Den internasjonale kristne ambassaden i Jerusalem får spørsmål om hvorfor vi engasjerer oss for å bedre levevilkårene til arabiske israelere. IKAJs David Parsons svarer på hvorfor.
Da IKAJ startet sin virksomhet i 1980, var det etter ett guddommelig kall og med et bibelsk mandat om å trøste det jødiske folk og Israel. I lys av erstatningsteologien og den kristne antisemittismen som har preget kirkens historie og jødenes erfaringer med kristne, er behovet åpenbart. I over 40 år har vi stått i denne tjenesten. Men vi har også gode grunner til å rekke ut hånden til arabiske israelere – muslimer, kristne, beduiner og drusere.
For det første vet vi at Gud elsker alle mennesker – uansett deres etniske bakgrunn. Da Gud først kalte Abraham inn i et spesielt paktsforhold og fødte nasjonen Israel, var det hans tydelig uttalte mål å «velsigne alle jordens slekter» (1. Mos. 12:3). Det inkluderer araberne og alle andre folkeslag.
Videre gav Moseloven israelittene påbud om å være gode mot de fremmede i landet, og huske på at de selv en gang var fremmede i Egypt. De ble advart mot å “mishandle” eller “undertrykke” dem (2. Mos. 22:21; 23:9) – de skulle “elske” dem (3. Mos. 19:33-34; 5. Mos. 10:19).
Den rabbinske tradisjonen påpeker at Abraham ‘løp til de fremmede’ og tilbød dem et godt måltid, når tre besøkende dukket opp foran teltet hans (1. Mos 18:2). Mange jøder i Israel i dag anser denne bibelske standardene som retningslinje for hvordan de bør behandle den arabiske minoriteten i landet sitt. IKAJ søker alltid etter å oppmuntre til forsoning og harmoni mellom jøder og arabere i Israel, akkurat slik som Jesus lærer oss i lignelsen om den barmhjertige samaritan (Luk. 10:25-37).
Som kristne er vi også kalt til å stifte fred(Mat. 5:9; 1.Kor. 7:15). IKAJ har derfor støttet mange prosjekter som har nettopp dette som siktemål – særlig for barn og unge. Prosjekter som arbeider med å legge grunnlag for forståelse, gjensidig respekt og fredelig sameksistens.
Profetene inspirerer oss ved en visjon om at det en dag vil utbre seg en bølge av forsoning og fred mellom Israel og nabolandene (Jes. 19). Gjennom Abraham-avtalen ser vi samarbeid mellom jøder og arabere i Midtøsten øke på alle områder – handel, forskning, idrett og turisme. Vi ser også en mirakuløs forbrødring gjennom fellesskapet mellom messianske jøder og arabiske kristne. Det spirer frem noe nytt.
Den arabiske minoriteten i Israel utgjør omkring 20% av befolkningen. Araberne nyter de samme demokratiske rettigheter som den jødiske majoriteten og andre etniske grupper i Israel. Foruten å bringe jøder hjem til Israel – IKAJ har nå finansiert hjemreisen for over 170.000 jøder – støtter IKAJ en rekke ulike sosiale prosjekter i landet. Flere av disse prosjektene fremmer samhold og solidaritet mellom arabere og jøder, mens andre har som siktemål å bedre levevilkårene til for eksempel fattige arabiske familier.
Under kampene mellom Hamas og IDF i mai 2021, brøt det ut uroligheter mellom arabere og jøder i Israel. En slik indre konflikt er kanskje en større trussel for Israel en de eksterne truslene.
Mange arabiske israelere i byer og tettsteder med arabiske majoritetsbefolkning sliter med å holde tritt med utviklingen i det israelske samfunnet. Utdanningsnivået er lavere, arbeidsledigheten høyere og mange lever under fattigdomsgrensen. I disse områdene øker alle de negative statistikkene på kriminalitet, vold og rus. Drapstallene vokser alarmerende i den arabiske sektoren – ofte knyttet til organisert kriminalitet (arabiske klaner/familier som kjemper mot hverandre) og æresdrap (et muslimsk fenomen, der kvinner blir myrdet for å ha brutt med ektefellens eller familiens forventninger til henne og slim påført ektefellen/familien skam).
Det er viktig å understreke at andre deler eller grupper av det arabiske samfunnet spiller en helt motsatt rolle i det israelske samfunnet – her kan utdanningsnivået være høyere enn hos den samlede jødiske befolkningen. Det gjelder for eksempel kristne arabiske kvinner i Nasaret. Arabere utgjør 20% av befolkningen, men 30% av legene og 35% av farmasøytene i Israel.
Israel bli anklaget for “Apartheid”. Vi vet at Israel ønsker det beste for den arabiske befolkningen og at anklagen er fullstendig ubegrunnet. Israel ber IKAJ om å bedre sårbare arabiske gruppers forutsetninger for å lykkes i det israelske samfunnet. Israels høyteknologi blomstrer, men bare 3% av arbeiderne i denne sektoren er arabere. IKAJ finansierer derfor et program som tilbyr utdannelse til arabiske israelere som ellers ikke ville fått denne muligheten.
Den internasjonale kristne ambassaden ønsker å styrke Israel. Vårt primære mandat er å trøste det jødiske folket. Det arabiske samfunnet er en integrert del av det israelske samfunnet. IKAJ strekker ut hånden til alle israelere, i håp om å hjelpe så mange som mulig. I alt vi gjør, vitner vi om kristnes nestekjærlighet.