Av Tone Dalhaug
Vi er mange som har blitt rystet på dypet over terrorhandlingene fra Hamas mot Israel. Det vi fikk se 7.oktober 2023, og den påfølgende og økende antisemittismen verden over, har vært som et girskifte i hatet mot jøder. Men ikke alle rystes, og slik har det alltid vært.
Haman og Hamas.
I Esters bok, men også i andre bøker i Bibelen, leser vi om det samme, gamle hatet. For mange er jo denne historien veldig kjent, men kanskje ikke alle ser koplingen frem til vår tid likevel. Historien om Haman som ville drepe alle jøder i Persia. Dette riket som på sitt mektigste strakte seg fra Hellas i vest til elven Indus i øst, og fra Egypt i syd til Usbekistan i nord. Dagens Iran er jo en del av dette gamle Perserriket, og mange iranere kaller seg fremdeles persere. Historien om Haman og dronning Ester utspiller seg for hele 2500 år siden.
Historien snur heldigvis for jødene på grunn av den foreldreløse jødejenta Ester, som blir dronning i dette enorme Perserriket og redder jødene fra folkemord. Den dag i dag feires dette hvert år i Israel. Våren 2018 var jeg selv i landet under Purimfesten og så festglade mennesker, både voksne og barn, utkledd og dansende i gatene for å minnes hvordan dronning Ester og hennes fosterfar reddet det jødiske folket fra den planlagte utryddelsen. Fra Haman til Hamas har det gått nesten 2500 år, men det er det samme hatet vi ser.
Nær oss.
På en reise til Nord Kypros i fjor høst møtte jeg en ung dame som kom fra Iran. Hun hadde studert i utlandet noen år og landet til slutt på Nord Kypros. Vi snakket om tro og damen fortalte at Jesus kjente hun kun gjennom Islam og at hun der ble opplært til å hate og ønske død over jødene. Det var lite fine karakteristikker de lærte om dette folket.
Trusselen fra Iran lever i dag og den involverer stormakter i verden. Der er stadig en fare for krig mellom Israel og Iran. Hatet mot jødene har en lang historie og lever sterkt den dag i dag. Men det er viktig å huske at det fantes lenge før Israel på ny ble en nasjon i 1948. Det er også viktig å huske at dette hatet finnes ikke bare i Gaza, på Vestbredden, eller i Iran. Dette hatet finnes heller ikke bare i Islam. Hatet fantes i førkristen tid, men fikk særlig utbredelse i det kristne Europa. Dette hatet finnes nær oss i dag og det utfordrer oss alle.
Løsningen.
Mange er de som prøver å finne løsninger på denne konflikten. Jeg hørte nylig en tidligere Hizbollah kriger fortelle om sitt radikale møte med Jesus i en fengselscelle i Malaysia i 1989, og hvordan dette den dag i dag har endret hans syn på Israel og jødefolket. I fengselet planla han et drap på en kristen, da Jesus sto foran ham som en lysende skikkelse. Det er nesten som å høre en moderne variant av historien om Paulus på veien til Damaskus.
Mannen forteller hvordan han og mange iranere som møter Jesus blir fornyet i sitt sinn. Da byttes hatet mot jødene ut med kjærlighet. Ismaels barn får et nytt hjerte til sine søskenbarn når de møter jøden Jesus. Som mannen selv sier, om Abraham var her i dag, hvordan ville han reagert når han så slekten til sine kjære sønner Isak og Ismael være i krig. Det ville vel knust hans hjerte, sier den tidligere Hizbollah krigeren, som mener løsningen til fred ikke kommer via FN, eller en tostatsløsning, men ved at arabere og muslimer får åpenbart hvem Jesus er. Da kan vi ha håp om at Isaks og Ismaels sønner og døtre kan sitte rundt samme bord og elske hverandre, avslutter han.