IKAJ har vært i Tel Aviv denne uken, for å besøke flere prosjekter støtten fra Den kristne ambassaden i Jerusalem har gitt fødselshjelp til og nå også bidrar til å opprettholde.
På et suppekjøkken i Tel Aviv møtte vi Anja (36). Hun lyser som en engel når hun forteller den mørke historien sin, som nå ha fått en lykkelig ende. Suppekjøkkenet er et lavterskeltilbud drevet av en messiansk stiftelse som driver rehabiliteringssentre for rusmisbrukere, i tillegg til lavterskeltilbudet Anja arbeider som frivillig ved.
Suppekjøkkenet er plassert i et område preget av rusmisbruk og prostitusjon. “For oss som er glad i Israel er dette et bilde av landet vi ønsker å være med på å endre”, sier Nicole Yoder, som leder IKAJs sosiale arbeide fra hovedkontoret i Jerusalem.
Anja vokste opp i et hjem der troen på Yeshua stod sentralt. Allikevel tok hun noen dårlige valg som førte henne ut i avhangighet av tunge stoffer, og prostitusjon. Hun forteller de mest grusomme historier om hvordan hun som ung jente ble misbrukt og voldtatt av kundene sine. Foreldrene hennes var fortvilet og forsøkte flere ganger gjennom mange år å hjelpe henne til rusfrihet, uten å lykkes. Men til slutt klarte de det – eller “til slutt fikk Gud det til”, sier Anja.
Hun har vært rusfri i flere år nå og deltar i et av flere team fra messianske forsamlinger som rullerer på å gjøre en innsats ved suppekjøkkenet i Tel Aviv. Lavterskeltilbudet har oppe hver dag og serverer narkomane, hjemløse og prostituerte 2000 måltider i måneden. Arbeidets leder tar IKAJ med på en tur i det mest belastede området i Tel Aviv. Dørene står åpne ut til gaten og de prostituerte sitter på innsiden og venter på kunder som kan gi dem midler til deres neste sprøyte eller neste dose med crack, som er et utbredt stoff i denne delen av Tel Aviv. Slike tilstander kan man se i gate etter gate i dette området.
Vi møter en ung mann som kommer syklende fra sykehuset han har rømt fra. Han er abstinent, kledd i sykehusets pysjamas og tøftler. Gjennom en luke i en vegg kjøper han crack som han inntar umiddelbart, sittende på den skitne gaten. Dette er en side av Israel som få Israelsvenner kjenner – det er også en side ved IKAJs arbeide i Det Hellige Landet.
Takket være gaver fra evangelsike kristne over hele verden bidrar IKAJ til å opprettholde arbeidet ved suppekjøkkenet. Det er også nylig åpnet et rehabiliteringssenter bare for kvinner, i Beerehva. “Det hadde ikke vært mulig uten støtten jeg mottar fra Den kristne ambassaden”, forteller Avivs leder. Et senter for menn har vært i drift i flere år. Det har plass til åtte rusavhengige.
IKAJ spør ham om behovene i landet og hva han drømmer om. “Om jeg hadde hatt fem nye sentre kunne jeg tatt imot 50 nye rusavhangige sier han. Hadde jeg hatt ti, kunne jeg tatt imot 100. De hadde blitt fylt opp fort – så store er behovene”, svarer han.