Et århundre før Corrie ten Booms familie gjemte jøder bak en falsk vegg på soverommet hennes, inviterte den nederlandske kvinnens kristne bestefar naboer inn i den samme bygningen, hver eneste uke, for å be for det jødiske folket.
I boken “The Watchmaker’s Daughter” (Urmakerens datter) har forfatteren Larry Loftis skrevet en omfattende biografi om Corrie ten Boom, som brukte familiens hjem – og urmakerbutikken i underetasjen – til å skjule flere hundre jøder for nazistene. Boken kommer i de israelske bokhandlernes hyller 7. mars, melder The Times of Israel.
“I kristne kretser er navnet hennes veldig godt kjent,” sier forfatteren av boken, så nå ønsker å gjøre Coorie Ten Booms historie kjent også for jøder.
“I jødiske kretser er det et mysterium hvorfor Corries navn ikke er mer kjent. Både hun og faren hennes (Casper ten Boom) er definert som “Rettferdige blant nasjonene” ved Yad Vashem (Holocaustsenteret i Jerusalem), sier Loftis til The Times of Israel.
I USA er ten Boom mest kjent fra filmen “The Hiding Place” (Gjemmestedet, 1975), som er basert på hennes egen fortelling.
I februar 1944 forrådte en nederlandsk informant skjulestedet, og tyskere arresterte hele familien ten Boom. Mer enn 30 mennesker ble tatt av Gestapo, hvoretter Corrie og andre familiemedlemmer – inkludert faren hennes – ble fengslet i Scheveningen.
Kristne ofret livet for å redde jødene
I 1988 ble Corrie ten Booms hjem i Haarlem, utenfor Amsterdam, omgjort til et museum – fem år etter at Corrie døde i en alder av 91 år.
Følg lenken til museets nettside: https://www.corrietenboom.com/en/home.
“Kristne satte livet på spill, og noen ganger ofret de det for det jødiske folk,” sier Jaap Nieuwstraten, sønn av en av museets grunnleggere, til The Times of Israel.
Corries far og forbilde – Casper ten Boom – døde i et nederlandsk fengsel etter at han ble arrestert av nazistene.
Rett etter farens død ble Corrie og søsteren Betsie sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbruck i Tyskland, hvor Betsie døde.
Forkynte Evangeliet i nazistenes tilintetgjørelsesleir
Ten Boom-søstrene hadde fått smuglet inn en Bibel i konsentrasjonsleiren. Denne brukte de flittig om nettene og førte flere av sine medfanger til tro på Evangeliet. På dagtid var de opptatt med brutalt tvangsarbeid og konstant trakassering fra vaktene.
Betsie døde i Ravensbruck, 59 år gammel. Før hun døde hadde søstrene planlagt å åpne et hjem for mennesker som var ødelagt av krigen.
Corrie oppfylte sitt løfte til Betsie. Like etter krigen åpnet hun et senter for ofre fra nazistenes konsentrasjonsleirer og nederlendere som hadde samarbeidet med nazistene.
Tilgivelse som nøkkel til frihet
“Tilgivelse er nøkkelen som låser opp håndjern av sinne og hat. Det er en kraft som bryter bitterhetens og egoismens lenker,” skrev ten Boom i sin notatbok.
Ten Boom grunnla også flere andre rehabiliteringssentre i Nederland. I 1947 returnerte hun til Tyskland, hvor hun møtte og tilgav en av Ravensbruck-vaktene som hadde vært usedvanlig grusom mot søsteren Betsie.
Etter krigen besøkte Corrie ten Boom 60 land, hvor hun fortalte familiens og sin egen historie.
“Det som gjør Corries historie unik, er at hun til tross for å ha mistet familiemedlemmer under krigen, tilga alle: Nazistene, vaktene hennes i Ravensbruck og til og med mannen som forrådte familien hennes til Gestapo,” sier forfatteren av den nye boken – “Det er en leksjon for alle, unge og gamle: Tilgivelse.”
Museumsgründer Frits Nieuwstraten er enig: “I tretti år reiste Corrie verden rundt og forkynte budskapet om håp og tilgivelse for millioner. Hun fortalte folk om Guds kjærlighet, og den kjærligheten vi burde ha til det jødiske folk,» sier Nieuwstraten til The Times of Israel.
Kilde: The Times of Israel, 18. februar 2023 – https://www.timesofisrael.com/how-a-watchmakers-daughter-hid-hundreds-of-jews-beneath-the-nazi-occupiers-noses/.