I flere år har den franske imamen Hassen Chalghoumi vært en frittalende kritiker av radikal islam. Posisjonen som har gitt ham mye ros, men også kritikk, fiendtlighet og til og med drapstrusler. Fiendebildet har medført strenge sikkerhetstiltak rundt den tusisiskfødte imamen.
Ingenting har stanset ham fra hans forsett om å være en stemme for det han selv kaller for “det tause flertallet” av verdens muslimer.
Under sitt besøk til Israel i forrige uke (“ikke mitt første og ikke mitt siste”) ble han mottatt i Knesset for samtaler om ekstremisme, fredelig sameksistens, situasjonen i Europa og farer knyttet til bruken av sosiale medier.
Den høye, bredskuldrede kjempen av en mann, iført en mørk marineblå dress og et åpent vennlig smil, overskygget alle andre i Knessets kafeteria, ifølge Jerusalem Post. “Chalghoumi er vanskelig å ikke legge merke til, og det er før man blir utsatt for hans naturlige sjarm”, skriver avisen.
Den 51 år gamle imamen er en selverklært Israel-entusiast, og definerer landet som et lys i en mørk region. For ham er den jødiske staten “en bastion av fredelig sameksistens”.
“Bare i dette lille rommet [hvor intervjuet fant sted], hører du folk snakke på arabisk og hebraisk, snakke om fred – salaam, shalom – og det er som en drøm,” sier han. “I Europa er det sjelden man opplever slike ting som vi ser her.”
Han har denne turen besøkt Galilea i nord – der, forteller imamen med et smil og i senket toneleie, fikk han til og med se inn i en Hizbollah-tunnel på den libanesiske grensen – og grensen til Gazastripen i sør. Han besøkte også Kibbutz Nativ Haasara og byen Sderot, to hyppige mål for rakettangrep fra terrorgruppen Hamas.
Han fordømmer den palestinske terrorismen og oppfordrer palestinerne til å forhandle frem avtaler som fører til fred med Israel.
På “Vestbredden” møtte han jødiske bosettere som han berømmet for å kunne skille mellom islam og terrorisme, og beklaget at det motsatte ofte er tilfelle i hans hjemland Frankrike.
Han argumenterte for at muslimske ekstremister er i midretall i Frankrike, og kritiserte franske politikere “fra venstre til høyre for å ikke være tøffe nok med islamistene”.
Det bor omkring 5 millioner muslimer i Frakrike (7% av befolkningen) og det over 2000 moskeer i landet. Han berømmer Frankrike for ytringsfriheten og trosfriheten og sier det er et godt land å bo i.
Ifølge imamen er Bahrain, De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og Marokko muslimske stater som gjør mye riktig (imamen er en varm forsvarer av Abraham-avtalene) – og Qatar, Iran og Tyrkia stater som representerer det motsatte. Sistnevnte er inkludert på grunn av tilknytningen til Det muslimske brorskapet, som han omtaler for “Djevelens bror”.
“Om det ikke var for det muslimske brorskapet, ville alle muslimer vært brødre,” hevder imamen, og legger til at “det iranske regimet er et djevelsk regime som gjør islam til et instrument av politiske årsaker.”
Kilde: Jerusalem Post, YnetNews 7. januar 2023 –