Kan dyrking av tang i havet bidra til å bremse den globale matkrisen? Det høres ikke særlig velsmakende ut, men forskere ved Tel Aviv University og Israel Oceanographic and Limnological Research Institute (IOLR) har utviklet en innovativ metode som kan fremdyrke ubegrensede mengder med en type tang beriket med vitaminer, mineraler, sunne karbohydrater, proteiner og kostfiber – og i tillegg skal tangen ha en fortreffelig smak!
Tangen egner seg som næringsrik kost både for mennesker og dyr. Forskerne mener den velsmakende tangen har potensiale til å motvirke den pågående ekspansive globale matkrisen og trygge menneskehetens fremtid.
Den avanserte teknologien er også svært miljøvennlig, da tangen renser vannet den vokser i og på den måten kan bidra til å opprettholde økobalansen i hav- og kystmiljøer.
Forskningen ble ledet av doktorgradsstudent Doron Ashkenazi, under veiledning av blant annet prof. Avigdor Abelson fra Tel Aviv University.
Arbeidet ble publisert i artikkelen “Enrichment of nutritional compounds in seaweeds via abiotic stressors in integrert akvakultur i det vitenskapelige tidsskriftet Innovative Food Science & Emerging Technologies.
“Tang kan betraktes som en naturlig supermat. Den har mer rikelig med næringsstoffer enn andre matkilder”, sier doktorgradsstudenten, som sammenligner tangen med mannaen israelittene fikk fra himmelen under ørkenvandringen.
Ifølge artikkelen krever ikke akvakultur, og særlig ikke den omtalte nyutviklingen, omfattende områder, ferskvann eller store mengder gjødsel. Det gjør den attraktiv framfor ordinært landbruk, både fordi den skåner miljøet og kan være en lettere tilgjengelig måte å utvikle svært næringsrik mat på.
Kilde: Jerusalem Post, 1. september 2022 – https://www.jpost.com/environment-and-climate-change/article-716044