Viseutenriksministrene i Russland, Iran, Tyrkia og Syria skal møter i Kasakhstan 21. juni, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.
Agendaen for møtet skal være Syria – og de andre partenes involvering i konflikten. De fire landenes utenriksministre var samlet i Moskva i mai.
Borgerkirgen, som brøt ut for 12 år siden, kostet over 500,000 menneskeliv og fordrev halvparten av Syrias befolkning på 23 millioner på flukt.
Russland grep inn militært i Syria fra september 2015, og slo seg sammen med Iran for å hjelpe Assads regjering med å gjenvinne det meste av landet. Moskva har opprettholdt en militær tilstedeværelse i Midtøsten-landet selv om hoveddelen av styrkene er opptatt med å kjempe i Ukraina.
Tyrkia har angrepet og erobret territorier nordøst i Syria gjennom angrep på kurdiske grupper støttet av USA. Kurderne undertrykkes som en minoritet i både Syria, Irak, Tyrkia og Iran. De fire landene nekter kurderne selvstendighet og frihet.
Situasjonen i Syria er av stor betydning for det arabiske diktaturets jødiske naboland, ikke minst nå som Russland har utplassert betydelige styrker i landet. Det er godt kjent at det israelske luftvåpnet stadig angriper iranske mål i Syria, selv om israelske myndigheter har som politikk å ikke bekrefte angrepene. Etter invasjonen av Ukraina har Russland uttalt seg kritisk mot de israelske angrepene.
Kilde: The Times of Israel, 14. juni 2023.
Kommentar:
— Kina – verdens nest største, og hurtig voksende, økonomi – har en stadig økende interesse for Midtøsten. Kina og Russland utfordrer USAs, Israels nærmeste allierte, interesser i regionen.
— Muslimske land og grupper befinner seg i flere ulike aktive og latente konflikter i Midtøsten. Maktkampen mellom sjia- og sunnimuslimer er en hovedkilde til spenning og uro.
— Mye tyder på at sjia- og sunnimuslimske stater som Iran, Tyrkia og Saudi-Arabia styrker båndene, samtidig som Kina og Russlands øker sin innflytelse i Midtøsten. Det utgjør en akse som åpenbart utfordrer vestlige interesser generelt, amerikanske interesser spesielt og Israel.
— Kina og Russland er verdens sterkeste militærmakter, etter USA. Israel regnes av mange som nummer fire. FN forsøker å begrense Irans muligheter til å utvikle atomvåpen. Om Iran skulle utvikle atomvåpen, vil Saudia-Arabia være i behov av det samme. Vil ikke da også Tyrkia være det?
— Verken Iran, Saudi-Arabia eller Tyrkia vil være fortrolige med at et av de andre landene vil få overdreven militær makt i regionen. Det vil utfordre den balansen som sørger for en viss avspenning i dag. For Israels del vil det kunne utgjøre en trussel av apokalyptiske dimensjoner, dersom Iran, Saudi-Arabia og Tyrkia – med Russland og Kina i ryggen – skulle finne sammen med styrkede miltære evner.