravet under ruiner. Israelske kilder sier at IDF har drept mer enn 8000 Hamas-soldater så langt.
Han irettesatte Hamas for ikke å «følge opp» etter forsoningssamtalene mellom palestinske fraksjoner som ble holdt i den egyptiske byen El-Alamein i slutten av juli, og poengterte at han ventet på å høre fra ledere av andre fraksjoner så detaljene i en avtale kunne komme på plass.
Abbas sa at han forventet å oppnå en avtale både med fraksjoner som var «tilstede og fraværende» ved El-Alamein, med henvisning til både Hamas, som deltok på toppmøtet, og Palestinsk Islamsk Jihad, som boikottet den.
Han gjentok de fire hovedpunktene i PAs posisjon i samtaler med andre fraksjoner: det palestinske folks enhet, internasjonal legitimitet, fredelig motstand og målet som er en uavhengig palestinsk stat. Men han bemerket at ledere for andre fraksjoner ikke var enige om å oppnå internasjonal legitimitet.
Han hyllet også PAs diplomatiske anstrengelser for å oppnå internasjonal anerkjennelse, også det å oppnå observatørstatus i FN i 2012, og at de ledet den såkalte G77 pluss Kina-gruppen i FN i 2019.
PA-presidenten hevdet at hans diplomatiske innsats har gitt resultater. Mens flere internasjonale ledere avla solidaritetsbesøk til Israel de første dagene etter 7. oktober, skrøt Abbas av at han holdt personlige møter eller telefonsamtaler med 70 av dem, og klarte å få noen av dem til å ombestemme seg hensyn til deres ubetingede støtte til Israel. Han pekte spesielt på Frankrikes president Emmanuel Macron.
Abbas berømmet også Russland som en av PAs sterkeste partnere. “Russland er 100% med oss, det er ingen diskusjon. De er klare til å hjelpe oss med det vi vil, politisk støtte, økonomisk støtte, humanitær hjelp.»
PA-lederen bemerket også at «mens verden før 7. oktober var mot oss, har det meste av den globale støtten nå flyttet over mot til palestinernes side», med henvisning til «en million demonstranter til støtte for Gaza» i en demonstrasjon i London. Det er overdrevet. Arrangementet ble sagt å ha trukket rundt 300 000 mennesker.
“Verdens folk går ut mot regjeringene sine, de ser at det som skjer i Gaza er en katastrofe man ikke kan se vekk fra,” sa han.
Når det gjelder forhandlinger mellom Ramallah og Jerusalem, fremhevet Abbas Oslo-avtalene på begynnelsen av 1990-tallet som førte til opprettelsen av den palestinske selvstyremyndigheten som en «stråle av håp», men beskyldte statsminister Netanyahu for å ha tatt livet av den.
« Netanyahu sa at Oslo var den største feilgrep noensinne,» sa Abbas. «Men den gang støttet Knesset Oslo, og det samme gjorde det israelske folket. Bare to politikere var imot det: Netanyahu og Ehud Barak.»
Abbas sverget på at PA fortsatt er forpliktet til et fredelig spor for å oppnå en tostatsløsning på konflikten, og insisterte på at palestinerne ikke må bli fordrevet til verken Egypt eller Jordan.
Den palestinske lederen anklaget også den israelske regjering for å holde tilbake millioner av dollar den samler inn på vegne av Ramallah i toll- og skatteinntekter, og understreket at har hatt en tøff virkning på den palestinske økonomien.