Professor Doron Naveh fra Ingeniørfakultetet ved Bar-Ilan i Ramat Gan har sammen med sitt team utviklet et lite apparat som kan erstatte store og komplekse maskiner som måler blodsukkeret optisk. Sensoren er så liten at den kan bygges inn i en mobiltelefon. Ifølge universitetet er oppfinnelsen nå på det som kalles konseptbevis-stadiet.
Sammen med kollegaen professor Fengnian Xia fra Yale håper han å friste investorer til prosjektet for videreutvikling av produktet så det kan komme på forbrukermarkedet. Utstyret bruker kunstig intelligens (KI) og adaptiv sensorteknologi.
Optiske sensorer spiller en viktig rolle i våre moderne liv, men de er ofte kostbare, og har en tendens til å være store. De er derfor mest brukt i spesialiserte laboratorier og brukes til testing, for eksempel i medisinsk sammenheng.
Men her er det altså snakk om et kompakt alternativ som er utviklet ved det israelske universitetet, sammen med forskere fra USA og Østerrike.
Optiske sensorer leverer informasjon om forskjellige materialer ved å lyse gjennom dem. Denne nyskapningen er liten, bare noen få mikrometer stor. En mikrometer er en tusendels millimeter. Og fordi den er så liten kan den bygges inn i smarttelefoner, og tanken er at den skal levere informasjon om alt vi ønsker. For eksempel innholdet i matvarer, saltinnhold, farge eller kjemisk sammensetning innen visse rammer. Også innholdet i drikkevarer, som fettinnholdet i melk og vannkvaliteten skal kunne måles, og det skal være mulig for eksempel å finne ut om olje, honning eller sitronjuice inneholder det deklarasjonen hevder at den gjør.
I tillegg sier altså forskerne at det i fremtiden vil være mulig å ha slike spektrometre med seg i mobiltelefonen så man kan teste seg selv, verdier som antioksidanter, alkohol eller blodsukkernivå.
Normalt er slikt utstyr som nevnt mye større, noen ganger opptil to meter langt, og inneholder en mengde speil, prismer og kamera. Det er dette som nå tenkes erstattet av kunstig intelligens, altså algoritmer som bruker erfaring fra tallrike databaser til å beregne resultatet, sammen med maskinlæring, svært enkelt forklart.
Professor Naveh sier at slike sensorer i fremtiden kommer til å dukke opp i mange sammenhenger, og at «hensikten er å lære om forskjellige substansers egenskaper ved å analysere hvordan lyset passerer eller reflekteres, spesielt i mobiltelefoner.»
– Vi vil bli i stand til å analysere den spektrale signaturen på alt vi ønsker, også på oss selv, hvis vi har behov for å måle glukose, alkohol eller oksygenkonsentrasjonen i blodet, via mobilen, sier han.