600,000 israelere demonstrerte foran den israelske nasjonalforsamlingen, Knesset, torsdag kveld, ifølge arrangøren av demonstrasjonen.
Politiet talte 200,000 demonstranter tidlig på kvelden, før enorme nye folkemasser ankom stedet.
Demonstrasjonen var en massemønstring for dem som mener Netayahus regjering må holde fast ved planen om å innføre reformer av rettsvesenet.
Demonstrasjonen fant sted på en verdig måte, uten inngripen fra politiet.
“Folket krever reformer av rettsvesenet”, var slagordet demonstrantene var samlet under.
“Vi er lei av å være annenrangs borgere”, ropte demonstrantene. Mange israelere opplever at landets høyestrett ikke representerer dem.
“Jeg er dypt rørt over den fantastiske støtten”, skrev statsminister Benjamin Netanyahu på Twitter, og delte bilder fra demonstrasjonen.
Netanyahus blokk har 64 av Knessets 120 seter og har med det også en gylden mulighet til å innføre lenge etterlengtede reformer av det israelske rettssystemet. Netanyahu valgte å sette prosessen på vent etter de massive og langvarige demonstrasjonene mot de foreslåtte endringene.
Opposisjonen og ledere av det jødiske samfunnet i USA (som utgjør nesten like mange jøder som i Israel) hevder de foreslåtte reformene vil skade det liberale demokratiet, mens regjeringen hevder reformene er nødvendig for å styrke demokratiet.
Sentralt i striden står spørsmålet om hvilke krefter som skal få peke ut høyesterettsdommere. Regjeringen mener de folkevalgtes innflytelse bør styrkes, mens opposisjonen mener høyesterettsdommerne selv bør ha det avgjørende ordet (slik ordningen er nå).
Høyesterett har i dag myndighet til å avvise den til enhver tid sittende regjerings politikk, dersom den etter høyesterettsdommernes mening er i strid med loven. Og dette skjer med ujevne mellomrom i Israel. Derfor er det om å gjøre for de to politiske fløyene å oppnå innflytelse knyttet til prosessen der nye høyestrerettsdommere utpekes. Det er lite tvil om at opposisjonen, per i dag, har trukket det lengste strået.
Opposisjonens perspektiv: Dersom et demokratisk valgt flertalle får økt innflytelse over rettssystemet, kan det i teorien innebære at ulike minoriteter blir frattatt rettigheter eller privilegier de i dag nyter godt av fordi høyestrerettsdommernes verdier og holdninger ivaretar dem.
I februar ba FN Israels regjeringen om å utsette å innføre de varslede reformene av rettsvesenet fordi de på drastisk vis, etter deres mening, ville svekke menneskerettighetene i landet.
Kilde: Jerusalem Post og The Times of Israel.