Den internasjonal anerkjente Israel-eksperten Alan Dershowitz tilbakeviser at den israelske regjeringens planer om endringer av det israelske rettsvesentet truer demokratiet – refomerne kan styrke demokratiet, mener den amerikanske advokaten.
Dershowitz deltok onsdag i en debatt med den israelske professoren Eugene Kontorovich, arrangert av det australske nyhetsbyrået JMedia.Online.
Kontorovich og Dershowitz var enige om at det voldsomme oppstyret knyttet de foreslåtte rettsreformene handler mest om interne krefters innbitte kamp mot Netanyahu og det internasjonale samfunnets anti-israelsk holdninger.
Dershowitz uttalte seg tydlig om de israelsk demonstrantene: “De liker ikke valgresultatet. Og derfor protesterer de, og de aner ikke hva de protesterer mot. Folk protesterer ikke mot rettsreformen – der er Eugene [Kontorovich] og jeg enige om mye. … Jeg tror ikke EU og USAs rabbinere burde ta seg av disse problemene. Det er et surrogat for “Vi liker ikke [statsminister Benjamin] Netanyahu, [nasjonal sikkerhetsminister Itamar] Ben-Gvir og [finansminister Bezalel] Smotrich. Og dersom [lovforslagene] ville blitt vedtatt av noen andre, ville de ikke bry seg om det.”
Uten å gi sin støtte til de planlagte reformene avviste Dershowitz opposisjonens anklager om at reformene utgjør en trussel for demokratiet.
“Dersom alle disse reformene blir vedtatt – og jeg er imot de fleste, men ikke alle – vil det gjøre Israel til [det samme som], Gud forby, Canada, New Zealand, Australia eller mange europeiske land. Det vil ikke gjøre det til Polen. Det vil ikke gjøre det til et autokratisk land,” la Dershowitz til.
Professor Kontorovich viste til konkrete eksempler der den israelske høyesterettsdomstolen har bidratt til å svekke demokratiet, og argumenterte for at reformene er forslått for å sikre at det er det israelske folket som har makten, ikke en selvutnvent elite av dommere.
Dershowitz understreket at domstolens veto over utnevnelsen av dommere burde elimineres, men sa seg uenig i at de folkevalgte politikerne skal gjøre det, slik praksisen er i USA. “Det amerikanske systemet er sannsynligvis et av de verste i verden”, sa han.
Kontorovich var uenig med Dershowitz i at høyesterettsdommerne skulle utvelges av “eksperter”, ettersom de ideologiske og politiske posisjonene til kandidatene alltid vil påvirke utfallet. “Ingen er objektive og ingen er nøytrale,” sa han.
Kilde: The Algemeiner, 17. mars 2023.