Statsminister Benjamin Netanyahu møtte kong Abdullah av Jordan i Amman tirsdag formiddag. Møtet var knyttet til at spenningen rundt Tempelhøyden i Jerusalem har økt etter at Israels Minister for nasjonal sikkerhet, Itmar Ben-Gvir, besøkte stedet i 15 minutter – uten noen form for provakasjon.
“De to lederne diskuterte regionale spørsmål, og la vekt på det strategiske, sikkerhetsmessige og økonomiske samarbeidet mellom Israel og Jordan, som bidrar til stabiliteten i regionen,” heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor.
De to lederne understreket også “det langvarige vennskapet og partnerskapet mellom staten Israel og kongeriket Jordan”.
Besøket i Amman var det første utenlandsbesøket Netanyahu har foretatt etter at han tiltrådte som statsminister. Under hans forrige periode kjølnet forholdet mellom Israel og Det hashemitiske kongeriket. Den foregående regjeringen har arbeidet for å gjenopprette forholdet.
Ifølge Royal Hashemite Court understreket Abdullah betydningen av å opprettholde respekt for status quo ved al-Aqsa-moskeen (muslimer omtaler Tempelhøyden for al-Haram, al-Sharif). Israel har inngått en avtale som innebærer at en jordansk vaktstyrke har myndighet på Tempelplassen. Avtalen ble gjort etter at Israel gjenvant Øst-Jerusalem i krigen i 1967, et område Jordan hadde okkupert siden krigen i 1948. Jordan kjempet den gangen side om side med andre arabiske nasjoner for å utslette Israel, men lyktes ikke.
Status quo innebærer at alle mennesker av alle religioner har lov til å besøke stedet. Jøder og kristne får bare besøke stedet i begrensede tidsrom og har ikke lov til å be eller utføre andre religiøse uttrykk på stedet. Ben-Gvir brøt derfor ikke status quo, men både palestina-arabernes ledere og arabiske statsledere anklaget ham for “å storme” Tempelhøyden.
Palestina-arabernes ledere frykter for at den nye israelske regjeringen vil dele Tempelhøyden inn i ulike soner – for jøder, kristne og mulsimer – og at også jøder og kristne skal få lov til å be der. Netanyahu har avkreftet at regjeringen har planer om å endre status quo. Også Biden-administrasjonen og EU uttrykte sterk bekymring etter Ben-Gvirs besøk. Kina innkalte til hastemøte i FNs Sikkerhetsråd.
Abdullah skal ha oppfordret Netanyahu “til å få slutt på alle tiltak som kan undergrave fredsutsiktene”, ifølge Royal Hashemite Court.
Kilde: Jerusalem Post: 24. januar 2023 – https://www.jpost.com/breaking-news/article-729456.