Da Bjarte Ystebø presenterte vinneren av Kåre Kristiansens Minnepris 2023, karak-teriserte han Leif Andreas Wellerop som «en høvding blant Israels venner i Norge».
– Hans navn er skrevet med gullskrift over den norske bevegelsen, men også internas-jonalt, særlig innenfor den globale tjenesten til den Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem, sa Ystebø.
Begivenheten skjedde fredag kveld 18. august under Oslo Symposium, der over 300 mennesker var samlet i konferansesalen til Radisson Blu Scandinavia Hotel, midt i Oslo sentrum. Wellerop kunne selv ikke være
til stede av helsemessige årsaker. Det ble opplyst fra scenen at han de siste årene har vært satt tilbake av Parkinsons sykdom, men at han fulgte kvelden gjennom TV-skjermen.
Prisutdelingen ble nemlig, i likhet med resten av Oslo Symposium, sendt direkte på to TV-kanaler: Kanal 10 Norge og Bedehus-kanalen.
Prispengene som følger med, vil hoved-personen gi direkte til IKAJs arbeid for vanskeligstilte barn i Israel.
Kåre Kristiansens Minnepris
Kåre Kristiansens Minnepris ble opprettet i 2011, samtidig som organisasjonen Kris-tenfolket startet Oslo Symposium. Symposieleder Bjarte Ystebø var initiativtaker og leder fortsatt styret for minneprisen, der også Dag Øyvind Juliussen, Per Sævik og Kåre Kristiansens barnebarn Hanne Fi-nanger er representert. Prisen har vært delt ut annethvert år, og ble i år utdelt for syv-ende gang.
Den har tidligere gått til holocaustmu-seet Yad Vashem, den israelske soldaten og krigsfangen Gilad Shalit, den svenske pastoren og aliyah-pionéren Ulf Ekman og i 2017 til den amerikanske politikeren og TV-personligheten Mike Huckabee. I 2019 gikk prisen til Simon Wiesenthal-senteret. I 2021 gikk prisen til den finske politikeren Päivi Räsänen.
Vedtektene sier at prisen skal gå til en person eller organisasjon i Norge eller i utlandet, som har utmerket seg i kampen for de verdier som Kåre Kristiansen kjempet for.
– Det er godt å ha forbilder, som vi både kan hedre og la oss inspirere av. Kåre Kris-tiansen er et slikt forbilde, og det er en stor ære at vi får forvalte denne delen av hans minne, nemlig politikeren og kristenhøvdin-gen Kåre Kristiansen, sa Ystebø om bakg-runnen for prisen.
– Kåre Kristiansen var kjent i Norge. Som predikant, statsråder og leder i Kristelig Folkeparti ble den sjarmerende, skarpsin-dige og veltalende mannen med glimt i øyet, en profil i norsk politikk. Men Kåre Kris-tiansen er kanskje like kjent utenfor Norges grenser. Minneprisen er derfor også inter-nasjonal, forklarte han.
Var der da det startet
I år er første gang prisen har blitt gitt til en nordmann: Grunnleggeren av den norske avdelingen av den Internasjonale Kristne
Ambassade i Jerusalem, og lederen av virk-somheten gjennom hele 34 år.
Leif Andreas Wellerop var personlig til stede i Jerusalem i 1980 under den første internasjonale samlingen av kristne under Løvhyttefesten. Det var da den Internasjo-nale Kristne Ambassade i Jerusalem ble op-prettet. Det skjedde i en seremoni der tusen kristne fra 32 nasjoner deltok.
Da Wellerop hadde reist hjem igjen til Norge, opprettet han allerede samme år den norske avdelingen av det nye arbeidet som hadde blitt til i Israel. Siden har arbeidet vokst og IKAJ har blitt verdenes største kristne Israel-organisasjon med avdelinger og representasjon i 90 nasjoner.
Når 170 nasjoner
Drøye 40 år senere har ambassadens ar-beid utbredt seg til å på ulike måter nå inn i 170 nasjoner over hele verden.
– Leif sin tjeneste kom til å bli avgjørende viktig, både for det internasjonale arbeidet og for å bygge en bevegelse av Israels venner her hjemme i Norge, sa Ystebø i talen under prisutdelingen.
Han påpekte at arbeidet utviklet seg til en sterk grasrotbevegelse for Israel i Norge, og at vi har sett resultater av den på flere måter: De norske Israel-vennene har vært, og er, blant de største økonomiske bidragsyterne i verden til IKAJs arbeid i Israel. Dessuten har tusener samlet seg til møter og konferan-ser, og latt seg mobilisere til å stå opp for Is-rael – som da Kåre Kristiansen samlet 20.000 underskrifter til støtte for å flytte den norske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.
I tillegg til å stå i spissen for grasrotbeveg-elsen for Israel i Norge, var Wellerop i mer enn ti år også styreleder for det internasjo-nale arbeidet. I 2014 mottak han Nehemja-prisen for livslang tjeneste for det jødiske folk under Løvhyttefesten i Jerusalem.
