Høyrepartiene vant valget 1. november. Benjamin Netanyahus Likud-parti vil danne en regjering med ultraortodokse og nasjonalister. Spenningen rundt den nye regjeringer brer seg over hele verden, mest blant dem som frykter en sterk og tydelig israelsk høyre-regjering.
Kun to av de muslimske arabiske partiene kom seg over sperregrensen denne gangen – og vant ti seter i Knesset til sammen. Den kommende regjeringen er antagelig et alternativ som er så langt borte fra deres ønske som det er mulig å komme i dagens politiske situasjon. De fleste av de arabiske folkevalgte er antisionister som sympatiserer med den palestinske motstandsbevegelsen.
Mansour Abbas, som leder partiet Raam, er “bekymret” og advarer allerede den kommende regjeringen mot en mer høyre-orientert politikk som vil utfordre og provosere palestinerne.
“Jødisk bønn på Tempelhøyden vil føre til krig. La oss ikke være naive. Når man snakker om det mest sensitive problemet, som er de hellige stedene, slutter folks hjerner å fungere og det begynner å handle om bare religiøse følelser. Vi har sett hvor mange runder med eskalering provokasjoner på Tempelhøyden har ført til”, sa Mansour Abbas til Channel 12 News.
Mansour Abbas anklaget de to andre arabiske partiene for å ha ført Benjamin Netanyahu til makten igjen, skriver Israel National News. “Likud vil sende dem blomster”, fordi de valgte å rivalisere i stedet for å samle seg i valgkampen, sa Abbas. Det ene partiet kom under sperregrensen, og de arabiske partiene fikk færre representanter enn ved forrige valg.
Mansour Abbas og Raam var del av den historiske brede regjeringskoalisjonen som nå erstattes av høyreblokken. Han tar til orde for at arabiske politikere bør søke samarbeid med de jødiske partiene for å oppnå reell innflytelse. Slik ønsker han å bedre forholdene i det arabiske samfunnet i Israel. For dette har han mottatt mye kritikk fra andre arabiske fraksjoner, men han gjorde allikevel et godt valg også denne gangen. Tilnærmingen hans har med andre ord en betydelig grad av støtte blant arabiske israelere.
Jøder har kun lov til å besøke Tempelhøyden på utvalgte ukentlige tidspunkter. Som regel er det bare noen få hundre som bruker retten i løpet av en uke, antagelig fordi det innebærer å bli hetset og truet av muslimer. Jøder har strenge begrensninger for hva de har lov til å gjøre under besøkene, og har blant annet ikke lov til å be.
Palestinernes religiøse og politiske ledere anklager jødene for å vanhellige Tempelhøyden bare ved sitt nærvær. I Israel har alle etniske og religiøse grupper i utgangspunktet frihet til å bevege seg hvor de vil. Også ledere i arabiske naboland advarer Israel mot å la jøder oppholde seg på Tempelplassen. Av denne grunn opprettholdes de strenge restriksjonen for jøder på jødedommens helligste sted. Nå er det spenning knyttet til om Netanyahus regjering vil endre status quo.