20. november 1949 styrtet et fly i Hurumskogen, i uværet under innflygningen til Forneby. I flyet var 27 jødiske barn. Bare Isac Allal overlevde.
Flyulykken på Hurum bidro til å styrke det sterke Israel-engasjementet i det norske Arbeiderpartiet.
De 27 jødiske barna var på vei fra Brussel til sine nye hjem i Israel. Ulykken gjorde et enormt inntrykk på det norske folk. Flere av barna frøs ihjel før de ble funnet.
Foto: Kun ett barn overlevde flystyrten. Foto: Arkivfoto – Hurum Lokalhistoriearkiv.
Arbeiderpartiets partisekretær Haakon Lie var blitt en varm Israel-venn etter nærkontakt med jødiske organisasjoner i USA under krigen. Etter ulykken gikk han i bresjen for en innsamlingsaksjon for å bygge opp en norsk moshav (landsby) i Israel, kalt “Moshav Norge”. Materialer til byggingen av hjem i moshaven ble fraktet fra Norge.
Lie hadde stor innflytelse på Israel-engasjementet i den norske arbeiderbevegelsen. Han definerte seg selv som en nær venn av Israels statsminister Golda Meir. Israel i Norsk Arbeiderbevegelse (VINA) samlet også inn penger til en minnestein over barna, som ble reist i Israel.
Martin O. Tranmæl (bildet øverst i saken) var en sentral skikkelse i den norske arbeiderbevegelsen gjennom første halvdel av 1900-tallet. Han var Arbeiderpartiets reelle leder i mellomkrigsårene. Han var også en nær venn av Israel (se bildet øverst i saken).
Haakon Lie var en av fire som sto i spissen for å gjenreise Arbeiderpartiet og bygge det moderne velferdssamfunnet etter krigen. Einar Gerhardsen var statsminister og partileder, Konrad Nordahl var LO-leder og Olav Larssen var ideologen og bekledde redaktørstolen i Arbeiderbladet. Haakon Lie var den drivende kraft i partiorganisasjonen som Arbeiderpartiets sekretær fra høsten 1945, et verv han hadde til han gikk av i 1969.
Da FN anerkjente Israels gjenopprettelse i 1949 var det norske embetsverket i UD sterkt imot at Norge skulle anerkjenne den nye staten. Det var Arbeiderpartiets ledere, Israels beste venner, som trumfet igjennom at også Norge skulle stemme for den sensasjonelle gjenopprettelsen.
I denne forbindelse var forkynneren Rein Seehus en sentral brikke. Under et møte i Norge hadde Aage Samuelsen et budskap i tunger og en annen fikk tydningen. Budskapet førte Seehus til FNs hovedkvarter, som en tydelig og avgjørende røst for Israel knyttet til FN-landenes avstemning.
Etter krigen pleiet Haakon Lie kontakten med arbeiderbevegelsen i Israel, særlig med Israels statsministre David Ben Gurion, Golda Meir og Moshe Dayan.
Arbeiderpartiets Trygve Lie (altså ikke Haakon Lie, som er omtalt tidligere) ble utnevnt til Forente Nasjoners første Generalsekretær i 1946. Han var en god venn av Israel og ble en drivende kraft for Israels gjenopprettelse i 1948 – jøder i New York omtalte han som “Israels gudfar”.
I 1958 fikk Israel kjøpe tungtvann av Norge, noe som muliggjorde at den jødiske staten fikk utvikle egne atomvåpen. Arbeiderpartiets Jens Chr. Hauge ledet prosessen, støttet av ledelsen i Arbeiderpartiet.
Både Haakon Lie (Ap), Trygve Bratteli (Ap) og Kåre Kristiansen (Krf) er hedret med egne minneskoger i Israel.
Mossad og Det norske Arbeiderpartiet
Mossad er en av verdens mest kjente etterretningstjenester. Tjenesten, etablert ved statsminister David Ben Gurions sterke anbefaling i 1949, har vært sentral i Israels sikkerhetspolitikk siden Israel gjenopprettelse 14. mai 1948. Arbeidet med å etablere Mossad startet allerede sommeren 1948, av Haganah, den omstridte jødiske undergrunnshæren i Palestina.
Sommeren 1948 ble det i hemmelighet organisert en israelsk militærteltleir på en slette i Bærum – dette med støtte fra Arbeiderpartiet ledere som Martin Tranmæl, Haakon Lie og Trygve Bratteli. Våpen og annet utstyr til leiren ble lånt ut fra Jegerkompaniet, som på den tid var utplassert i Akershus festning.
