Et stadig tettere samarbeid mellom Saudi-Arabia og Kina i Midtøsten underminerer USAs innflytelse, lyder en overskrift i Jerusalem Post.
Saudi-Arabias tronarving, kronprins Mohammed bin Salman, er en gamechanger. Oppmuntret av bin Salam har Kina økt sine økonomiske, diplomatiske og militære aktiviteter i regionen, som av mange anses som en tikkende bombe.
USA har alltid hatt et komplisert forhold til Midtøsten. Under Biden-administrasjonen har den geopolitiske situasjonen endret seg. Kina går nå inn for å fylle den regionale diplomatiske rollen som var en gang USAs eksklusive domene, ifølge The Media Line’s analytiker Clint Van Winkle.
Kina styrker båndene til de to mektigste aktørene, etter Israel, i Midtøsten: Saudi-Arabia og Iran. Kina fremforhandlet nylig også en avtale som normaliserer forholdet mellom de to rivalene – den ene sjiamuslimsk og den andre sunnimuslimsk. Flere arabiske stater i Midtøsten er en slagmark mellom sjia- og sunnimuslimske interesser. Regimet i Iran støtter grupper som skaper uro og konflikter i flere arabiske stater.
Også båndene mellom Kina og Tyrkia er blitt tettere. Det er heller ingen hemmelighet at Russland og Kina har et felles uttalt mål om et tydeligere partnerskap – to aktører som tydelig avviser USAs rolle som verdenspoliti.
Dr. Melinda McClimans, assisterende direktør ved Ohio State Universitys Middle East Studies Center og medforfatter av boken Keys to Understanding the Middle East, mener vi står overfor “et nytt paradigme” i Midtøsten.
Etter å ha gitt opp USA, ser palestinerne nå til Kina for å finne støtte for etableringen av en palestinsk state innefor grensene fra 1967, melder The Times of Israel.
Uttalelsen er en kommentar til palestinernes president, Mahomud Abbas, fire dager lange besøk i Kina. President Xi Jinping lanserte onsdag et forslag for en fredelig løsning på konflikte mlellom Israel og palestinere – forslaget går ut på at det skal etableres et internasjonalt forum som skal arbeide for opprettelse av en palestinsk stat innefor 1967-grensene.