BIDEN: – NORMALISERING OG TOSTATSLØSNING
USAs president Joe Biden sa i sin åpningstale at landet vil arbeide for en «normalisering» mellom Israel og de arabiske land. Under landets forrige president ble det som kjent fremforhandlet flere avtaler, de såkalte «Abraham-avtalene». Også en tostatsløsning mente Biden har livets rett, ifølge Jerusalem Post. Altså en «palestinsk» stat i tillegg til de andre arabiske statene som ble opprettet i tiden etter den 2. verdenskrig.
India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC)
Biden og Netanyahu skal ha et møte onsdag morgen. Der forventes det at et nytt energisamarbeid som planlegges, blir tatt opp spesifikt. Det snakkes om et samarbeid der Midtøsten forbindes med sør-Asia via Israel og Saudi Arabia. Netanyahu kommenterte planene sist uke i India som «en drøm som blir virkelighet», og at det vil «endre verdens syn på Midtøsten, på Israel, og det vil få betydning for hele verden.»
– Israel vil bli et sentralt forbindelsespunkt i denne økonomiske korridoren, sa Netanyahu.
– Vår jernbane og våre havner vil åpne en ny innfallsport fra India gjennom Midtøsten til Europa og tilbake.
Det er et par måneder siden USA henvendte seg til Israel første gang om saken, og det har ifølge Netanyahu vært intens møtevirksomhet for å komme i mål med forberedelsene til dette «historiske øyeblikket», som han kalte det. Han har uttrykt takknemlighet til USA for å ha tilrettelagt for at Israel kan bidra i saken. Samarbeidet vil bli Israels største infrastrukturprosjekt noensinne, og alt vil bli tilrettelagt av landets sikkerhetsråd.
– Som en nøkkelbrikke i denne korridoren, kommer vi til å investere i skip og jernbanelinjer som rekker hele veien fra India til Europa, med forbindelse gjennom UAE, Saudi Arabia, Jordan og Israel, en bro mellom to kontinenter, sa Biden i den sammenheng.
ZELENSKY: – JEG FORVENTER MEG MYE AV ISRAEL
På siden av de offisielle møtene i generalforsamlingen, møtte Netanyahu Ukrainas president Volodymyr Zelensky tirsdag. De store mediene fokuserer på gapet mellom Zelenskys forventninger og Israels tilbud. «Jeg forventer meg mye av Israel», blir han sitert på. For mens Vesten for øvrig jo er mer enn villige til å forsyne Ukraina med våpen og ammunisjon, har Israel antagelig større behov enn andre stater for å bevare et visst forhold også til Russland. Det gjør at Israel ikke ønsker å bidra med våpen til krigen, men tilbyr humanitær støtte, og også avanserte varslingssystemer for rakettangrep. Selv ikke defensive systemer for å ta ned innkommende raketter, er Netanyahu villig til å bidra med. Humanitær hjelp og avanserte systemer for å uskadeliggjøre miner derimot, tilbyr Israel.
Mye av årsaken ligger i at Russland kontrollerer luftrommet rundt Syria, og Israel er avhengig av en god dialog med Russland for å kunne komme inn over Syria for å stanse Iran i deres stadige forsøk på komme seg nær Israels grenser gjennom sine stedfortredere.
Mens møtet med Zelensky pågikk på siden av FNs møtevirksomhet, skjedde det noe som ryddet forsiden i flere medier, både i Israel og ellers. Fox skriver «Israels FN-ambassadør anholdt etter modig opptreden mens Irans president talte.» En del norske medier har også med episoden, Aftenposten her hjemme ser et poeng i å opptre nøytralt: «Forholdet mellom Iran og Israel er anstrengt, men gjensidige beskyldninger om sabotasje og attentatplaner.» At FN-medlemmet Iran offentlig truer Israel med utslettelse og ikke motsatt, later ikke til å være verdt en setning.
ISRAEL MED PROTEST MOT IRAN
FN er et forum hvor medlemslandene sender sine representanter, på godt og vondt. Så mens Irans president Ebrahim Raisi talte, reiste Israels FN-ambassadør Gilad Erdan seg og marsjerte demonstrativt ut av salen mens han holdt opp et bilde av Mahsa Amini, en ung iransk kvinne som ble drept av landets såkalte «moralpoliti» i fjor, fordi hun ikke bar hijab slik de krevde. Drapet avstedkom en bølge av protester over hele landet, noe som ble slått ned med grusom brutalitet. Bildet hadde teksten: «Iranske kvinner fortjener frihet nå!» Ebrahim Raisi har fått tilnavnet «slakteren fra Teheran» grunnet alle de grusomme henrettelsene av politiske fanger.
Erdan ble anholdt av sikkerhetsvakter og geleidet ut, – og sa til Fox at anholdelsen ble gjort med «uakseptabel brutalitet».
– FNs manglende moralske kompass ble synlig for alle i dag, sa han i en uttalelse til kanalen.
– Å bli anholdt for å ta side for det iranske folket og protestere mot at en skammelig massemorder får taletid på en global scene er ytterst uverdig. Det er enda et eksempel på den forskjellsbehandling Israel får i FN. Andre ambassadører har tidligere holdt plakater her av ideologiske grunner, for eksempel mot krigen i Ukraina, uten at dette fikk følger. Jeg kommer ikke til å la meg skremme, og vil alltid stå opp for det som er rett og rettferdig.
Til Jerusalem Post sier han:
– Mens slakteren fra Teheran taler i FN og får respekt fra det internasjonale samfunnet, er det hundrevis av iranske demonstranter på utsiden, de roper og ber om at folk må våkne opp og hjelpe dem! Det er en skam at ambassadørene sitte og lytter til en massemorder.
ISRAEL-TYRKIA: FORHOLDET TINER LANGSOMT OPP
Også forholdet mellom Israel og Tyrkia blir tatt opp i mediene. Tirsdag hadde Netanyahu et møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Før møtet sa Netanyahu at «våre bånd blir sterkere», og man ser en gledelig utvikling i retning av et noe mer avslappet forhold mellom de to land. Etter episoden med «Mavi Marmara» i 2010, et lite skip som under foregivende å skulle bistå innbyggerne i Gaza med forsyninger, men som fraktet bevæpnede terrorister som naturlig nok ble stanset av Israel, kom forholdet mellom de to land nærmere frysepunktet. Mange av terroristene som gikk til angrep på israelske soldater som bordet skipet, var tyrkiske.
Erdogan møtte Israels forrige statsminister Yair Lapid i fjor, men har ellers ikke hatt slike møter siden 2008. Netanyahu takket for sikkerhetssamarbeid mellom de to land, ikke minst da et angrep på israelske turister i Istanbul ble avverget.
Det ble avtalt ytterligere møter mellom de to land, både i Tyrkia og i Israel.