IKAJ markerte Den internasjonale minnedagen for Holocaust sammen med Holocaustoverlevende fra Haifa Home – aldershjemmet for Holocaustoverlevende i Haifa, Israel, IKAJ bidrar til driften av.
Torsdag markerte Den kristne ambassaden Holocaustdagen sammen med flere titalls Holocaustoverlevende under et arrangement i Haifa. Israels utenriksminister Eli Cohen og tre andre medlemmer av Knesset, den israelske nasjonalforsamlingen, var til stede.
IKAJ ble overrakt en pris for tjenesten for Holocaustoverlevende. Omkring tyve beboere ved Haifa Home var tilstede. Også israelske barn var med å markere minnet om dem som ble myrdet og dem som overlevet folkemordet.
I dag er det ikke mer enn omkring 160.000 Holocaustoverlevende igjen i Israel. Mange av dem lever under fattigdomsgrensen. IKAJs tjeneste innebærer også støtte til andre tilbud for denne gruppen i landet.
Knyttet til Holocaustdagen har IKAJ Norge en innsamlingsaksjon, der alle midler som kommer inn i perioden 26-29. januar uavkortet går til Haifa Home.
Vil du være med? Gi en gave til VIPPS-nummer 720016 eller via nettsiden vår – FØLG LENKEN: Gi en gave – Giverside (ikaj.no).
For jøder har kristne gjennom århundrene nesten utelukkende vært forbundet med diskriminering, utstøtelse, forfølgelser og massakrer – utført i Jesu navn. Både “krikefedrene” og reformatoren Martin Luther representerte “erstatningsteologien” som la det teoretiske grunnlaget for den grufulle, systematiske og langvaige praksisen i “det kristne Europa”.
Jødene ble fordrevet fra England (1358) og Spania (1492). I Øst-Europa og Russland ble de plassert i gettoer og utsatt for pogromer. Jødene ble underlagt ydmykende og undertrykkende restriksjoner og særreguleringer over hele Europa. Den norske grunnloven av 1814 inneholdt en egen paragraf som slo fast at jøder ikke hadde adgang til Norge. “Jødeparagrafen” ble ikke opphevet før i 1851, etter dikteren Henrik Wergelands utrettelige innsats. Hans far, teologen Nicolai Wergeland, var blant Eidsvoll-mennene som vedtok paragrafen.
I dag er situasjonen annerledes. Flere hundre millioner evangeliske kristne forsvarer Israel på et historisk, juridisk og moralsk grunnlag – og vi står fast på Guds ord og løfter til Israel. Den kristne ambassaden, med avdelinger i over 90 land, er takknemlige over den æren det er å formidle trøst, omsorg og kjærlighet til det hardt prøvede jødiske folket.
Men antisemittismen er igjen på fremmarsj i Vesten. Tall og undersøkelser fra USA, Storbritannia og Tyskland viser en eksplosiv økning i hatkriminalitet, både fysisk og verbalt, rettet mot jøder. En ny undersøkelse viser at 23% av nederlendere født etter år 2000 mener Holcaust er en myte – 37% mener det totale antallet jøder som ble myrdet under Den andre verdenskrig er under to millioner – det var 6 millioner, inkludert 1.5 millioner barn.
Forente Nasjoner har gjort kritikk og fordømmelse av Israel til sin absolutte hovedsak. FN vedtar flere fordømmende resolusjoner mot den jødiske staten enn mot alle verdens øvrige stater til sammen.
I Norge uttalte nylig en imam at Israel er en sånn djevel at Hitler sparte noen jøder så verden kunne se at dersom de overlevde, ville de fortsette å være en fare for menneskeheten. Uttalsen kom da imamen var ansatt ved en moske og samarbeidet nært med Den norske kirke. Først lengre tid etter ble en privatperson oppmerksom på utsagnet og anmeldte forholdet. Politiet henla først saken, til tross for at all dokumentasjon forelå, men etter at privatpersonen anket henleggelsen ble den gjenopptatt. Imamen har erkjent forholdet, men er ennå ikke dømt for det.
Nordmenn er blant de ivrigste folkeslagene i verden til å kjempe for full internasjonal boikott av den jødiske staten. LO – landets største arbeidstakerorganisasjon, med nærmere en million medlemmer – har gjor det til en hovedsak å utøve press på regjeringen for å diskriminere og utstøte den jødiske staten ved boikott.
Mange norske jøder i dag skjuler sin jødiske identitet av frykt for å bli hetset eller angrepet.
I 2022 har IKAJs innsats hatt et særlig forkus på jødene i Ukraina. Over 100 Holocaustoverlevende, de fleste pleietrengende på grunn av alderdom eller sykdom, har blitt hjulpet ut av det krigsherjede landet, og hjem til Israel. 16 av dem har fått et nytt hjem ved Haifa Home.
Siden oppstarten i 1980 har IKAJ, i nært samarbeid med israelske myndigheter, hjulpet over 175.000 jøder hjem. Det utgjør 10% av jødene som har immigrert i denne perioden. I 2023 står nye store oppgaver foran oss. Vi takker alle dere som ber til Gud for dette viktige arbeidet.