“Vi vil leve!… er et rop av smerte fra dypet av et knust og utmattet palestinsk folk. Det er et rop mot skatter, utpressing, undertrykkelse og korrupsjon (fra våre ledere)”.
Anas Al-Jazzar, Twitter, 28. juli 2022.
Det har gått 15 år siden den islamistiske Hamas-gruppen tok kontroll over Gazastripen. Siden den gang har de to millioner palestinerne på Gazastripen daglig blitt påminnet om at den iransk-støttede gruppen ikke vil gi de anstendige levekår. I stedet gir Hamas palestinerne økende elendighet.
Mange palestinere i Gaza, angrer nok på dagen de stemte på Hamas i det palestinske parlamentsvalget i 2006. De angrer nok også på dagen de støttet Hamas overtakelse av Gazastripen i 2007. En politisk feide hvor Hamas drepte dusinvis av sine rivaler, medlemmer i den regjerende Fatah-fraksjonen, ledet av president Mahmoud Abbas.
Nye protester
For å uttrykke sin misnøye med Hamas og dets mislykkede styresett, har palestinere tidligere forsøkt å protestere, både i gatene og på sosiale medier. De har krevd en slutt på den økonomiske og humanitære krisen som har herjet siden den islamistiske gruppen tok kontroll over Gaza. Den siste store protesten som fant sted var i 2017. Folk som marsjerte med slagordet «We Want to Live!», ble brutalt slått ned av Hamas sine sikkerhetsstyrker og militser.
Nylig har palestinere på Gazastripen bestemt seg for å gjenoppta sine protester mot Hamas. Dette kommer etter en bølge av voldskriminalitet og selvmord blant unge.
Senest i forrige uke døde en 25 år gammel mann på Gazastripen etter å ha helt bensin over seg og tent på. Mannen, som senere ble identifisert som Husni Abu Arabiya, var ifølge palestinske kilder arbeidsledig, og ikke i stand til å forsørge sin gravide kone og foreldre. Alle bodde i samme hus. Hans mor ble skadet da hun forsøkte å slukke brannen på Husni.
– “Sønnen min satte fyr på seg selv på grunn av gjeld”, sa Abu Arabiyas far. “Han hadde ikke et hjem eller en jobb. Han satte fyr på seg selv på grunn av fattigdom og sult”, forklarte faren videre.
Husni sin søster uttalte at familien bodde i et leid hus og de hadde ikke vært i stand til å betale husleien de siste syv månedene. “Jeg appellerer til de palestinske lederne i Hamas og de palestinske myndighetene om å redde resten av familien,” sa søsteren.
Flere begår selvmord
Tidligere i år begikk Mohammed Abu Al-Rish, en blind mann på Gazastripen, selvmord på samme måte. Abu Al-Rish var 36 år, og satte fyr på seg selv foran en bank i protest mot Hamas-regjeringens avslag på hans søknad om å få sosial velferdshjelp. Kilder på Gazastripen forteller at Abu Al-Rish mistet synet etter at Hamas-ledere oppmuntret ham og andre, til å gå mot grensen til Israel for noen år siden og delta i voldelige angrep mot israelske soldater. Abu Al-Rish skadet seg under protestene, noe som førte til at han ble blind.
Samme dag tok også 22 år gamle Ahmed Siam livet sitt ved å helle bensin på seg og satte fyr på seg selv.
Noen dager tidligere begikk en annen 30 år gammel mann selvmord, ved å henge seg sitt eget hjem.
Voldskriminaliteten har også økt i det Hamas-ledede territoriet. I ett tilfelle skjøt en sikkerhetsoffiser fra Hamas, Jibril Karmout, sin egen svigerfar og svigerinne, samt såret 15 andre på grunn av en familiefeide.
Menneskerettighetsorganisasjoner har dokumentert 49 tilfeller av drap og selvmord i Gaza så langt i år.
Protester gjennom sosiale medier
“I alle land i verden betaler du skatt for tjenestene som staten gir deg, bortsett fra oss. Til gjengjeld er det ingen sykehus, ingen utdanning, ingen elektrisitet, ikke vann, ingen offentlige tjenester, ikke engang skadedyrkontroll”.
