De palestinske myndighetene (PA) erklærte tirsdag sin fulle støtte til Folkerepublikken Kina, midt i fornyede spenninger mellom Beijing og Washington, DC. PAs uttalelse ble utstedt i det Pelosi landet i den taiwanske hovedstaden, Taipei.
I en uttalelse utstedt av det offisielle PA-nyhetsbyrået WAFA, bekreftet PA sin posisjon internasjonalt. Uttalelsen viste til at palestinerne har en “langvarig posisjon som støtter den vennlige Folkerepublikken Kina og dens suverenitet, territorielle integritet. Samt at PA fullt ut respekterer “One China Policy-prinsippet.”
One China Policy
“Ett Kina”-politikken refererer til Beijings insistering på at det kinesiske kommunistpartiet er den eneste suverene myndigheten i Kina, hvorav Taiwan er inkludert. Taiwan styres for tiden som et flerpartidemokrati, uavhengig av kinesisk styre.
PA la til at de støttet «stopp av handlinger som strider mot One China Policy-prinsippet, og Kinas rett til å forsvare sine suverene, sikkerhets- og utviklingsinteresser».
Pelosi, på sin side, gjorde det klart at kongressdelegasjons besøk til Taiwan, bekreftet USAs urokkelige forpliktelse til å støtte Taiwans demokrati. “Amerikas solidaritet til de 23 millioner menneskene i Taiwan, er viktigere i dag enn noen gang, siden verden står overfor et valg mellom autokrati og demokrati” uttalte Pelosi kort tid etter ankomst.
Kina og PA- trofaste støttepartnere
Kinas regjerende kommunistparti har vært PAs trofaste støttespiller i “kampen mot Israel” gjennom historien. Under Mao Tse Tungs lange styre etter slutten av andre verdenskrig, dyrket de kinesiske kommunistene nære bånd med flere palestinske fraksjoner. En av de var Mahmoud Abbas sin Fatah-organisasjon.
I løpet av 1990-tallet, da Kina innledet lukrative kommersielle og handelsforbindelser med USA og andre vestlige nasjoner, myknet Beijings politikk overfor Israel. Diplomatiske forbindelser mellom de to landene ble etablert i 1992.
Likevel har Kina forblitt en bastion for politisk støtte til palestinerne i FN. I sin tale i FNs sikkerhetsråd i forrige uke, etterlyste nestlederen for den kinesiske kommisjonen i FN, Geng Shuang, «mer aktive og kraftfulle handlinger fra FN i det palestinske spørsmålet». Han hevdet at «det palestinske folks legitime rettigheter har blitt kontinuerlig krenket” av Israel.
Den palestinske ledelsen har tidligere erklært sin støtte til Beijings undertrykkelse av den uiguriske muslimske minoriteten i den nordvestlige regionen, Xinjiang. Kinas behandling av den muslimske minoriteten har blitt ansett som folkemord av flere stater og menneskerettighetsorganisasjoner.
I juli 2019, la PA sin signatur til et brev som berømmet det kinesiske regimet for dets «bemerkelsesverdige prestasjoner i å beskytte og fremme menneskerettigheter gjennom utvikling». Videre uttalte PA at demokratiske stater burde «avstå fra å bruke ubegrunnede anklager mot Kina». Venezuela, Iran, Cuba og Syria signerte også brevet.
PA støttet på samme måte Kinas undertrykkelse av Hong Kong i 2020. PA sluttet seg da til 52 andre FN-medlemsstater i støtte av Beijings nasjonale sikkerhetslov. Loven gir den kinesiske regjeringen brede fullmakter til å undertrykke pro-demokratiske protester.
Kilde; The Algemeiner, 03.08.2022.