Et nytt legemiddel viser seg å være effektivt på laboratoriedyr og indikerer at forskere ved Tel Aviv universitet kan stå overfor et «vitenskapelig gjennombrudd» når det gjelder ulike sykdommer.
En mekanisme som forårsaker autisme, schizofreni, Alzheimers og andre tilstander, og som deles av mutasjoner i genene ADNP og SHANK3, er blitt avdekket av forskere fra Tel Aviv Universitet. De har nå utviklet et eksperimentelt medikament de fant å være effektivt i dyremodeller. Det melder Jerusalem Post.
Legemidlet kan også være egnet for behandling av en rekke sjeldne syndromer som svekker hjernens funksjoner. Forskningen ble ledet av prof. Illana Gozes fra Institutt for human molekylær genetikk og biokjemi ved TAUs Sackler-medisinske fakultet og Sagol School of Neuroscience.
Det eksperimentelle stoffet, kalt Davunetide, hadde tidligere blitt utviklet i laboratoriet hennes. Artikkelen, som omtaler det teamet har kalt et «vitenskapelig gjennombrudd», ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Molecular Psychiatry under tittelen «SH3- og aktinbindende domener forbinder ADNP og SHANK3, og avslører en grunnleggende delt mekanisme som ligger til grunn for autisme.»
– Noen tilfeller av autisme er forårsaket av mutasjoner i ulike gener, sier Gozes. – I dag vet vi om mer enn 100 genetiske syndromer assosiert med autisme, hvorav 10 anses som relativt vanlige, men fortsatt ekstremt sjeldne. I laboratoriet vårt fokuserer vi hovedsakelig på en av disse – ADNP-syndromet [aktivitetsavhengig nevrobeskyttende protein] – forårsaket av mutasjoner i ADNP-genet, en tilstand som forårsaker en lang rekke tegn og symptomer. Dens kjennetegn er intellektuell funksjonshemming og autismespekterforstyrrelse, som er preget av svekket kommunikasjon og sosial interaksjon.