Under Operasjon Salomo i 1991 ble det store flertallet av de gjenværende etiopiske jødene, Beta Israel-samfunnet, fløyet hjem til Israel. 14.000 jøder fløyet fra Addis Abeba til Tel Aviv i løpet av 36 timer. Operasjonen ble gjennomført 24. og 25. mai 1991, og totalt 34 El Al-passasjerfly deltok, med setene fjernet for å maksimere passasjerkapasiteten. Det ble blant annet født flere barn om bord på disse flygningene.
De jødene som var igjen i Etiopia tilhørte Falash Mura-samfunnet – etterkommere av jøder som tilbake i historien ble tvangskonvertert til den etiopisk-ortodokse varianten av kristendommen for å unngå forfølgelse. Beta Israel-samfunnet og Falash Mura-samfunnet har levd som adskilte samfunn i Etiopia.
Falash Mura-jøder kvalifiserer ikke til å gjøre Aliya etter Loven om tilbakevendelse fordi de ikke tilhører jødedommen. Deres immigrasjon reguleres derfor ved andre deler av lovverket, som Loven om familiegjenforening.
I 1970 ble det lagt til en klausul i «Loven om tilbakevendelse», som sier: «I denne lovens formål betyr jøde en person som er født av en jødisk mor eller som har konvertert til jødedommen og som ikke er medlem av en annen religion.»
Mange har kritisert denne innsnevringen av definisjonen på hvem som gjelder for å være jøde, del av det jødiske folket. Noen mener loven er blitt anvendt for å diskriminere jøder som tror at Yeshua (Jesus) er Messias, og at jøder som har konvertert til buddhismen ikke blir møtt på den samme måten. Definisjonen sier heller ingen ting om sekulære jøder som definerer seg som ateister.
Det er ikke uenighet om hvorvidt Falash Mura-jødene er etniske jøder, men mange anser dem allikevel ikke som jøder fordi ikke tilhører jødedommen. Det er mange ulike meninger om dette i Israel. Siden 1992 har anslagsvis 40.000 Falash Mura-jøder immigrert til Israel.
I 2020 påbegynte Israel Operasjon Israels Klippe, som skulle bringe 5.000 Falash Mura-jøder hjem til Israel. 2.000 av dem ble hentet rundt årsskifte 2000-2021. IKAJ finansierte hjemreisen for 500 av dem. De jødene som ankommer under Operasjon Israel Klippe har enten en forelder eller søsken som allerede har immigrert til Israel. De kommer fordi deres slektninger i Israel har søkt og fått innvilget familiegjenforening.
De nye immigrantene er pålagt å gjennomgå et konverteringsprogram som kvalifiserer dem til israelsk statsborgerskap. Tallet på hvor mange Falash Mura-jøder som er igjen etter at den pågående operasjonen er fullført varierer fra 5.000 til 10.000. Mange israelske politikere arbeider iherdig for at alle de etiopiske jødene skal få komme til Israel, mens andre er svært kritiske til at Falash- Mura-jødene defineres som jøder eller stempler dem som velferdsimmigranter. Noen mener mye av den kritiske holdningen til de etiopiske jødene skyldes rasisme.
Israels Aliya- og integreringsminister, Pnina Tamano-Shata, er selv født i Etiopia. Hun arbeider iherdig for at alle jødiske etiopiere skal hentes hjem så snart som mulig.
Til sammen har ca. 80.000 etiopiske jøder så langt emigrert til Israel, og det bor i dag ca. 120.000 første, andre og tredjegenerasjon etiopiske jøder i Israel.
De fleste av de etiopiske jødene mener selv at de stammer fra Dan-stamme. Stammen flyktet fra krigen mellom Israel og Judea ca. år 920 før Kristus. De bosatte seg først i Egypt og flyttet senere sørover langs Nilen, til Etiopia.
En legende forteller at de etiopiske jødene stammer fra kong Salomos tid – i forbindelse med at israelitter fulgte med Dronningen av Saba tilbake etter at hun hadde besøkt Kong Salomo. En annen legende forklarer at de etiopiske jødene er etterkommere av jøder som flyktet fra Israel da det første tempelet ble ødelagt 587 år før Kristus .