Barn er en velsignelse fra Gud. Men det å bli foreldre er utfordrende, og en oppgave for to. 12.8% av familiene i Israel i dag er enslige foreldre med barn (170.000 i alt).
Hele 90% av disse familiene består av alenemødre med lavere inntektsevne enn menn. Det innebærer at mange alenemødre står i konstante økonomiske utfordringer, i tillegg til belastningen om å være alene om den daglige omsorgen for barna i en travel og krevende hverdag.
Mange av disse familiene lever under fattigdomsgrensen, og koronakrisen har ikke bedret forholdene – de faller mellom stolene, og derfor har IKAJ bestemt seg for å bidra til å gjøre forholdene, for noen av dem, lettere.
Det finnes tiltak som gir unge alenemødre muligheten til utdanning og en yrkeskarriere. Mange mangler støtte fra et familienettverk, og noen lever med traumer ved å vokse opp i dysfunksjonelle familier – de er omsorgspersoner som selv er i behov av omsorg og oppmuntring, og veiledning i foreldrerollen.
Tenk for eksempel på en alenemor som bestemmer seg for å gjøre aliya. Hun kommer til et nytt land, med ett nytt språk og en ny kultur. Alt er nytt, og barna har ekstraordinære behov knyttet til det. Hun er sårbar i møte med gamle og nye utfordringer, og er kanskje avhengig av hjelp for å mestre situasjonen til det beste for både seg selv og barna.
IKAJ har derfor spurt seg selv: Hvordan kan vi kompensere for et manglende familienettverk for alenemødre og barna deres? Hvordan kan vi utgjøre en forskjell?
Vi engasjerer oss derfor for å gi alenemødre hjelp til utdanning eller andre arbeidskvalifiserende tiltak. Vi sponser dem med veiledere som kan gi dem praktisk hjelp, og som kan vandre med dem og fremme den bemyndigelse, selvtillit og fremtidstro som ofte er forutsetninger for utvikling og endring.
Mange trenger også økonomisk støtte til barnehage, SFO, fritidsaktiviteter, møbler eller nødvendig oppgradering av hjemmet. Det å kjenne på skam over den økonomiske situasjonen, og det man kan tilby barna sine. legger sten til byrden for mange alenemødre, og medfører følelser som ensomhet, utenforskap og fortvilelse, håpløshet og desperasjon.
Ved gaver fra kristne støttespillere over hele verden rekker IKAJ ut hånden til slike unge alenemødre i Israel.
Mødrenes beskrivelse av forskjellen hjelpen vår innebærer, er overveldende og rørende. De opplever gjenopprettelse og ny verdighet – både for seg selv og barna sine.
Kan du forestille deg hvordan det er å måtte hente vann fra tanken over toalettet, for å få vaket seg? Slik levde en bestemor og hennes datter, som er alenemor, i flere år, før IKAJ sørget for at hjemmet fikk innlagt vann til dusjen.
I fire år avledet familien vann fra toalett-tanken til badekaret for å vaske seg, noe som var vanskelig, særlig for bestemoren, å få til. Gavene fra IKAJs støttespillere muliggjorde at vi kunne betale håndverkere for å renovere badet til flergenerasjons-familien.
«Kvinnene vi hjelper er i alderen 16-50 år», sier Nicole Yoder, som leder denne grenen av IKAJs arbeid i Israel.
“Mange av dem bærer på en vond og vanskelig fortid, og har ikke et nettverk rundt seg til å støtte dem. Andre er enker eller gått gjennom prosesser med en krevende seperasjon og skilsmisse. De mangler utdanning og muligheter til arbeid, som gjør den samlede livssituasjonen ekstremt utfordrende.
«Det er krevende å være en forelder. Mange unge vet ikke hvordan de skal sette grenser for barna sine, og det er hjerteskjærende å se hvordan relasjoner mellom foreldre og barn ikke er gode og hensiktsmessige. Om ikke dette tas tak i på et tidlig stadig, vet vi hvor tragiske følger det kan få for den oppvoksende slekt.»
«Alena» er enke og enslig mor med fem barn. Hun er ekstremt sliten etter å ha pleiet sin syke mann i mange år, og så ble hun permittert fra arbeidsplassen da korona-restriksjonene ble innført. Hun mottar nå hjelp og veiledning til å søke arbeid og forberede seg på jobb-intervjuer.
