Benjamin Netanyahu er den jødiske statens nye statsminister. Han er Israels lengstsittende statsminister med 16 år. Under avstemningen i Knesset torsdag fikk den nye regjeringen det nødvendige flertall med 63 av nasjonaforsamlingens 120 seter.
Israel har vært gjennom fem valg på fire år. Netanyahu kan nå ha etablert en mer styringsdyktig og bærekraftig regjering enn Israel har hatt på flere år. Regjeringens meningsmotstandere kritiserer den nye høyre-regjeringen for å være ytterligående, men Netanyahu har tidligere vist at hans lederskap har ivaretatt hele befolkningen.
Øverst på agendaen står trusselen fra Iran og terrorgruppene det sjiamuslimske regimet støtter. Videre vil den palestinske terrorismen og den økende kriminaliteten i det arabiske samfunnet i Israel være av høy prioritet. Netanyahu vil trolig også utøve diplomati for å utvide kretsen av arabiske stater i de sensasjonelle Abraham-avtalene.
Israels kritikere, motstandere og fiender frykter for at regjeringen vil utvide jødiske bosettinger i Judea og Samaria, og kanskje til og med erklære suverenitet over “omstridet områder” i Bibelens og Israels hjerteland. Medlemmer av regjeringen varselt under valgkampen at de ønsker å legge til rette for at jøder i større grad får nyte bevegelssfrihet og religionsfrihet på Tempelhøyden i Jerusalem, det helligste stedet i jødedommen.
Den arabiske liga har advart mot at en endring av status quo på Tempelhøyden kan “forstyrre verdensfreden”. USA og EU har også advart Netanyau mot alle endringer som innebærer en trussel mot to-statsløsningen basert på grensene fra før 1967 – sammen tar de til orde for å gjøre halve Jerusalem til Palestinas hovedstad.
FNs sikkerhetsråd har tidligere slått fast at de jødiske bosettingene i Judea og Samaria er ulovlige og i strid med folkeretten. Det er da tale om flere hundre jødiske bosettinger i Judea og Samaria, befolket av omkring 700.000 jødiske israelere.
Onsdag meldte NTB at Netanyahus parti, Likud, erklærte at den nye regjeringen vil “fremme og utvikle bosetninger i alle deler av Israel land – i Galilea, Negev, på Golanhøydene og i Judea og Samaria.”
Utenriksminister Anniken Huitfeldt skriver i en e-post til VG torsdag at bosetningene er i strid med folkeretten.
“De undergraver muligheten for en fremforhandlet to-statsløsning og er et hinder for fred”, skriver Norges utenriksminister til VG.
“Vi aksepterer ikke de ulovlige bosettingene, og okkupasjonen må opphøre. Vi vil fremføre dette budskapet til den nye regjeringen i Israel”, la Huitfeldt til.
Israels daværende statsminister, Yair Lapid, avviste i sommer en forespørsel fra det norske utenriksdepartementet om at Huitfdeldt ønsket å møte ham under et varslet besøk til landet i september. Det sier det meste om forholdet mellom norske og israelske myndigheter. Etter press fra LO boikotter den norske regjeringen et stadig større antall israelske selskaper, knyttet til påstanden mot at jødene ikke skal ha lov til å bosette seg i Judea og Samaria.
“Vi kan slå fast at dette er den mest militante og ytterliggående regjeringen Israel noensinne har hatt. Den vil ikke gå inn i noe som ligner forhandlinger eller fred med palestinerne i den kommende perioden”, sier Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved UiO til VG.
Henriksen Waage mener det er “symptomatisk at Det israelske arbeiderpartiet nå bare har fire mandater og er så godt som utradert, mens Meretz (tilsvarende SV, red.anm.) er falt ut av Knesset.”
“Hele venstresiden og fredsbevegelsen er borte fra israelsk politikk. Alle som tar til orde for en palestinsk stat og en fredelig løsning med palestinerne blir nærmest ansett for å være forrædere i det betente politiske klimaet som råder i Israel i dag”, sier forskeren med Midtøsten som spesialfelt.
Ifølge Midtøsteneksperten vil den nye regjeringen innføre en politikk som gir alle utsatte grupper “svekkede rettigheter”.
“Statsminister Netanyahu har svært gode kontakter i Washington og i Det hvite hus. Han jobber for å sikre Israels interesser ved å påse at USA ikke løper fra Donald Trumps tidligere løfter. Arven etter Trump består”, forklarer Henriksen Waage til VG.
Netanyahu står med andre ord overfor betydelige utfordringer, ikke minst i møte med stater i Østen og Vesten som gjerne vil diktere israelske anliggender. Men Netanyahu har vist at han kan håndtere dette tidligere.