Siste innspill kommer fra Saudi Arabia, EU og Den arabiske liga samt noen flere internasjonale deltagere som hadde sitt første møte mandag samtidig som FN holder sin 78. generalforsamling. Representanter for 60 FN-land deltok på dette første møtet.
– Vi vet at partene ikke er klare på det nåværende tidspunkt. De er bare ikke klare, sa Josep Borrell, som er utenriksminister i EU.
– Men vi kan ikke sitte uvirksomme og gjenta mantraet om en tostatsløsning uten å gjøre alt vi kan for å få det til.
Borrell gjentok flere ganger at en tostatsløsning er den eneste mulige, og at uten en palestinsk stat blir det ingen løsning.
Gruppen, som kaller seg «Peace Day Effort» tar sikte på å legge frem et felles innspill som har som hensikt å gi Israel og de palestinske selvstyremyndighetene (PA) et insentiv for å komme til en fredsavtale. De akter å komme til et sluttresultat, en «pakke som støtter fred», som skal presenteres for Israel og PA for signering på et senere tidspunkt.
En arbeidsgruppe vil ta for seg forslag for økonomisk løsning og samarbeid på en rekke områder, som handel, investeringer, utvikling, transport, naturressurser og miljø, en annen ser for seg hvordan partene skal samarbeide på fredelig vis om regionale politiske saker og sikkerhet, mens en tredje gruppe skal foreslå samarbeidsløsninger innen humanitære saker, samt multikultur og alt som angår menneskelig sikkerhet.
Initiativet har vært jobbet med i noen år allerede, og både Jordan og Egypt er med i tillegg til de tre gruppene. Folk som kjenner prosjektet sier til The Times of Israel at det er EUs spesialusending for fredsprosessen i Midtøsten, Sven Koopmans som står bak ideen. Det sies at man skal bygge på Det arabiske fredsinitiativet, et forslag som tilbød Israel normalisering med en rekke arabiske land dersom man oppnådde en tostatsløsning. Som vi vet har en rekke arabiske land nå inngått avtaler med Israel uten dette kravet. Til og med Saudi Arabia er i samtaler med USA om normalisering. Israels nåværende regjering støtter som kjent ikke en palestinsk stat, og ønsker med sine separate fredsavtaler å bevise for verden at en palestinsk stat på ingen måte er en betingelse for fredelig sameksistens.
Presset for å få etablert en palestinsk stat kommer høyst sannsynlig likevel fra Saudi Arabia. Landets utenriksminister prins Faisal bin Farhan Al Saud sa til den statlige tv-kanalen mandag at det ikke kommer til noen løsning på konflikten uten en palestinsk stat. Samtlige i gruppen ser for seg denne staten innenfor våpenhvilelinjene fra før 1967, med et sammenhengende palestinsk område i de jødiske kjerneområdene Samaria og Judea, mener representantene fra EU.
Også EU tilbød i 2013 en stor pakke bestående av «politisk, sikkerhetsmessig og økonomisk» støtte dersom partene kunne komme til en fredsavtale.
Hensikten med dette arbeidet som gjøres nå, er å lokke partene til forhandlingsbordet. Målet er å presentere den «fredsstøtte-pakken» i september 2024, med møter hver tredje måned, ifølge en talsmann. Også USA er invitert til å delta i arbeidet med pakken. Biden-administrasjonen sies å være lite engasjert, ettersom landet håper å få rodd i land en egen avtale mellom Saudi-Arabia og Israel, og dessuten er involvert i Negev Forum, en sammenslutning som allerede arbeider med mange av emnene som ble tatt opp mandag.
Det vil bli EUs generalsekretær Antonio Guterres som sammen med Ahmed Aboul Gheit, leder for Den arabiske liga, som vil presentere den endelige pakken, sammen med en del arabiske utenriksministre.
Israel og representanter for PA er ikke invitert til presentasjonen.
Også Jerusalem Post har mye om dette forslaget.