Jemen er en slagmark mellom sjia- og sunnimuslimer i Midtøsten.
Iran støtter det sjiamuslimske houti-opprøret som siden 2015 har forsøkt å overvinne og avsatte den sunnimuslimks regjeringen i Jemen. Iran støtter også den sjiamuslimske terrorgruppen Hizbollah i Libanon. Iran har som mål å utbre sjia-islam og vinne hegmoni i regionen. Iran støtter også terrorgruppen Hamas’ kamp mot Israel.
I 2015 gikk en sunnimuslimsk koalisjon ledet av Saudi-Arabia inn for å støtte regjeringen.
16 millioner innbyggere i Jemen lever i unntakstilstand og er truet av hungersnød.
I 2018 undertegnet de stridende partene Stockholm-avtalen, som har som mål å holde havnene i landet operative.
Den saudiarabiske koalisjonen mener houti-styrkene bruker to havner som militærbaser. Det gjør dem til legitime militære mål, uttalte koalisjonens talsmann, brigadegeneral Turki al-Malki lørdag.
Havnene i Hodeidah og Salif er kontrollert av den Iran-støttede houti-bevegelsen. Den saudiarabiske koalisjonen mener houtiene bruker havnene som oppskytningspunkter og for militære operasjoner.
“Vi ønsker ikke å angripe havnene … Vi ønsker å komme frem til en omfattende politisk løsning,” sa al-Malki på en pressekonferanse, men la til at dersom houtiene bruker sivile steder til militære formål, mister de immuniteten, og gjør havnene til militære mål.
Kilde: The Algemeiner, 8. januar 2022.
FN innførte en våpenembargo mot houtiene i 2015.
Lørdag meldte Wall Street Journal at en FN-rapport forteller at den amerikanske marinen har beslaglagt nye laster med kinesiske og russiske våpen på vei fra Iran til de houti-kontrollerte havnene i Jemen. Iran nekter konsekvent på alle slike anklager.
Kilde: YNetNews, 8 januar 2021.
Om konflikten i Jemen (fra Redd Barna):
Jemen ligger helt sør på den arabiske halvøya, med Saudi-Arabia i nord og Oman i øst. I vest ligger Rødehavet med Afrika på andre siden, og i sør finner vi Adenbukta, og et smalt strede som skiller Jemen fra Afrikas horn.
I Jemen bor det 30 millioner mennesker. Halvparten av dem er barn.
1/3 av 15 millioner barn som vokser opp i Jemen har aldri opplevd annet enn krig. Millioner av barn risikerer å miste livet eller sulte i det som allerede er verdens verste humanitære katastrofe, og som ligger an til å bli den verste sultkatastrofen i verden på flere tiår.
Jemen var allerede før krigen (2015) det fattigste landet i regionen. Bare tre av fem kunne lese og skrive. Mange levde et helt liv uten å komme i kontakt med det offentlige helsevesenet.
Konfliktene de siste tiårene hadde drevet mange på flukt. Vann var en mangelvare, og landet var avhengig av å importere 90 prosent av matvarene sine, og enda mer av medisinene de trengte.
Krigen har gjort at ting har gått fra vondt til verre. Den humanitære krisen i Jemen er nå den verste i hele verden.
- Mer enn 100 000 mennesker er drept i krigshandlinger.
- En av fire sivile som drepes eller skades er barn.
- 2 av 3 jemenitter er helt avhengige av nødhjelp, mer enn halvparten av dem er barn.
- 2 millioner barn i skolealder går ikke på skole.
- Mer enn 4 millioner mennesker er drevet på flukt i eget land.
- 20 millioner har ikke tilgang på nok mat.
- 2.2 millioner barn er alvorlig underernærte, for 50 000 småbarn er det nå så alvorlig at de holder på å dø.
Les mer om bakgrunnen for og partene i konflikten her: https://www.fn.no/Konflikter/Asia/jemen.