Torsdag undertegnet Israels statsminister Yair Lapid den nye grenseavtalem mellom Israel og Libanon. Avtalen “styrker og befester Israels sikkerhet og vår frihet til å handle mot Hizbollah og trusler fra nord”, sa Lapid.
Libanons president Michel Aoun signerte avtalen tidligere samme dag. Beiruts sjefsforhandler Elias Bou Saab omtalte avtalen som markeringen av begynnelsen på “en ny æra”.
Det israelske og det libanesiske forhandlingsteamet skal møtes for å signere avtalen torsdag ettermiddag – i UNIFILs kontorer i Naquora, på grensen mellom de to landene.
Libanon anerkjenner ikke Israel som en stat, og den nye avtalen endrer ikke libanesernes holdning mot den jødiske staten. Libanons forhandlingsteam har derfor nektet å undertegne avtalen i samme rom som teamet fra Israel. Den libanesiske regjeringen har også gjentatte ganger understreket at avtalen ikke over hodet er et uttrykk for en normalisering av forholdet mellom landene.
Yair Lapid flagger allikevel avtalen som en betydelig diplomatisk prestasjon, få dager før israelerne går til valgurnene.
USAs spesialutsending Amos Hochstein, som forhandlet fram avtalen, er i Beirut for å delta i en seremoni med Libanons statsminister, Najib Mikati, og president Michel Aoun. Senere reiser han til Jerusalem for å møte Yair lapid.
Avtalen gir Libanon, knyttet til en avtale med det franske selskapet TotalEnergies, å utvikle Kana-gassfeltet. Feltet ligger i et maritimt område begge landene har definert som sitt eget. Ifølge avtalen skal Israel motta 17% av verdiene som finnes på feltet.
Lapid omtalte avtalen som “en økonomisk prestasjon som vil styrke landets økonomi og anvendes til velferd, helse, utdanning og sikkerhet.”
Avtalen gir også en mer offisiell internasjonal status til den såkalte “bøyelinjen”, en fysisk grense den israelske marinen satte opp i 2000, som strekker seg 5 km. ut i havet fra grensen mellom Israel og Libanon.
Onsdag bekreftet det britiske selskapet Energean at de har begynte å utvinne naturgass fra det israelske Karish-feltet, som ligger syd for det omtalte Kana-feltet. Terrorgruppen Hizbollah, som er støttet av Iran og del av den libanesiske regjeringen, har inntil nylig truet med å angripe dersom Israel begynte å utvinne gass fra feltet.
I sommer undertegnet Israel og EU en avtale om eksport av israelsk gass til Europa, via produksjonsanlegg i Egypt. Det er nå ventet at europeiske forbrukere snart vil motta flytende naturgass fra Karish-feltet, ifølge Energean. Salget vil “starte i løpet av de neste par dagene,” skrev Energean på sin nettside onsdag.
Produksjonen gjør Karish-feltet til det tredje israelske gassfeltet, etter Tamar og Leviathan. Havets nyoppdagende rikdommer tilfører den jødiske staten enorme verdier. Israel vil nå eksportere enda større mengder gass til Jordan og Egypt, i tilegg til å forsyne det europeiske markedet.
Kilde: Jerusalem Post og The Times of Israel, 27. oktober 2022.
Kommentar: Til sammenligning arbeider LO – sammen med sterke krefter på hele den politiske venstresiden i Norge – for å samle alle mennesker i alle land til FULL INTERNASJONAL BOIKOTT AV ISRAEL. Det er i seg selv oppsiktsvekkende at LO gjør den lille jødiske statens politikk til en hovedsak, og om mulig enda mer oppsiktsvekkende i lys av at både Jordan, Egypt og EU undertegner handlesavteler verdt milliarder med den jødiske staten. Israel gir nå også EU sårt tiltrengt hjelp i møte med krisen som følger av Russlands krigføring i Europa.