Søndag landet de første 300 ukrainske jødene på Ben Gurion Aiport i Tel Aviv. Statsminister Naftali Bennett og flere ministre ønsket dem velkommen. 90 foreldreløse jødiske barn fra et evakuert barnehjem var blandt de ny immigrantene.
Nicole Yoder, leder av IKAJs aliya og sosiale arbeid, var tilstede og tok imot immigrantene. Det er kvinner, barn og eldre som kommer – deres sønner, ektemenn og fedre er igjen og kjemper mot det russiske krigsmaskineriet.
For jødene i Ukraina er dette, desverre, ikke noe nytt. Ukrainske jøder er etterkommere av jøder som har overlevd nazismen og kommunismen i Europa. Gjennom århundrene er det blitt forfulgt, fordrevet og massakrert av kristne myndigheter.
Heller ikke for Israel er krig noe nytt. Israel har tre ganger siden opprettelsen i 1948 forsvart seg mot arabiske stater som har slått seg sammen for å utslette dem. Selvmordsaksjoner og annen terrorisme er tidvis en del av hverdagen, og de siste årene har det nærmest årlig vært skutt tusener av raketter fra Gazastripen mot israelske sivile – 4.500 bare i løpet av 11 dager i mai 2021. I løpet av 24 timer, mandag og tirsdag denne uken, ble fire politibetjenter knivstukket av to palestinske tenåringer i Jerusalems Gamleby.
IKAJ bidrar økonomisk, i samarbeid med Jewish Agency, for å hjelpe ukrainske jøder på flukt fra krigens herjinger. IKAJ Norges leder, og styremedlem i IKAJ International, Dag Øyvind Juliussen, forteller at den norske avdelingen nå vil sende 500.000 kroner ørkemerket til dette arbeidet – 300.000 kroner er samlet inn siden krigens begynnelse. IKAJ bidrar i ulike faser:
- Hjelper jødene ut av Ukraina
- Hjelper jødene i egne flyktningleirer i Polen, Ungarn, Moldova og Romania
- Hjelper med flyturen hjem
- Hjelper med nødhjelp etter ankomst i Israel
IKAJ vil nå rette en særlig innsats mot å redde Holocaust-overlevende jøder i Ukraina, forteller IKAJs internasjonale talsperson David Parsons. I samarbeid med det jødiske samfunnet i landet lokaliseres de Holocaust-overlevende jødene før de fraktes til nabolandene og flys hjem til Israel. Mange har allerede slektninger der.
Haifa Home, aldershjemme for Holocaust-overlevende jøder i Haifa, som IKAJ er med å drifte, har nylig satt opp et nytt bygg som står rede til å ta imot flere av de Holocaust-overlevende ukrainske jødene. Kristne leger, sykepleiere og annet helsepersonell fra flere ulike nasjoner arbeider som frivillige ved Haifa Home.
“En venn blir født i nøden”, skriver Kong Salomo. Til tross for krigens redsler er IKAJ takknemlige for å kunne være med å trøste og hjelpe det jødiske folk. Gjennom historien har jødene møtt mest antisemittisme fra kristne. I våre dager har dette endret seg og evangeliske kristne over hele verden reiser seg i støtte for jødefolket og Israel. Dette blir lagt merke til. Israelske ledere takker i disse dager kristne støttespillere for kjærlighet og støtte, i israelske medier. For bare noen år siden var dette samarbeidet og denne anerkjennelsen utenkelig. Idag skjer det noe nytt, det spirer allerede frem.