I et innlegg i Aftenposten etterlyser Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund, at Klassekampen skal ta et oppgjør med historisk antisemittisme i egen avis, melder avisen Dagen.
Bakteppet er debatten som har oppstått etter at professor Torkel Brekke har pekt på flere eksempler i sin bok «Ingen er uskyldig: Antisemittisme på venstresiden», som han mener viser antisemittisme i Klassekampen.
Kohn berømmer Aftenposten for det han definerer som et oppgjør med antisemittisme i egen avis, i 2019. Aftenposten spredte antisemittisk nazipropaganda fra tidlige på 1930-tallet og frem til 1945.
Forstanderen i Det mosaiske trossamfunn etterspør et tilsvarende oppgjør fra Klassekampens side, ved å vise til eksempler i Torkel Brekkes viktige bok, utgitt i mars i år.
Da den kommunistiske antisemittiske bølgen skyllet over Europa og senere resten av verden, gjorde man sionismen til en skurk, sier Kohn til Dagen.
Klassekampens redaktør: Avviser kritikk
Klassekampens redaktør Mari Skurdal avviser Kohns oppfordring.
Vi må huske på hva Aftenposten gjorde: de ga sin tilslutning til Hitler og hans jødeutryddelsesprosjekt i Europa. Å sammenligne det med at Klassekampen har skrevet kritisk om Israel, det synes jeg er å trekke en analogi som ikke har noen rot i virkeligheten, sier Skurdal til Dagen.
Hun er ikke imponert over Brekkes påstander og avviser at Klassekampen noen gang har promotert antisemittisme. Ifølge Skurdal har avisen, i likhet med Palestinabevegelsen på norsk venstreside og fagbevegelsen, aldri kritisert jøder som folkegruppe, men kun fremmet legitim kritikk av den jødiske staten.
Skårdals posisjon samsvarer med andre ord med Lars Gule tydelige avvisning av det Brekke og Kohn ordsetter – at det har og fremdeles finnes en utbredt, nærmest stueren og politisk korrekt, antisemittisme på den politiske venstresiden, innefor den liberale kristenheten og i fagbevegelsen i Norge.
Torkel Brekke: Overrasket
Brekke påpeker at antisemittisme handler om mer enn nazisme og folkemord, og mener Skårdals uttalse åpenbarer mangel på selvinnsikt. Han hevder kommunismens antisemittisme trivialiserer Holocaust, og når Klassekampens redaktør ikke vil forholde seg til det, er det flaut for avisen.
Det er nesten ikke til å tro at hun peker på de gamle marxistiske avisredaktørenes reaksjoner som bevis på at Klassekampen ikke har noe å beklage, sier Brekke til Dagen.
Kilde: Dagen 1. mai 2023.