Før utbruddet av andre verdenskrig drev Lativias jødiske befolkning blandt annet skoler, sykehus, barnehjem og kulturinstitusjoner.
Nazistene myrdet 75.000 jøder i løpet av andre verdenskrig. Nå har Latvia vedtatt en lov som vil tilbakebetale verdiene som ble frattatt dem.
Før loven ble vedtatt hadde Latvia allerede returnert de fleste private eiendommer som det er blitt gjort krav på av eiere eller arvinger, og i 2016 returnerte staten to synagoger, to skoler og et sykehus til det jødiske samfunnet.
Latvias regjering vil tilbakebetale omkrng 500 milloner kroner som kompensasjon for eiendommer frarøvet deres jødiske borgere under andre verdenskrig.
“Dette var den mest alvorlige forbrytelsen mot menneskeheten som noen gang er begått på latvisk jord,” heter det i en uttalese fra det latviske parlamentet.
Loven understreker at Latvia ikke har skyld for tapet av jødisk eiendom, men «det er være etisk og rettferdig av staten å tilbakebetale det latviske jødiske samfunnet», heter det i uttalesen fra parlamentet.
“Det er en moralsk forpliktelse,” uttalte Martiņs Bondars, leder av det latviske parlamentets budsjettkomité, som presenterte loven for regjeringen. “Bare et land som er i stand til å håndtere sin fortid har en fremtid.”
Mange av eiendommene eksisterer ikke lenger, og mange av de myrdede jødene har heller ikke arvinger. Det medfører utfordreinger knyttet til de vedtatte tilbakebetalingene. Som i andre europeiske land ble myrdede jøders eiendommer nasjonalisert etter krigen. Etter frigjøringen fra Sovjetunionen i 1991 ble eiendommene den nye latviske statens eiendom.
Tilbakebetalingen vil starte i 2023 og avsluttes innen utgangen av 2032, og den vil bli inkludert i det årlige statsbudsjettet. Midlene vil ikke gå direkte til enkeltpersoner, men til bistand til Holocaust-overlevende utenfor Latvia, tiltak og arrangementer i Latvia som søker å bevare og styrke landets jødiske kulturelle og historiske arv og støtte til jødiske organisasjoner.
Oppgjøret vil resultere i oppsigelse av alle fremtidige eiendomskrav.
“Loven kan ikke bringe tilbake et ødelagt samfunn eller en ødelagt synagoge,” sa Gideon Taylor, styreleder i World Jewish Restitution Organization. “Men det den kan, er å anerkjenne det som skjedde, og det er derfor er den viktig.”
Jødiske krav på frastjålet eiendom under andre verdenskrig skaper fremdeles mye debatt i Europa, i den senere tiden særlig i Polen.
Kilde: Jerusalem Post, 11. februar 2022 – https://www.jpost.com/diaspora/article-696197.