I september var IKAJ i Israel for å besøke rehabiliteringssentre for rusmisbrukere. Vi besøkte blant annet House of Victory i Haifa, et rahabiliteringssenter utgått fra tjenesten til David Wilkerson og Team Challenge. Ben og David Davis startet opp senteret som i dag ledes av Eric Benson.
Johnny var en farløs palestinsk gutt som vokste opp i Ramallah. Livet var både vondt og vanskelig og han endte opp med å kaste steiner på israelske soldater i håp om å dø som en martyr. Han var opplært til at jøder var fiender man skulle hate og at de som døde for å ha angrepet dem ble omtalt som martyrer og helter.
Johnny er hans kristne navn. Hans opprinnelige navn var Jihad, som er et muslimsk uttrykk for hellig krig. Han utviklet tidlig rusmisbruk. Søsteren hans hadde hørt om et tilbud i Haifa som tok imot både jøder og arabere som var kommet på skråplanet og utviklet rusproblemer. Noe motvillig tok han imot tilbudet.
I dag er det 12 år siden Johnny kom til House of Victory og gav livet sitt til Jesus. Han har giftet seg og fått en familie. Det lyser av ham når han fri og frimodig forteller oss vitnespurdet sitt. Etter å ha gjennomført rehabiliteringsprogrammet forble han ewngasjert i House of Victorys arbeid, først som frivillig og senere som ansatt. I dag hjelper han andre til å bli kjent med Jesus og få et nytt liv.
Johhny bar med seg mange sår fra oppveksten. Under forbønn i en messianske forsamling kom Guds Ånd over ham. Han gråt lenge og opplevde et mirakel – en gjenopprettelse som førte til at han kunne tilgi og gå videre.
Under rehabilieringen ble han kjent med en ortodoks jøde som også deltok i programmet. Da han ble bedt med hjem til den unge mannens familie utenfor Tel Aviv ble han svært overrasket. Hos den ortodokse jødiske familien opplevde han å bli møtt med respekt, verdighet og omsorg. Forestillingen om ay jøder var onde mennesker slo sprekker.
Han ble stilt ovenfor et dilemma. Skulle han bli en venn av jødene og Israel? Han som var palestiner og del av en folkegruppe som var i konflikt med jødene og staten deres? Da talte Gud til ham. «Problemet er ikke jødene eller araberne», sa Gud til ham. «Problemet er at begge folkene lider fordi de lever på avstand fra meg». I dag elsker Johnny både jødene og araberne, og han ber for dem om at de må få møte Jesus – han som har forvandlet livet hans.
Vi møter også Shimo, sønn av en anerkjent israelsk rabbiner. Han kjempet som soldat under Yom Kippur-krigen i 1973. På 80-tallet var han utstasjonert som soldat i Libanon hvor han kom over et stort parti heroin, og tok et fatalt valg. Rusen og pengene førte ham ut i førti års tungt rusmisbruk. «Da han kom til House of Victory møtte han en annereledes rabbiner» forteller Eric og ler. Shimon arbeider i dag som frivillig ved reabiliterinssenteret oppe i åssiden i Haifa. Han er til rik velsignelse for mange av de yngre deltagerne i programmnet, som ser opp til Shimon.
Det er omtrent like mange arabiske som jødiske beboere ved House of Victory. «Rus er et hurtig økende problem i både det jødiske og arabiske samfunnet», forteller Eric. I det arabiske samfunnet er rusmisbruk forbundet med skam, og det å kaste skam over familien. Mange foreldre til unge rusavhengige velger å kjøpe illegale rusmidler til barne sine fremfor å gjøre problmet kjent ved å oppsøke hjelp.
«Daniel» er en middelaldrende araber som vokste opp som foreldreløs på et barnehjem i Ramallah. Til sin store overraskelse oppdaget han at han hadde jødiske aner. Det innebar en identiteskrise som førte til at han lot seg verve til Israel Defense Forces hvor han tjente som soldat under krigen med Libanon. Oppveksten og opplevelsene som soldat førte til at han utviklet PTSD (post-traumatisk stress syndrom). Han begynte å bruke rusmidler for å takle hverdagen og utviklet avhengighet. Nå har han vært på House of Victory i 4 måneder. Han forteller frimodig om hva møtet med Jesus har betydd for ham. «Hjertet mitt forvandlet», sier «Daniel. PTSD-symptomene er fullstendig borte. «Daniel» er endelig fri – «nå vet jeg at jeg har en far i himmelen som elsker meg». Han forteller at han forstår at han har en lang vei og gå, men at han er sikker på at Jesus vil fortsett å lede ham på den riktige veien.
Deltagerne ved programmet deltar i daglige Bibelstudier og bønn. «Det er ingen tvang», sier Eric – «men det er dette som er tilbudet». Senteret tar imot mange unge kriminelle som får delta i programmet i stedet for å sone forestående fengselsdommer. Flere av dem er blitt frelst og tjener som ledere i messianske forsamlinger i Israel.
Erich og teamet hans har gjort tilbudet kjent i Haifa. Alle rusmisbrukere kjenner til oss, forteller Eric. Teamet kjører derfror nå stadig oftere til Tel Aviv på motorsykler. De oppsøker de mest utsatte stedene, preget av kriminalitet, prostitusjon og rusmisbruk. Her forteller de om House of Victory. Og nesten hver gang de reiser får de med seg en ny rusavhengig tilbake til senteret. Mange blir bare en kort periode, rusen og livsstilen trekker dem tilbake til gata. Men Eric og teamet hans gleder seg over den enkelte, og får opplever stadig at menn i den dypeste nød få forvandlede liv.