– Vi takker Gud for Leif
– Vi er glade i deg Leif. Vi takker Gud for deg og den tjeneste du har hatt. Takk for alt du er og har vært for denne bevegelsen. Du kjente Kåre Kristiansen godt og du vet, som vi, at han hadde gledet seg over denne til-delingen, sa Ystebø vendt mot TV-kameraet.
– Vi skal fortsette å bygge videre på det arbeidet du startet, og i den ånd du har vist oss. Vi skal fortsette å bygge vennskap med Israel, på bibelsk grunn, og gi både trøst, oppmuntring og hjelp til det jødiske folk, slik du har lært oss så tydelig, lovet han.
Datteren mottok prisen
Wellerops datter Birgitte Vedeler tok imot prisen på farens vegne.
– Han har bedt meg uttrykke den dypeste takknemlighet for den æren en slik min-nepris representerer, sa hun, og fortalte forsamlingen fra sitt perspektiv om farens livsgjerning.
– Min far har i flere tiår jobbet utrettelig for å spre kunnskap om jødene og Israels historie. Men da jeg vokste opp, jobbet han i kaffebransjen og var en av Norges fremste eksperter på kaffe, fortalte hun.
– Jeg var nesten voksen den gangen han
fikk et møte med Gud og et kall til å starte ambassadens arbeid i Norge. Min far fikk en innskytelse i 1980 om å reise til Israel, uten at han helt visste hvorfor. Han kom midt i etableringen av ambassaden, og fikk kontakt med Johan Lukoff og Jan Willem Van Der Hoeven, fortalte hun, og nevnte der de to mest sentrale internasjonale frontfigurene i ambassadens virksomhet fra starten.
Vedeler fortalte hvordan Wellerop startet ambassadens norske avdeling på frivillig basis, og at arbeidet etter hvert vokste seg så stort til at det ble en fulltidstjeneste.
– Pappa har alltid hatt stor arbeidskapa-sitet – stor gjennomføringskraft og evne til å engasjere seg. Han var uredd og opptatt av å stå opp for de svake, både i Israel-arbeidet og som kommunepolitiker, sa hun.
Tok familien med
Hun fortalte også at det var viktig for foreldrene å gi videre Israel-engasjementet i familien.
– Pappa har vist oss hele Israel fra nord til sør, og tatt oss med inn i historien og nåtiden. Ved flere anledninger har mine foreldre også tatt med barn og barnebarn til Løvhyttefesten. Det har vært viktig for dem å gi videre til oss sannheten om, og kjær-ligheten til, dette lille landet som har så stor betydning i verden.
De som var til stede, fikk også møte Leifs kone Gunvor Wellerop.
– Jeg skal hilse så mye fra Leif, og si at våre venner i Norge er kostbare smykker, sa hun.
På scenen fortalte hun om en sang som har grepet både henne og Leif sterkt i senere tid, og som han ofte spiller av fra YouTube: Zion av den amerikanske artisten Aaron Shust.
– Det er en profetisk sang om Guds bet-ingelsesløse kjærlighet til Israel, som er så sterk, sa Gunvor Wellerop.
Under prisutdelingen fremførte North Worship, lovsangsbandet fra Kristiansand, en vakker versjon av denne sangen, etter Wellerops ønske.
– En svært verdig mottaker
Malcolm Hedding kom også med en hilsen til Wellerop. Hedding har vært involvert i ambassadens arbeid siden starten og var internasjonal leder for IKAJ fra år 2000 til 2011
– Han er en svært verdig mottaker av denne prisen. Ved sitt dedikerte liv og led-erskap har han vekket Kristi kropp i Norge til deres bibelske ansvar overfor Israel. Innflytelsen han har hatt på Kirken i deres vakre land, har overgått våre forventninger. Og Leifs bidrag til IKAJ sitt arbeid internas-jonalt og i Israel har vært enormt. Det vet jeg, som forrige leder av organisasjonen. Det er et privilegium og en glede å ha en mann av hans karakter og visdom ved min side, sa Hedding.
– En dyktig og handlekraftig leder
Dag Øyvind Juliussen, som er arvtakeren i tjenesten som leder av den norske avdelin-gen av IKAJ, tok også ordet under prisut-delingen.
– Jeg har jobbet sammen med Leif siden 1996, og vi har hatt utallige stabsmøter hjemme hos Leif og Gunvor, fortalte han.
– Det er mye godt å si om tjenesten Leif
har stått i. Han har vært en dyktig og handle-kraftig leder, sa Juliussen.
Han roste Wellerop for å ha vist en for-billedlig karakter da stafettvekslingen mel-lom de to skjedde i 2014.
– Det han viste av karakter, er verd å hedre. Når en som har grunnlagt en organ-isasjon og bygget den i 34 år, skal gi den videre til noen andre, går det ofte ikke så enkelt. Det er mange eksempler på det, også i kristne sammenhenger. Men Leif sa til meg i 2014: «Jeg har ledet på min måte, nå får du lede på din måte.» Og det gjennomførte han. Han har aldri vært en som henger over skul-deren. Men han har alltid vært tilgjengelig for å gi råd og innspill. Og det har jeg trengt ofte, sa Juliussen.