“Israelske myndigheter og ideologer minner daglig om hvor viktig det er å holde minne om Holocaust levende, ettersom jødenes lidelseshistorie gir dem carte blanche til å undertrykke palestinere som på flere vis kan sies å overgå apartheid.”
Thomas Hylland Eriksen.
Sitatet er hentet fra “Syv meninger med livet”, skrevet av Thomas Hylland Eriksen og nylig utgitt på Kagge Forlag. Det får Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, til å reagere. På sin Facebook-side 15. august knytter han Hylland Eriksens ord til antisemittisme:
“Hva er det Eriksen egentlig ønsker å si? HL-senterets befolkningsundersøkelser har 11 påstander om jøder man blir bedt om å ta stilling til. En av dem er påstanden om at jøder er selv skyld at de er blitt forfulgt. ADLs internasjonale studie Global 100 har en påstand om at jøder snakker for mye om Holocaust. Andre påstår at jøder utnytter minnet om Holocaust til egen fordel. Jeg leser Eriksens få setninger inn i dette antisemittiske landskapet.”
Ervin Kohn.
Erle Marie Sørheim skriver i sin anmeldelse av boken i Aftenposten 13. august, at Hylland Eriksen “plutselig avfyrer en så umotivert salve som er så kort og upresis at den kan leses som en kritikk av det å minnes Holocaust”. Flere engasjerer seg ved sterke og tydelige meninger på Kohns Facebook-side.
“Israel er grunnlagt på et grusomt traume, utvidet ved aggressiv krigføring og religiøs fanatisme, og opprettholdt ved kynisk undertrykking og demonisering av palestinere. Dette er en serie faktuelle sider ved den Israelske staten. Noen av dem er dypt problematiske, og burde kritiseres mer. Det er så mye ved staten Israel som er kritikkverdig … Det er veldig vanskelig for israelere å snu den marsjen de har valgt inn i brutalitetens mørke, når så mange internasjonale støttespillere er så hjertelig unnfallende med deres overgrep”, skriver Tomas H. V. Mørkrid i en kommentar til Kohn.
“Ervin, jeg tror ikke du kommer noen vei med dette”, svarer Hylland Eriksen – “Jeg tror ærlig talt ikke at antisemittisme er en veldig nærliggende beskyldning i mitt tilfelle, for å si det som det er.”
“Det er og blir nødvendig å skille mellom kritikk av menneskerettighetsbrudd og antisemittisme. Balansekunst. Definitivt. … Det ville i så fall ha vært ganske sensasjonelt, tatt i betraktning hvem som har vært mine læremestere og, spesielt, tematikken jeg har skrevet om hele mitt liv”, skriver Hylland Eriksen videre i kommentarfeltet.
“Hvordan kan du tro noe slikt om meg-kortet kler deg dårlig, Thomas. Du kan bedre. Ydmykhet overfor perspektiver fra utsatte minoriteters ståsted er så elementært i alt du selv – og dine læremestre – står for”, svarer Marie Louise Seeberg. Jan Benjamin Rødner er veldig tydelig i sin kommentar:
“Min erfaring i norsk debatt er at det sjeldent er jødene eller Israel-vennene som trekker Holocaust-kortet. Oftest kommer det som en påstand fra anti-israelsk hold for å undergrave det Israel-venner sier. Denne diskusjonen har en elefant som THE og andre som er skeptiske til Israel omgår med flid. Nemlig at palestina-arabere generelt og Abbas & co og deres forgjengere spesielt har en forferdelig fortid og nutid med dyp og utbredt antisemittisme og ønsker om å utrydde jødene og fjerne Israel fra kartet. For Israel og landets jødiske befolkning er dette en eksistensiell kamp. I en slik kamp er det dypt foruroligende at THE fremstiller dette i et sort-hvitt perspektiv hvor det som skjer med palestina-araberne blir sett på som bevisst undertrykkelse, mens det i det aller vesentligste er tale om nødvendig selvforsvar og derfor selvforskyldt. Det var ikke noe sikkerhetsgjerde før Arafat satt i gang sin terrorkampanje som drepte tusener av uskyldige israelere. Stilt overfor en fiende som har som uttalt mål å utslette Israel og dets jøder er det rimelig å minne om hva slikt har ført til i vår nære fortid. Det er betenkelig at THE fremmer falske påstander om apartheid mot Israel samtidig som han fortier at det alternativet Abbas & co går inn for er det ultimate apartheid, nemlig et Palestina helt fritt for jøder.”
Jan Benjamin Rødner.
Kilde: Ervin Kohns Facebook-side 15. august 2022.