Israel Krupp var en norsk jøde som etter krigen bosatte seg på Sør-Fron, der han hadde kjøpt Søndre Tofte Gard i 1937.
Som del av den Oslo-baserte motstandsgruppen “Ivar” utførte Israel Krupp flere oppdrag som kurer under krigen, for blant andre Martin Tranmæl. Krupp utviklet vennskap med både både Tranmæl og Haakon Lie.
Krupp ble del av den norske etterretningstjenesten etter krigen. Israel ble proklamert som egen stat 14. mai 1948. Samme natt gikk syrerne og libaneserne til angrep fra nord, jordanere og irakere fra øst og egypterne fra sør for å knuse den jødiske staten. 650 000 jøder sloss for livet. De manglet soldater, våpen og penger. En treningsleir ble i all hemmelighet opprettet på Skui i Bærum, det het seg å være en helseleir. Lederen av leiren var Israel Krupp. Våpen og utstyr ordnet Martin Tranmæl via Forsvarssjef og tidligere Milorg-leder, Jens Chr Hauge. Dette var rekrutter til den israelske forsvarsorganisasjonen Haganah – forløperen til det vi i dag kjenner som Mossad (fra dølen.no).
Foto: “En jødisk treningsleir ble i all hemmelighet etablert på Skui i Bærum i 1948 – det ble forløperen til den israelske etterretningsorganisasjonen «Mossad». Israel Krupp ledet leiren – her avbildet til venstre med en av de israelske rekruttene” (fra dølen.no).
I desember 1974 besøkte Sean Connery Oslo i forbindelse med lanseringen av den siste James Bond-filmen. Under en omvisning i Hans Otto Meyers (skipsreder og etterretningsmann) villa ved Vigelandsparken skjer det noe underlig – avisen Dølen forteller:
Nede i kjelleren stanser Meyer ved en rekke med klesskap. Der tråkker han først på en av flisene på gulvet. Så finner han en nesten usynlig bryter høyt oppe på veggen. Så glir veggen til side og avslører inngangen til et hemmelig rom – fylt med våpen, ammunisjon og utstyr til 100 mann tiltenkt å føre krig bak fiendens linjer i et eventuelt okkupert Norge. Dette var ett av våpenlagrene til «Stay behind». Dette lageret ble senere avdekket av politiet i 1978.
Meyer fortalte at han ble rekruttert inn i «Stay behind» av Krupp under en elgjakt på Sør-Fron i 1954. I skogen til Krupp avholdt også «Stay behind-gruppen» øvelser. Med på en av øvelsene i 1951 var også senere CIA-direktør William Colby. Meyer henviste under avhør av politiet til kontakter i Forsvarets etterretningstjeneste, men ble først avvist – ingen der kjente til Meyer og våpenlageret. Så måtte myndighetene til slutt innrømme at Hans Otto Meyer faktisk hadde vært med i en «Stay Behind»- gruppe i regi av etterretningstjenesten.
Da Krupp ble begravet på den jødiske kirkegården ved Østre gravlund i Oslo i 1991, var det svært mange prominente ledere fra de hemmelige tjenestene til stede. Blant de svartkledde, eldre menn var også daværende seksjonssjef i e-tjenesten, Trond Johansen, og den tidligere Stay behind-sjefen Sven Ollestad. I et halvt århundre var Israel Krupp en viktig støttespiller for e-tjenesten, særlig den hemmelige hæren.
Foto: “Noe av våpenlageret til «Stay behind-hæren» som ble avslørt i kjelleren til reder Hans Otto Meyer i Oslo. Han Otto Meyer ble rekruttert til den hemmelige “Stay behind-hæren” av Israel Krupp” (fra dølen.no).
Israel Krupp hadde nær kontakt israelske utsendinger som besøkte Norge. Ved to anledninger møtte han en kvinnelig agent med dekknavnet Ruth Ohr Rachkel. Hennes virkelig navn var Golda Mabovitsj Meyerson (Meir, på hebraisk). Hun ble Israels statsminister sommeren 1956.
Etter krigen ble Krupp kaptein og kompanisjef i den norske hæren. Han ble degradert og omplassert fordi regimentsjefen ikke ville la en jøde kommandere hans avdelinger. Degraderingen ble senere omgjort.
Foto: Israel Krupp spilte på det norske fotballandslaget. Han er nummer tre fra høyre i bakre rekke. Bildet er fra en kamp mot Sveits i 1930. Norge vant 3-1.
Les saken om Israel Krupp i avisen Dølen – følg lenken: https://www.dolen.no/nyheter/i/66Mgaz/dekorert-krigshelt-og-en-mystikkens-mann.