«Leah» var en kvinne sterkt preget av en opprivende skilsmisse. Hun slet også med traumer etter at hun som barn var vitne til at en av foreldrene begikk selvmord. I desperasjon etter å gi barna sine et verdig liv, valgte hun å prostituere seg. Etter å ha mottatt hjelp, har «Leah» klart å bryte med destruktive mønstre. Hun arbeider i dag som grafisk designer og er en god rollemodell for barna sine.
«Nå som samfunnet er preget av koronapandemien sliten mange med ekstreme utfordringer. Vår støtte kan bety en enorm forskjell, et vendepunkt, for den enkelte mor, barn og famille», sier Nicole.
«Mødrene og barna deres kan begynne på en ny reise, med håp om en annerledes fremtid, og vi er takknemlige for å få være en del av det.»
Gjennom hjelpefondet Gi fremtid og håp har IKAJ forpliktet seg til å strekke ut hånden og hjelpe sårbare og slitne – og noen ganger ødelagte – alenemødre og barna deres. Hver familie har sin egen historie, og ved kristnes gaver, gitt dem i kjærlighet, mottar alenemødre den nødvendige hjelpen de trenger for å tenne lys i barnas øyne, og glede og latter i hjemmet.
Av Laurina Diresse/Martin Gellein.
JESUS, så til den ene, og blant dem mange kvinner – nedenfor følger små utdrag fra noen av fortellingene. Det er stort å tenke på at Jesus, også i dag, rører ved kvinner blant sitt folik, i hans og deres land, på samme måten som da, men nå gjennom kristne som er drevet av den samme Ånd som han selv var det. Det var og er et synlig uttrykk for Guds nåde og kjærlighet.
Kort tid etter gav Jesus seg på vei til en by som heter Nain. Disiplene og en stor folkemengde drog sammen med ham. Som han nå nærmet seg byporten, ble en død båret ut for å begraves. Han var sin mors eneste sønn, og hun var enke. Sammen med henne kom et stort følge fra byen. Da Herren fikk se enken, ble han fylt av medlidenhet med henne og sa: «Gråt ikke!» (Luk. 7:11-13).
Da kom de skriftlærde og fariseerne med en kvinne som var grepet i ekteskapsbrudd, og de stilte henne fram og sa: «Mester, denne kvinnen er grepet på fersk gjerning i ekteskapsbrudd. I loven har Moses påbudt at slike kvinner skal steines. Hva sier så du?» Dette sa de for å sette ham på prøve, så de kunne få noe å anklage ham for. Jesus bøyde seg ned og skrev på jorden med fingeren. Men da de fortsatte å spørre, rettet han seg opp og sa: «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne» (Joh. 8:3-7).
Nå var det en kvinne der som hadde hatt blødninger i tolv år. Hun nærmet seg Jesus bakfra og rørte ved kanten av kappen hans, for hun tenkte: «Om jeg bare får røre ved kappen hans, blir jeg frisk.» Jesus snudde seg, og da han fikk øye på henne, sa han: «Vær frimodig, datter! Din tro har frelst deg.» Og kvinnen ble frisk fra samme stund (Mat. 9:20-22).
Tidlig om morgenen den første dag i uken, mens det ennå var mørkt, kom Maria Magdalena til graven. Da så hun at steinen foran graven var tatt bort. .. Men Maria ble stående og gråte like utenfor graven. Gråtende bøyde hun seg fram og så inn i graven, og fikk se to engler i skinnende hvite klær som satt der Jesu legeme hadde ligget, en ved hodet og en ved føttene. «Hvorfor gråter du, kvinne?» sa de. Hun svarte: «De har tatt min Herre bort, og jeg vet ikke hvor de har lagt ham.» I det samme snudde hun seg og så Jesus stå der, men hun skjønte ikke at det var han. «Hvorfor gråter du, kvinne?» sier Jesus. «Hvem leter du etter?» Hun trodde at det var gartneren, og sier til ham: «Herre, hvis du har tatt ham bort, så si meg hvor du har lagt ham, så skal jeg ta ham med meg.» «Maria,» sa Jesus. Da snudde hun seg og sa til ham på hebraisk: «Rabbuni» – det betyr mester (Joh. 20:1, 11-16).