Tirsdag kveld var Ayelet Azoury gjest hos Arne Pedersen i Visjon Norges “Studio Direkte”. Kvelden var viet til innsamling av midler til planting av trær i Samaria.
“Begrepet okkupasjon er en løgn som redefinerer jødenes historie i Judea og Samaria”, sa hun og viste til hvordan jødene ble etnisk renset fra disse områdene i perioden 1948-67 – “det kalles de-kolonisering: Jødene skal hjem til Israel”.
Azoury har jødisk far og norsk mor. Hun er bosatt i Sarpsborg med sin jødiske ektemann, som hun møtte i Jerusalem. De har begge jødiske besteforeldre med bakgrunn fra Irak.
Azoury fortalte om sine erfaringer med antisemittisme i den norske skolen. Da hun gikk på ungdomskolen erfarte hun mye antisemittisme, særlig fra tenåringer med muslimsk bakgrunn. De hetset henne på grunn av hennes jødiske bakgrunn. De sa nedsettende, nedverdigende og stygge ord jeg ikke vil nevne, fortalte Azoury.
“Det ble fanget opp av lærerne, men de tok det ikke på alvor” fortalte Azoury til Arne Pedersen, og forklarte hvordan hun opplever at det å sette ord på antisemittisme er en måte å bekjempe den på. Hun har alltid henvendt seg til Gud med de vonde erfaringene: “Det er bare du som ser meg”, ber hun.
Ayelets besteforeldre rømte fra Irak etter 1948, de ble gjort statsløse og måtte flykte i løpet av 48 timer. Bestemoren hennes var en av 12 søsken som flyktet til Israel. Tidligere hadde de irakiske jødene levd i fred med sine arabiske naboer, men på 1930-tallet ble Bagdad forpestet med nazistisk antisemittisk propaganda.
Jødene ble nektet å studere ved universitetene og fratatt høyere stillinger. Noen ble hengt. Jødenes bankkontoer ble lukket og de ble fratatt alle midler. De erfarte også omfattende massakrer som spredte kolossal frykt i samfunnet bestående av nærmere 100.000 jøder.
Gjennom historien hadde jødene status som annenrangs borgere (dimmi-status) i de muslimske samfunnene. Tidvis måtte de irakiske jødene gå med Davidstjerne, de kunne ikke vitne mot muslimer i rettsaker og fikk ikke bære våpen til å forsvare seg med.
Besteforeldrene hennes kom til Israel med to tomme hender. Det var utfordrende også fordi de som orientalske jøder møtte et helt nytt samfunn. 800.000 jøder ble fordrevet fra de arabiske statene i Midtøsten og Nord-Europa etter 1948, de fleste flyktet til Israel. Over halvparten av jødene i Israel i dag, er etterkommere av jøder som aldri forlot Midtøsten.
Israel er en nødhavn for jøder i hele verden, forklarte Ayelet – et sted å flykte til i møte med antisemittisme og kriser. Hun definerte panarabisme som en åndskamp, der islam kjemper for å ta over verdens eneste jødiske stat.
I avslutningen av programmet kom venninnen hennes, Britt Weierud, inn i direktesendingen. Hun fortalte at hun kom til Østerbo (Evangeliesenteret) “med Palestina-skjerf og tarotkort, men reiste derfra med Davidstjerne og Bibelen”.