I et øyeblikks optimisme etter 7. oktober tenkte nok mange at «NÅ, nå må verden forstå hva Israel står overfor», men det tok ikke en full dag en gang, før NRK var i gang med å snu ansvaret mot Israel. Med andre ord: offeret får skylden for at det blir plaget.
Som vi opplever det i Norge, med store demonstrasjoner mot Israel, med mye følelser i sving, mye raseri og mye hat, slik er det over hele verden. Men noen demmer også opp mot hatet og viser sympati og solidaritet med det jødiske folket. Se linker i teksten for mer informasjon.
Tyskland har registrert minst 29 antisemittiske hendelser per dag siden 7. oktober, i alt 994 slike hendelser til 28. november.
Det snakkes om jødehat av en «helt annen dimensjon» etter terrorangrepet. Særlig etter den famøse påstanden om at Israel hadde bombet Al Ahli-sykehuset i Gaza by, som jo viste seg å være palestinaarabernes eget verk.
Spesielt legges det merke til det tverrpolitiske engasjementet. Islamister går side om side med venstreekstreme og høyreekstreme i demonstrasjonene.
Tyskland har en jødisk befolkning på snaut 120.000.
I California, USA har menneskerettighets-organisasjonen Louis D. Brandeis Center for Human Rights Under Law saksøkt Berkeley, universitetet i California, for å ha unnlatt å gjøre tiltak mot det stadig økende antisemittiske hatet på campus. Organisasjonen hevder at skolen har tillatt et fiendtlig miljø å utvikle seg, og de har vært likegyldige når jødiske studenter og fakultetet nærmest blir avkrevd å avsverge sionisme. Det har gått så langt at de som ikke gjør dette, mister rettighetene sine, så de blie annerangs-studenter på universitetet.
«På campus blir studenter angrepet helt åpent, men universitetet vil ikke kalle det «hatkriminalitet»» lyder det i klagen. Det finnes en policy for hvordan hatkriminalitet skal håndteres, men universitetet følger ikke sine egne regler.
Fox News forteller at en student med israelsk flagg ble angrepet av en gjeng fra en pro-palestinsk demo, og han ble slått i hodet med en vannflaske. Også rop som «from the river to the sea, Palestine will be free», som oppfattes som et ønske om å utrydde Israel, er omfattet av den 36 sider lange anklagen.
I Australia har mer enn 600 «prominente personer» signert et åpent brev som imøtegår den økende antisemittismen.
Brevet ble publisert i flere store aviser, og brevet peker på at antisemittismen i Australia har økt med så mye som 482 prosent de sju ukene siden grusomhetene foregikk i sør-Israel. Tirsdag 28. november kom dette tallet opp i 591 prosent.
Brevskriverne påpeker at det jødiske samfunnet i Australia «har vært en vital del av Australias forskjelligartede landskap i mer enn 200 år, noe som har vist seg som betydelige bidrag til forretningslivet, i kunst, medisin og offentlige tjenester.»
Men «siden 7. oktober har det vært en bekymringsfull økning i antisemittiske hendelser over hele Australia. Over hele landet har man sett et økende antall rapporter om offensivt språk, trakassering, trusler og grusom vandalisme mot landemerker,» skriver de i brevet.
Brevet omtaler «våre jødiske ansatte, forretningspartnere, kunder og alle som er berørt,» og påpeker «den økte følelsen av å være truet som denne gruppen føler akkurat nå» og slår fast at de «har rett til fysisk og psykososial sikkerhet.»
Jødene i landet har opplevd fysiske angrep som å bli slått av en mobb (Sidney), og mange har opplevd verbale angrep, angrep mot eiendommen sin, og trusler om å bli skutt. I en episode etter Hamas’ grusomheter, samlet hundrevis av Hamas-tilhengere seg utenfor Sidnay Opera House og sang «gass jødene», «fuck jødene» og andre slagord.
I Genoa i Italia opplevde en rabbi et angrep fra en person som veivet med en skrutrekker og truet med å drepe ham, mens han skrek antisemittiske slagord. Gjerningsmannen var en hjemløs, og han ble siktet for antisemittisme under skjerpede omstendigheter.
Økningen i antisemittisme har uløst sikkerhetsmessige utfordringer for israelske idrettstjerner i forbindelse med De olympiske leker 2024, som foregår i Paris, sier sjefen for Israels olympiske komité.
Det har vært mange demonstrasjoner, både pro-palestinske og pro Israel siden Hamas angrep Israel og drepte 1200 mennesker og tok 240 gisler.
Representantenes hus i USA stemte tirsdag over en bekreftelse på Israels rett til å eksistere og å fordømme terrorgruppen Hamas. Avstemmingen avslørte en spilttelse i den venstreekstreme gruppen som kalles «The Squad».
Rashida Tlaib (D-Mich) og Cori Bush (D-Mo) stemte ikke for resolusjon 888, som hadde med Israels eksistensrettigheter å gjøre. Tlaib stemte «til stede», mens Bush ikke stemte overhodet.
Majoritetslederen i Senatet, Chuck Schumer, forventes å holde en større tale om den voksende antisemittismen i dag onsdag.
I en tweet i går kveld sa lederen for Demokratene at «antisemittismen er en krise i landet».
Det amerikanske utdanningsdepartementets kontor for borgerrettigheter (OCR) åpner etterforskning mot Harvard-universitetet med blikk på den økende antisemittismen på campus.
Universitetet i sør-California ba en jødisk økonomiprofessor om å jobbe hjemmefra etter at han kalte Hamas-terrorister «mordere» som «burde drepes» foran en gruppe pro-palestinske studenter på campus.
Den jødiske skuespiller og komiker Jon Lovitz forteller at Hollywood «har sitt eget antisemittisme-problem.»
«All antisemittisme jeg har opplevd i Hollywood kommer fra andre jøder,» fortalte han Fox News Digital i et intervju.
Mer enn 100.000 mennesker marsjerte gjennom London sist søndag, i solidaritet mot antisemittisme. Det var en av landets største demonstrasjoner siden 1936.
Også her øker antisemittismen merkbart, og demoen var en reaksjon på dette.