Kommentar: Sjiamuslimske Iran har alliert seg med Russland og sunnimuslimske Saudi-Arabia med USA, og midt mellom de oljerike og mektige militærmaktene ligger den lille jødiske staten Israel.
Tyrkia, hvor Det muslimske brorskap står sterkt ved president Recep Tayyip Erdogans støtte, er også en muslimsk stormakt i regionen som ønsker makt og innflytelse. Erdogan ynder å fremstille seg som en leder av verdens muslimer, i og utenfor Midtøsten – noe verken Saudi-Arabia eller Iran applauderer. Det muslimske brorskap oppstod i sunnimuslimske Egypt, men landet har siden erklært Brorskapet for en terrororganisasjon. Brorskapet har tette bånd til terrorgruppen Hamas, det samme har Tyrkia.
Tyrkias Erdogan er sunnimuslim, men sjiaislam står også sterkt i Tyrkia. Landet fører ikke noen offentlig statistikk over hvem som tilhører de ulike retningene innefor islam, men tall anslår at mellom 6 og 20 millioner av Tyrkias befolkning på 83 millioner er sjiamuslimer, de fleste innen retningen alevismen. Irans befolkning er 48 millioner og i Saudi-Arabias 35 millioner. Også Iraks, Libanons og Syrias mange sjiamuslimer tilhører i hovedsak alevismen, men majoritetsbefolkningen i disse statene er sunnimuslimer.
Både Saudi-Arabia og Tyrkia støttet opposisjonsgrupper under borgerkirgen i Syria, men landene er uenige om hvilken retning landet bør ta. I 2015 grep Russland inn og fikk stanset borgerkrigen, ved å sette inn styrker som støttet diktatoren Bashar al-Assad. Også Iran har meget tette bånd til Assad, og – som i Irak og Libanon – posisjonerer iranske styrker seg mot Israel derfra. Israel svarer med jevnlige luftangrep mot iranske mål i Syria. Angrepene er koordinert med russiske styrker, men etter at Israel har erklært sin støtte til det ukraisnke folket og fordømt Russlands krigføring er dette samarbeidet truet.
De sunnimuslimske Gulf-statene De forente arabiske emirater og Bahrain har inngått normaliseringsavtaler med Israel, som åpner for fulle diplomatiske forbindelser og et rikt samarbeid innefor områder som handel, turisme, forskning og sikkerhet – dette har gjort det palestinske lederskapet rasende, som kjemper for full internasjonal boikott av den jødiske staten (i likhet med LO, med nesten en million medlemmer …). Saudi-Arabia har sagt at en slik normaliseringsavtale avhenger av israelske innrømmelser ovenfor palestinerne.
Samtidig kjemper kurderne en fortvilet kamp for frihet og selvstendighet. Kurderne er urbefolkning i områder i Tyrkia, Iran, Syria og fremfor alt nord i Irak. Ingen av disse statene er villige til å imøtekomme kurdrernes krav om en suveren kurdisk stat. En plan for en kurdisk stat lå på bordet etter første verdenskirg, men kurderne hadde ikke den tilstrekkelige styrken til å utfordre arabernes hegemoni i regionen, i motsetning til jødene som fikk kjempet seg til selvstendighet.
Kurderne omtales som verdens største etniske folkegruppe uten en egen nasjonalstat. Det er anslagsvis 25-30 millioner kurdere i verden, mange av dem har flyktet fra Midtøsten til Vesten. 75% av kurderne er sunni-muslimer. De er den fjerde største etnisk gruppen i Midtøsten, etter arabere, tyrkere og persere (Iran var tidligere Persia). Tyrkia angriper jevnlig kurdiske seperatister og sivile inne på irakisk og syrisk territorium. mange definerer det som et folkemord. USA ble anklaget for å svikte det kurdiske folket, etter at kurdiske grupper støttet amerikanske styrker i å fordrive IS.
I Israel bor det omkring 6 millioner jøder, litt over halvparten av dem er etterkommere av jøder fordrevet fra muslismke stater i Midtøsten og Nord-Afrika etter 1948. Det er knapt jøder igjen i den arabiske verden, selv om normaliseringsavtaler nå ser ut til å peke på en lysere fremtid, noen steder. Jødene flyktet fra århundrer med undertrykkelse, forfølgelse og massakrer i den arabiske verden. Allikevel har jødene levd under langt værre forhold i «det kristne» Europa. Den andre halvparten av jødene i Israel er etterkommere av jøder som flyktet fra kommunismen eller overlevet nazismen.
For første gang på over 2,500 år har jødene en selvstandig stat – en nødhavn for verdens jøder å flykte til under bølger av tiltagende antisemittisme krig og kriser.
Muslimsk forventning til Jesu gjenkomst
Det iranske regimet tilhører en retning innefor sjiaislam kalt tolverne. Denne retningen er kjent for sin endetidsforventning. Mange frykter det iraske presteskapet ønsker å skape konflikter og kaos, fordi det fremskynder ventede endetidsfigurers gjenkomst. Man venter på at Mahdien, Imam Muhammed al-Mahidi, som forsvant i år 837 e.Kr., skal vende tilbake. Mahdi er forventet å dukke opp i forbindelse med at verden blir ødelagt av fullstendig kaos og krig. Mahdi vil utslette urettferdigheten fra jorden, og skal sammen med Isa (Bibelens Jesus) regjere på jorden i syv år.
Muslimske lærde, uavhengig av hvilken retning de tilhører, mener profeten Jesus skal stige ned fra himmelen etter at Imam Mahdi dukker opp igjen. I løpet av den tiden vil Jesus og Imam Mahdi skape en enestående rettferdighet og fred på jorden. Jesus vil være som en minister for Imam Mahdi, og hans hovedoppgave vil være å korrigere treenighetsdogmet – lære jøder og kristne sannheten om seg selv.
Koranen, muslimenes hellige bok, inneholder en rekke gjenfortellinger av historier fra Det gamle- og Det nye testamentet. Koranen forteller at disse skriftene ble gitt av allah. Men de er korrigert av Muhammed, i troen på at jødene og de kristne hadde forfalsket dem ved sine nedtegnelser. I Koranen er for eksempel araberen Ismael Abrahams løftessønn, ikke israelitten Isak.
Jesus er en sentral og høyt verdsatt skikkelse i Koranen, en profet. Han blir omtalt som Isa ibn Maryam (Miriams/Marias sønn).
Jesus blir nevnt direkte ved navn 25 ganger, og indirekte henvist til omkring 150 ulike steder i Koranen.
Koranen lærer som Bibelen at Jesus ble født av en jomfru, at han gjorde mirakler og at han skal komme tilbake igjen fra himmelen.
Koranen lærer tydelig at Jesu ikke er Guds sønn og tydelig at Jesus ikke døde på korset. Koranen beskriver at «det fremstod» som at Jesus ble korsfestet, men at allah tok ham til seg. Ifølge Koranen kan mennesker kun komme i et rett forhold til allah ved å tro på Muhammed og underkaste seg Koranen.
Arabiske nasjoner har tre ganger forsøk på å utslette Israel siden opprettelsen i 1948. Etter å ha beseiret de arabiske nasjonene i alle krigene har Israel vokst seg til en militær stormakt ingen av deres fiender i Midtøsten siden har våget å angripe. Siden revolusjonen i Iran i 1979 har det sjiamuslimske diktaturets lederskap erklært et ønske om å utslette den jødiske staten.
Søndag advarte Israels tdligere statsminister, Benjamin Netanyahu, verden mot å inngå en atomavtale med Iran. Se lenke til Netayahus Facebook-side: https://fb.watch/bLgHDoanwP/.