Istabraq Baraka (17) ble gravid like etter bryllupet. Tre måneder senere ble hun myrdet av ektemannen. “Hun døde som følge av kraftig juling. Det førte til blødninger i hjernen og lungene og brukne ribbein”, forteller moren hennes, Nazmiya.
Istabraqs far tørker bort tårene sine. Han forteller at det er gått over ett år siden datterens ektemann erkjente å ha drept datteren hans, men at ingenting foreløpig har skjedd. Han anklager myndighetene for å oppmuntre til vold.
Stadig flere kvinner myrdes på Gazastripen, ifølge den palestinske menneskerettighetsgruppen Women’s Center for Legal Aid and Counselling.
Det er helt normalt for kvinner på Gazastripen å erfare vold fra sine ektemenn, ifølge Ayah Alwakil, som er advokat ved Palestinian Centre for Human Rights.
38 prosent av kvinnene i Gaza ble utsatt for fysisk eller psykisk vold fra sine ektemenn i 2019, ifølge Palestinian Central Bureau of Statistics. Ayah Alwakil mener det reelle tallet er langt høyere.
Menn som dømmes for å ha myrdet sine ektefeller kan risikere fengsel eller dødsstraff, men straffen reduseres betraktelig dersom det er tale om såkalte “æresdrap” – mord begått av familiemedlemmer for å opprettholde familienes ære. Offeret skal da angivelig ha påført familiene skam ved sin opptreden og av den grunn blitt myrdet av mannlige familiemedlemmer.
Kvinner som forsøker å unngå å bli utsatt for vold fra sine ektemenn, risikerer også å miste barna sine. Dersom en kvinne får innvilget skilsmisse, vil omsorgen for barna overføres til mannen så snart sønnene er fylt ni år og døtrene 11.
Noha Khaziq (31) ble boende hos sin voldelige ektemann fordi hun ikke ville miste de fire barna sine. Ektemannen myrdet henne i februar.
“Mannen hennes tvang henne til å være hjemme. Han bant henne for at hun ikke skulle rømme. Da han kom tilbake var hun død”, forteller kvinnens bror, Abdelaziz.
Nohas ektemann ble dømt for drapet, men er ennå ikke blitt straffet. Khaziq-familien har ikke sett Nohas barn siden den dagen hun ble myrdet, fordi foreldreretten ble overført til farnes familie.
“Loven er overhodet ikke på kvinnenes side på Gazastripen”, forteller Aziza Elkahlout, som driver ett av bare to krisesenter for kvinner på Gazastripen. Journalister forteller om at kvinner som rømmer fra sine voldelige ektemenn, vender tilbake til hjemmet fordi de ikke vil leve borte fra barna sine.
Kilde: Ynetnews, 24. juli 2022 – https://www.ynetnews.com/magazine/article/ryv6n00q29.