IKAJ Norges leder Dag Øyvind Juliussen reiser til Basel for å markere årsdagen for den først Sionistkongressen. Med seg får han blant annet Ragnar Hatlem, fra IKAJs forkynnerteam. Hatlem er utdannet jurist og har skrevet en bok om det folkerettslige grunnlaget staten Israel ble gjenopprettet på.
Det er IKAJs avdeling i Sveits som, sammen med Den kristne ambassadens hovedkontor i Jerusalem, arrangerer et solidaritets-arrangement for å markere at det er 125 år siden Theodore Herzl og de andre jødiske grunnleggerne av den moderne Sionistbevegelsen møttes i Basel, rundt jødefolkets urgamle drøm om å vende tilbake til hjemlandet og gjenopprette Israel – med Jerusalem som hovedstad.
Arrangementet vil finne sted 28. august, i det samme lokalet som Theodore Herzl arrangerte Sionistkongressen i 1897 – ærverdige Stadtcasino i Basel.

Juliussen ser frem til å delta ved markeringen, få uker før han reiser med en gruppe norske Israel-venner for å feire Løvhyttefesten i Jerusalem. I 1897 var hjemvendelsen til Sion ennå bare en fjern drøm for mange jøder. I dag reiser evangeliske kristne fra hele verden for å feire den bibelske høytidene sammen med det hjemvendte jødiske folket. Det ene mirakelet følger det andre, og vi vet vi ennå bare har sett begynnelsen.
For Sions skyld vil jeg ikke tie, for Jerusalems skyld vil jeg ikke være rolig, før hennes rett stråler fram med glans og hennes frelse som en flammende fakkel. Da skal folkeslag se din rettferdighet og alle konger din herlighet. Du skal få et nytt navn, som skal lyde fra Herrens munn. Du skal bli en herlig krans i Herrens hånd, et kongelig diadem som din Gud har i hånden. Du skal ikke lenger kalles «Den forlatte», og ditt land skal ikke mer hete «Ørken». Men du skal kalles «Min kjæreste», og ditt land skal hete «Hustru». For Herren skal ha deg kjær, ditt land skal bli tatt til ekte. Som en ung gutt gifter seg med en pike, skal dine sønner ta deg til ekte, som en brudgom gleder seg over sin brud, skal din Gud ha sin glede i deg. Jeg har satt vaktmenn ut på murene dine, Jerusalem. De skal aldri tie, verken dag eller natt. Dere som lovpriser Herren, unn dere ikke ro! La heller ikke ham få ro før han bygger Jerusalem opp igjen og gjør byen til en lovsang på jorden.
Jesaja 62:1-7.
“Dette er et spesielt sted for jøder, sionister, kristne og alle venner av Israel”, sier IKAJs internasjonale leder, Dr. Jürgen Bühler. 3. september 1897 skrev Theodore Herzl i dagboken sin: “Det var i Basel jeg grunnla den jødiske staten.”

“Han hadde rett”, fortsetter Bühler. “Femti år etter ble Israel proklamert som gjenopprettet.”
For IKAJ er denne begivenheten av stor betydning, fordi den representerer Guds oppfyllelse av sitt ord og sine løfter til sitt folk Israel.
Dr. Jürgen Bühler om Israels gjenopprettelse i 1948.
“Under den første Sionistkongressen hadde kristen sionisme allerede vært en del av mange evangeliske kristne kirkesamfunn i flere tiår – reformerte, tyske pietister og engelske puritanere var overbevist om at Gud en dag ville føre pakts-folket sitt tilbake til Løfteslandet. Derfor ble også pastor William Hechler, som bedre enn noen annen forstod den profetiske betydningen av Herzels innsats, bedt som en av Herzels æresgjester til konferansen,” skriver Bühler.
Det er mye ved kirkehistorien som er forholdsvis ukjent for mange kristne i dag, særlig når det kommer til det som har med jødene og Israel å gjøre. Kirkefedrenes erstatningsteologi la grunnlaget for nærmere 2000 år med kristen antisemittisme i Europa. Jødene ble så godt som vaksinert mot Jesus-navnet og Evangeliet. Ennå i dag forbinder mange jøder “Jesus” og “Evangeliet” mest med kristen undertrykkelse, forfølgelse og massakrer.
Noen vil ha det til at evangeliske kristnes støtte til Israel er et moderne fenomen, knyttet til en gitt teologi utviklet på slutten av 1800-tallet. Men det er, som Dr. Jürgen Bühler er inne på, ikke i nærheten av å stemme med virkeligheten.
Evangeliske kristne spilte også en avgjørende rolle knyttet til gjenopprettelsen av Israel. Vekkelsesvindene på 17- og 1800-tallet innebar en ny glede over å lese i Bibelen, og med det fulgte en fornyet forventning til at Gud skulle oppfylle sitt ord og sine løfter – også til Israel. Disse vindene nådde britiske statsledere som sammen med Herzl og Sionistbevegelsen har mye av æren for at den jødiske staten gjenoppstod i 1948. Dette er historiske kjensgjerninger israelske statsledere av i dag anerkjenner.