Israel har manglet et fly som kan forsyne deres jagere med drivstoff i luften, dersom de skal operere mot Irans atomanlegg. Nå vil USA selge dem flyene som vil bedre Israels evner knyttet til et fremtidig angrep på Irans atomanlegg betydelig.
USA har godkjent salg av fire tankfly av typen Boeing KC-46 til Israel. Avtalen er verd nesten en milliard dollar.
Flyprodusenten Boeing signerte torsdag en kontrakt med det amerikanske forsvarsdepartementet om å forsyne Israel med fire KC-46-tankefly, heter det i en uttalelse fra selskapet.
Det har lenge vært et tema at Israel trenger disse tankflyene for å gjennomføre potensielle angrep mot det iranske regimets atomprogram, som ligger omkring 2000 kilometer utenfor normal rekkevidde for israelske jagerfly.
Iran har truet Israel med utslettelse og Israel frykter derfor for at det islamistiske regimet vil nå sitt angivelige mål om å utvikle atomvåpen. Også flere sunnimuslimske arabiske stater i Midtøsten er urolige for Irans atomvåpenaspirasjoner.
Avtalen vil koste Israel 927 millioner dollar, ifølge kontrakten, og pengene kommer fra de 3,8 milliarder dollar Israel årlig mottar fra Washington som en del av en 10-årige samarbeidsavtale mellom de to landene. Avtalen innebærer også at Israel kan kjøpe ytterligere fire fly dersom de skulle vurdere å trenge det.
Samtidig ser det ikke ut til at Iran og de involverte stormaktene klarer å forhandle frem til en ny atomavtale – en avtale stormaktene ønsker som en forsikring mot at Iran utvikler atomvåpen. De siste meldingene fra Det Hvite Hus formidler at de siste innspillene fra Iran ikke er “konstruktive”.
Kilde: Jerusalem Post og The Times of Israel, 01. sept. 2022.
Kommentar
Iran og Saudi-Arabia anses som hoder for henholdsvis sjia- og sunnimuslimer i Midtøsten. Tyrkia er en tredje stormakt i regionen som ikke så lett lar seg plassere i noen av båsene, og landets president har flere ganger ytret ønsker om at Tyrkia skal være hode for det “internasjonale muslimske samfunnet/verdens muslimer og muslimske stater”.
Iran, Saudi-Arabia og Tyrkia posisjonerer seg ulikt i det store politiske spillet om økonomisk og militær makt og innflytelse – USA, Tyskland/Frankrike/Storbritannia, Russland og Kina er de store eksterne aktørene som både Israel, Iran, Saudi-Arabia og Tyrkia forholder seg til, forhandler med og posisjonerer seg i forhold til for å ivareta og sikre sine egne interesser.