Da Hamas angrep i sør-Israel 7. oktober var ikke de de eneste som dokumenterte krigsforbrytelsene de begikk. Noen av grusomhetene ble også filmet og fotografert av fotojournalister fra Gaza, som jobber for nyhetsbyråene Associated Press og Reuters. At disse var på stedet allerede tidlig om morgenen, reiser alvorlige etiske spørsmål.
Det er nettstedet Honest Reporting (ærlig journalistikk) som skriver dette i en artikkel torsdag 9. november.
Hva gjorde de der så tidlig på det som vanligvis ville være en stille lørsdagsmorgen? Var det koordinert med Hamas? Hadde deres oppdragsgivere, TV-stasjoner og nyhetsbyråer, godkjent deres tilstedeværelse inne på fiendens territorium, sammen med infiltratørene fra terrorgruppen? Sa fotojournalistene som jobbet for andre medier som CNN og New York Times, ifra til sine respektive firma? Skal man dømme ut fra bildene som viser lynsjing, kidnapping og stormin av en israelsk kibbutz, ser det ut som at de ikke bare har gått over grensen fysisk, men også journalistisk.
Fire navn nevnes spesielt i denne udelikate sammenhengen ettersom deres navn står på bilder fra AP: Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud og Hatem Ali.
Eslaiah er freelancer og jobber også for CNN. Han kom inn i Israel over det ødelagte grensegjerdet, tok bilder av en brennende israelsk tank, og tok siden bilder av infiltratører som gikk inn i kibbutz Kfar Aza.
HonestReporting viser skjermdump av Eslaiahs tweets på X. De er borte nå, men viste han selv foran en israelsk tank. Han hadde ikke pressevest eller hjelm, og teksten på arabisk lød som følger: «Live fra innsiden av bosettingene på Gaza-stripen.»
Nettsiden oppdateres nokså tidlig med en film av Hassan Eslaiah ved den israelske tanken, og et bilde av ham med Hamas-lederen som sto bak massakren 7. oktober, Yahya Sinwar.
Også Masoud var der. Han jobber for New York Times. Han var på stedet akkurat i tide for å ta flere bilder av tanks.
Ali Mahmud og Hatem Ali var på stedet akkurat i tide så de kunne ta bilder av de grusomme bortføringene av israelere til Gaza.
Mahmud tok bildet av pickupen som hadde den tysk-israelske Shani Louk bakpå lasteplanet, og fikk mange bilder av dem som ble bortført.
Interessant nok, skriver nettstedet, har navnet på fotografen blitt tatt bort nå i ettertid fra bildene i Aps database. Kanskje noen i nyhetsbyrået skjønte at det kunne skape alvorlige spørsmål om journalistenes etiske moral.
Reuters publiserte bilder fra to fotojournalister som også tilfeldigvis var ved grensen akkurat i tide til å dekke infiltreringen: Mohammed Fayq Abu Mustafa og Yasser Qudih.
De tok begge to bilder av en brennende israelsk tank på israelsk side av grensen. Abu Mustafa gikk enda lengre og tok bilder av en mobb som lynsjet liket av en israelsk soldat som de hadde dradd ut av en tank.
Reuters var høflig nok til å legge til en grafisk advarsel på fotoet, men det forhindret ikke utgiverne fra å kalle det for ett av «dagens bilder» i databasen sin.
Kanskje journalistene bare gjorde jobben sin? Som jo er å dokumentere krigsforbrytelser, som en del av jobben? Men det er ikke så enkelt, skriver HonestReporting:
Det er nå klart at Hamas hadde planlagt angrepet 7. oktober veldig lenge. Størrelsen, de brutale hensiktene og den massive dokumentasjonen har blitt planlagt i månedsvis, hvis ikke i årevis. Man har tatt høyde for alt: fremdriften, timingen, og bruk av bodycam og mobiletelefoner for å dele grusomhetene.
Står det til troende at «journalister» bare tilfeldigvis var der tidlig denne morgenen ved grensen, uten at noen hadde koordinert det? Eller var de en del av planen?
Selv om det skulle være slik at de ikke visste nøyaktig hva som kom til å skje, – med en gang de så det, skjønte de da ikke at de overskred en grense? Og hvis de skjønte; hvorfor ga de ikke beskjed til nyhetsbyrået? Noen form for kommunikasjon var nok uten tvil nødvendig før, etter eller under angrepet – for å få bildene publisert.
Om det nå var slik eller slik, – når internasjonale nyhetsbyråer bestemmer seg for å betale for materiale som er skaffet under så problematiske omstendigheter, bør det stilles spørsmål om deres standarder, og deres publikum fortjener å vite om det, skriver nettstedet videre. Og dersom deres folk på bakken hadde et aktivt eller passivt samarbeid med Hamas for å få bildene, bør de absolutt få utfordringen det er å gå opp grensene mellom journalisme og barbarisme.
Ynet News tar opp saken og forteller at israelske myndigheter har sendt et brev til Associated Press, Reuters, CNN og The New York Times om saken og bedt om en forklaring.
Også Israel Hayom ber alle mediebedrifter underskrive et opprop mot disse byråene og få dem til å bryte alle bånd med journalistene eller motbevise.