Lørdag anklaget Tyrkias president Tayyip Erdogan Hellas for å okkupere øyer i Egeerhavet med demilitarisert status. Han truet med at Tyrkia er rede til å “gjøre det som er nødvendig når tiden er inne”.
De to NATO-landene er historiske rivaler. De siste årene har de vært i strid med hverandre knyttet til spørsmål om maritime grenser, øyer i Egeerhavet og det etnisk splittede Kypros.
Ankara har nylig anklaget Athen for å bevæpne demilitariserte øyer i Egeerhavet – noe Athen avviser. Erdogan har aldri tidligere anklaget Hellas for å okkupere disse øyene.
“Okkupasjonen av øyene vil ikke hindre oss. Når tiden, timen, kommer, vil vi gjøre det som er nødvendig, uttalte Erdogan i provinsen Samsun lørdag.
Hellas reagerte med å understreke at landet ikke vil etterfølge Tyrkia i krigsretorikken.
“Vi vil informere våre allierte og partnere om de provoserende uttalelsene … å gjøre det klart hvem som gjør situasjonen eksplosiv og truer alliansen vår”, heter det i en uttalelse fra det greske utenriksdepartementet.
30. august er en nasjonal minnedag i Tyrkia – tyrkerne markerer hvordan landets soldater drev ut de greske styrkene i 1922. Lørdag oppfordret Erdogan grekerne til å “ikke glemme Izmir”, med henvisningen til tyrkernes seier.
Ankara viser til at de omtalte øyene i Egeerhavet ble gitt til Helles ved traktater i 1923 og 1947, der Hellas forplikter seg til å ikke plassere våpen på øyene. Utenriksminister Mevlut Cavusoglu har gjentatt at Tyrkia vil bestride gresk suverenitet dersom Hellas ikke oppfyller vilkårene i avtalene.
Grekernes statsministeren Kyriakos Mitsotakis har avvist at Tyrkia er i posisjon til å stille spørsmål ved Hellas’ suverenitet over øyene, og omtalt de tyrkiske utspillene som “absurde”.
Kilde: The Algemeiner, 3. september 2022.
Israel er i tett dialog med begge disse landene, blant annet knyttet til eksport av israelsk gass og strøm til Europa og Asia. Israels militære samarbeid med Hellas har også økt de siste årene. Etter over et tiår med absurde uttalelser som har forsuret forholdet mellom Tyrkia og Israel, har Erdogan de siste månedene valgt seg en annen taktikk og landene er nå rede til å gjenopprette fulle diplomatiske forbindelser. Erdogan har profilert seg som en støttespiller for lederne i den palestinske terrorgruppen Hamas.
Ved siden av den Iran-ledede sjiamuslimske alliansen og den sunnimuslimske alliansen der Saudi-Arabia stormakten, er Tyrkia den tredje betydelige militære aktøren Israel må forholde seg til i det storpolitiske maktspillet i regionen også Kina og Russland og USA kjemper om innflytelse.