I en telefonsamtale mellom Israels statsminister Naftali Bennett Russlands president Vladimir Putin tilbød Bennett seg å lede forhandlinger mellom Russland og Ukraina for å få en slutt på krigen.
“Israel er villig til å hjelpe dersom vi blir bedt om det, og når som helst bringe partene sammen for å få en slutt på krisen,” sa en diplomatisk kilde til Jerusalem Post.
“Putin var åpen for Bennetts tilbud,” ifølge kilden.
Israel er i en spesiell situasjon fordi begge sider er villige til å lytte, og lederne ble enige om å holde kontakten, la kilden til.
Ukrainas president Volodymyr Zelensky har flere ganger bedt Israel om å mekle med Russland, sist i samtale med Bennett fredag.
Bennetts kontor skal ha informerte Washington om detaljene i samtalen med Putin.
Israel koordinerer sine militære angrep på iranske mål i Syria med Russland, som har en betydelig militær tilstedeværelse på syrisk side av Israels nordlige grense.
Bennett har vært tydelig på at Israel støtter det ukrainske folket, men har unngått å kritisere Russland direkte. Utenriksminister Yair Lapid var langt tydeligere da han tidligere denne uken fordømte Russlands krigføring.
Visegeneraldirektør for det israelske utenriksdepartementet, Gary Koren, sier Israel ønsker å opprettholde et godt forhold til begge landene, og slik være i posisjon til å opprettholde samtaler med begge parter og gripe anledningen til å mekle om den byr seg.
“Vi har jødiske samfunn i begge land. Vi har nødvendig militær koordinering med Russland som er viktig for Israels sikkerhet”, sa Koren med henvisningen til Russlands tilstedeværelse i Syria. Han la til at Israel har jevnlige diplomatiske samtaler med begge parter i den pågående konflikten i Europa.
Kilde: Jerusalem Post, 27. februar 2022 – https://www.jpost.com/israel-news/article-698778.
I en analyse i Jerusalem Post søndag skriver Herb Keinon at Israel er del av familien av liberale demokratier. Men at Israel samtidig må balansere sin rolle knyttet til Russlands tilstedeværelse i Syria.
Keinon viser til Norges forsøk på å mekle fred på Sri Lanka som et eksempel på hvor utfordrende rollen kan være.
“Før Israel forsøker å opptre som mekler i den russisk-ukrainske krigen, vil det være lurt å se på hvordan en annen liten stat – Norge – klarte seg i det første tiåret av dette århundret da de forsøke å mekle i borgerkrigen på Sri Lanka”, skriver Keinon og siterer Gerald Steinberg, professor emeritus i statsvitenskap ved Bar-Ilan University:
“På Sri Lanka så vi den norske regjeringen forsøke å bringe fred – noe de liker å gjøre til stadighet – og de mislyktes, sa Steinberg. Han mente både Sri Lankas regjering og De tamilske tigrene brukte forhandlingene for å oppnå fordeler.
Kampene og slaktingen intensiverte da forhandlingene mislyktes, sa han. Og nordmennene ble beskyldt for å ha strukket seg for langt til begge sider.”
Keinon mener ingen av partene foreløpig er modne for å inngå kompromisser og at Israel derfor ikke vil lykkes som mekler slik situasjonen fremstår nå, men at dette kan endre seg.