Torsdag vedtok den irakiske nasjonalforsamlingen en lov som kriminaliserer å fremme normalisering av forholdet til Israel.
Loven er en respons på at fire arabiske land har normalisert forholdene sine til den jødiske staten og kurdiske grupperingen i Irak har tatt til orde for at Irak bør gjøre det samme.
Nasjonalforsamlingen har ikke vært i stand til å bli enige om noe annet enn motstanden mot Israel. Valg av ny president og dannelse av en ny regjering er saker nasjonalforsamlingen fremdeles ikke har maktet å komme til enighet omkring.
Irak har aldri anerkjent staten Israel. Irakiske borgere og selskaper har ikke lov til å besøke Israel. Den nye loven fører motstanden enda lenger. Nå kan irakere som fremmer normalisering av forholdet til Israel straffeforfølges.
Loven ble foreslått av den innflytelsesrike sjiamuslimen Moqtada al-Sadr, som representerer et parti – med nære bånd til det sjiamuslimske presteskapet i Iran – som arbeider iherdig for at Irak skal bevege seg bort fra et hvert samarbeid med USA og Israel.
Ned Price, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet mener loven innskrenker “ytringsfriheten” og fremmer “antisemittisme”.
“Loven står i sterk kontrast til de fremskritt Iraks naboer har gjort ved å bygge broer og normalisere forholdet til Israel, og skape nye muligheter for mennesker i hele regionen,” sa Price
Egypt, Jordan, Marokko, Bahrain og De forente arabiske emirater er land som har normalisert forhold til Israel. Samarbeidet mellom disse arabiske landene og den jødiske staten øker på alle områder, inkludert import og eksport av varer og tjenester.
Kilde: Jerusalem Post, 27. mai 2022.
Kommentar: Irak legger seg altså på LO-linjen, som arbeider iherdig for å mobilisere og forene arbeidere i alle land til FULL BOIKOTT av Israel. LO har møtt konsekvent avvisning av sin antisemittistiske boikott-kampanje i Europa, men samarbeider med fagbevegelser i flere andre land utenfor Europa. LO, som representerer nesten en million norske arbeidstakere, bruker sin innflytelse til å motarbeide normaliseringen fremmet av Egypt, Jordan, Marokko, Bahrain og De forente arabiske nasjoner.