Jerusalem Post melder at Den arabiske felleslisten er splittet i to og vil stille med separate lister til det forestående valget i november. Det kan føre Benjamin Netanyahu tilbake til regjeringskontorene og statsministerposten.
Tidligere brøt det arabiske partiet Ra’am, som var del av den historisk brede regjeringskoalisjonen som nå er falt, ut av de arabiske partienes allianse. Jerusalem Post viser også til prognoser som viser at langt færre arabiske israelere har til hensikt å stemme ved valget, når Felleslisten nå deles i to risikerer begge fraksjonene å ikke komme inn på Knesset i det hele tatt.
Kommer partiene over sperregrensen gir det fire representanter i Knesset. Kommer de under sperregrensen får de ingen seter og et slikt resultat kan utgjøre betydelig skade på de partiene som går til valg på å forhindre Likud i å danne regjering og Netanyahu i å bli statsminister.
De politiske partiene i Israel er ikke lenger skilt mellom høyre, sentrum og venstre – det er nå slik at man enten er for Netanyahu eller mot ham. Netanyahus Likud er fremdeles det klart største partiet i landet og ingen andre kandidater støttes av israelerne som ham.
Venstresiden sliter
Prognosene viser også at de to partiene på venstresiden, sliter med å komme over sperregrensen, ifølge Posten. Om heller ikke de røde partiene lykkes med å oppnå deltagelse i Knesset vil også det antagelig styrke Netanyahu og partiene som støtter ham.
Samling på ytre høyre
Jerusalem Post melder om enda en nyhet taler til Netanyahus fordel: Partiene ytterst på venstresiden er enige i å gå til valg med felles lister, noen som kan føre til at de oppnår et langt bedre valgresultat enn forventet. Disse partiene hører til partiene på høyresiden som støtter Netanyahus som statsministerkandidat.
Ny regjering eller nyvalg?
Valgresultatet kan gi tre aktuelle scenarier: (a) En Netanyahu-regjering, (b) en bred koalisjonsregjering som rommer partier over hele spekteret som har det til felles at de vil gjøre det de kan for å forhindre at Netanyahu kommer til makten eller (c) nyvalg. Mange mener det siste alternativet er det mest realistiske, igjen.
Kilde: Jerusalem Post.