Andrzej Sitkowski var 15 år gammel da moren hans fortalte ham at en nabo hadde bedt henne om å gjemme en liten jødiske jente for nazistene.
“Det var en kort samtale, og så, ja, vi bestemte oss for å imot Hadassah og hun kom til hjemmet vårt i 1943,” sier Sitkowski, Han vokste opp med moren sin, som var enke, og en lillesøster. Den lille familien i Warszava levde under svært utfordrende forhold under andre verdenskirg,
“Selvfølgelig var vi redde, men frykt var uansett en del av hverdagen i disse,” sa Sitkowski til The Associated Press.
Nesten åtti år etter at Hadassah Kosak ble reddet, har den 93 år gamle polakken fortsatt jevnlig i kontakt med Kosak (84), som etter krigen flyttet til USA og ble professor i historie i New York.
Også Kosaks mot og søster fikk senere bo i skjul hos Sitkowskis familie, og de har mottatt hedersbevisningen “Righteous Among the Nations” av Yad Vashem (Holocaust-museet) for den edle og heltemodige innsatsen.
I år er det 77 år siden frigjøringen av konsentrasjonsleiren Auschwitz, og Yad Vashem ønsker å hedre jøders redningsmenn. Familier som Sitkowskis risikerte alt, til og med sine egne liv, for å redde jøder fra å bli myrdet av nazistene og deres lokale medhjelpere.
Gjennom kampanjen #Don’tBeABystander har Yad Vashem lansert et nytt nettsted og produsert videoer med intervjuer av jøder som ble reddet fra nazistens klør og heltene som reddet dem.
“Noe av det mest fantastiske med disse redningsaksjonene er at de ikke bare reddet de enkeltpersonen de var villige til å skjule, men alle deres barn og barnebarn og oldebarn – et helt slektstre,” sa Greg Schneider, direktør i Claims Conference, som samarbeider med Yad Vashem i kampanjen.
“I den jødiske tradisjonen heter det at dersom du redder en person, så redder du hele verden,” sa Schneider til AP.
I løpet av de siste 60 årene har Yad Vashem registrert og hedret omkring 28.000 mennesker fra 50 ulike land, som “Righteous Among the Nations”, og tallet øker for hvert år.
“Nå som antisemittismen tiltar på verdens fem kontinenter, må vi løfte frem og huske på den moralen disse personenes handlinger representerer”, sa Yad Vashems styreleder, Dani Dayan.
I Polen ble innbyggere som hjalp eller skjulte jøder drept, men ikke bare dem, også hele familien deres.
“Hun var en vakker liten jente, veldig smart, med mørkt hår og sorte øyne – jeg ble veldig glad i henne”, forteller Sitkowski.
Enda idag har han en nær relasjon til Hadassah Kosak. Tidligere besøkte de hverandre, men nå holder de kontakten over telefon og gjennom å skrive brever til hverandre.
I samtalene veder de ofte tilbake til krigsårene, til de sparsommelige matrasjonene og da Andrzej lærte lille fem år gamle Hadassah å lese og skrive.
Kilde: The Times of Israel, 25. januar 2022.