Khalil Talmas, Gaza, Facebook, juli, 2022.
En annen palestiner, Anas Al-Jazzar, skrev på sosiale medier at begrepet “Vi vil leve!” betyr egentlig at palestinere ikke ønsker å dø. “Det er et rop av smerte fra dypet av et knust og utmattet palestinsk folk,” forklarte Al-Jazzar. Andre palestinere har uttrykt at den nåværende protesten som foregår på sosiale medier, ikke bare er rettet mot Hamas, men også mot de palestinske myndighetene (PA). PA har innført sanksjoner mot Gazastripen de siste årene som en del av et forsøk på å undergrave Hamas-regimet.
Disse palestinerne påpekte at de korrupte lederne av Hamas og PA med deres familiemedlemmer, lever komfortable liv på Vestbredden og Gazastripen. Flere bor også i femstjerners hoteller og store villaer i Qatar og Tyrkia, mens innbyggerne lider under fattigdom, arbeidsledighet og elendighet.
Ismail Haniyeh og nye tunneler
Nylig ble nok mange innbyggerne på Gazastripen overrasket over å høre at Hamas-lederen Ismail Haniyeh og hans familie, har flyttet til Tyrkia. Haniyeh hadde bodd i Qatar de siste årene etter at han forlot Gazastripen. Rykter tilsier at han bestemte seg for å flytte til Tyrkia da han tilsynelatende kjenner seg mer trygg under den tyrkiske presidenten, Erdogan.
Til manges overraskelse har Haniyeh klart å få alle familiemedlemmene sine ut av Gazastripen. Egypt, som har en delt grense med Gaza, tillater særdeles få palestinere å krysse grensen. Flere høytstående Hamas-ledere har imidlertid de siste årene forlatt Gazastripen med sine familier, for et bedre liv i arabiske og muslimske land.
Mohammed Nashwan, innbygger i Gaza, uttrykte harme over at Haniyeh-familien hadde flyttet.
“Så [Hamas]-ledernes familier, deres barn, barnebarn tror ikke på sitt eget [politiske og militære] prosjekt, og selv om de kan bo i Gaza i den største luksus, velger de å bo på hotellene og villaene til Doha og Istanbul… De forlot de sultne menneskene i Gaza, overlatt til å leve i fattigdom, deprivasjon og sult.”
I en henvendelse til Hamas-lederne la Nashwan til:
“Hvis dine egne barn ikke tror på prosjektet ditt [i Gaza], vil du at folket skal tro på det? Vil du at de skal tro på det mens de ser deg leve livet som en konge i utlandet? Vil du at de skal tro på prosjektet ditt mens barna deres dør… på jakt etter et anstendig liv, imens dine barn har investeringer og eiendom?”
Den siste kampanjen mot Hamas vil neppe fjerne den undertrykkende Hamas fra makten, i hvert fall ikke i overskuelig fremtid. Hamas vil sannsynligvis igjen bruke brutal makt for å undertrykke stemmene som krever verdighet og slutt på korrupsjon.
Likevel viser disse stemmene på sosiale medier, at palestinerne begynner å innse at deres ledere er korrupte. Både PA eller Hamas fortsetter å lede palestinere fra en katastrofe til en annen. Samtidig fratar de samme lederne det palestinske folk, internasjonal hjelp som med rette er deres, og nekter sitt eget folk et anstendig liv.
I forrige uke meldte Israelske Hayom at Hamas har investert millioner av dollar i gjenoppbyggingen av underjordiske terrortunneler, våpenfabrikker og våpenlagre.
Denne uken hevet PA lønningene til terrordømte fanger, samme dagen som Israel markerte 20 årsdagen for terrorangrepet på Hebrew University i Jerusalem.
Det gjenstår å se om de fornyede palestinske urolighetene i Gaza mot de palestinske lederne vil tiltrekke seg noe oppmerksomhet fra det internasjonale samfunnet.
Kilde: Gatestone Institute, 03.08.2022.