2. mars kom en ny gruppe jøder fra Etiopia til Israel. Det pågår store vekkelser i Etiopia og Den Hellige Ånd høster inn mange nye verdifulle sjeler i landet, skriver Howard Flower, leder av IKAJs Aliya-arbeid ved Den kristne ambassaden i Jerusalem.
For de mange jødene som venter på å komme hjem til Israel, er veien igjen åpen – denne ganger flyr de rett over Rødehavet.
I over to tusen år har de etiopiske jødene, også kjent som Beta Israel, stått overfor enorme utfordringer, fra religiøs forfølgelse til diskriminering, undertrykkelse og vold. Men gjennom det hele har de triumferende opprettholdt sin jødiske identitet og fellesskapet seg imellom.
I 1. Kongebok 10:1-13 kan vi lese om Dronningen av Sabas besøk til Israel. Hun kom for å møte Kong Salomo og hans viden anerkjente visdom. Dronningen er også omtalt i Det nye testamentet. Jesus omtaler henne som Dronningen fra sør, som kom fra jordens ende for å lytte til Salomos guddommelige visdom (Luk. 11:31).
I tredisjonen heter det at kongen og dronningen fikk en sønn, Menelik, som ble født i Etiopia. Senere vendte han tilbake til Jerusalem for å besøke sin far, som sendte med ham en Torah-rull for at han skulle lære etioperne om Israels Gud.
500 f.Kr. flyktet en gruppe jøder til Etiopia for å unnfly forfølgelse. I løpet av århundrene ble de etiopiske jødene kjent som Beta Israel (Israels hus). De utviklet en unik kultur påvirket av både jødiske og etiopiske tradisjoner,
Opprinnelig slo de seg ned i fjellene nord i landet, men møtte betydelige utfordringer også der. Men de forble hengivne til sin tro og til fellesskapet – gjennom alt.
I 1973 avgjorde Rabbi Ovadia Yosef, den øverste sefardiske rabbineren i Israel, at Beta Israel er jøder i henhold til jødenes religiøse lov (halaka). Og med det var hjemveien åpnet for de etiopiske jødene. De fikk vende tilbake på samme måte som andre jøder i diasporaen, etter Loven om tilbakevendelse.
Beta Israel praktiserer fremdeles sin egen variant av jødedommen, annerledes enn andre jødiske grupper som følger Torahen. De følger ikke Talmud, den rabbinske tradisjonen utviklet av jødene adspredet i Midtøsten, og senere også Europa. Deres religiøse praksis inneholder fremdeles både jødiske og etiopiske tradisjoner.